Sony Ericsson Z530i

Recenzia mid-end véčka Bežné véčko s bežnými funkciami vyniká podporou pamäťových kariet.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 Mhz,

rozmery: 90 x 47 x 24 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 153 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: 93 g)

vonkajší displej: pasívny, monochromatický, červené podsvietenie, 101 x 80 b., 20 x 16 mm,

displej: pasívny (UBC), 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 36 mm,

fotoaparát: VGA (640 x 480 b.), digitálne priblíženie, záznam videa (3GPP, 176 x 144 b.)

pamäť: 28 MB + MS Micro (M2), 1 000 kontaktov, asi 100 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, Bluetooth 2.0, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0 (Netfront), RSS reader, 40-hlasé MIDI,

MP3/AAC prehrávač, PhotoDJ, MusicDJ, VideoDJ,

batéria: 900 mAh, Li-Pol, BST-33,

výdrž: do 9 h hovoru/400 h pohotovosti

SAR: 0,88 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim, LED blesk, makro, autofocus, EDGE, UMTS, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R6AC001

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pozorované rozdiely Z530i oproti Z520i:

+ monochromatický externý displej,

+ tlačidlo menu činností,

+ nový internetový prehliadač,

+ nový multimediálny prehliadač

+ vylepšený Správca súborov,

+ zvukové efekty pri otváraní,

+ zrkadielko,

+ podpora pamäťových kariet,

+ lepšie otváranie,

+/- dizajn,

+/- odlišná batéria rovnakej kapacity,

- horšia klávesnica,

- slabší vnútorný displej,

- chýba tlačidlo fotoaparátu,

Zapnutie/vypnutie

Pod batériu BST-33 kartu SIM zasúvate medzi dve koľajničky. Výmenou sa mechanicky opotrebúva. Zapnutie prístroja je rýchle, bez ochrany PIN kódom trvá len niekoľko sekúnd.

Dizajn

Dizajn sa oproti modelu Z520i zmenil. Je bucľatejší, pestrejší, odvážnejší. Ani v tomto prípade nechýba uško, v ktorom sa ukrýva anténa. Novinkou je kryt odolný voči poškriabaniu, s ktorým som sa stretol na niekoľkých modeloch konkurenčných značiek (Motorola C390, V3x, Siemens CF62 black, BenQ-Siemens S68...). Okrem externej antény na prístroji upúta niekoľko ďalších prvkov: objektív fotoaparátu so zrkadielkom na hornom ramene, výrazné tlačidlo na reguláciu hlasitosti, veľká plocha infraportu, nový dátový konektor Fast port. Pri ňom je aj otvor pre pútko.

Véčko sa otvára veľmi pohodlne, túto operáciu môže sprevádzať aj zvukový efekt. Otvorením je možné aj prijať hovor. Spracovanie na mňa pôsobí kvalitne, na novom prístroji vŕzganie nepočuť. Telefón sa vďaka špeciálnemu povrchu krytu na stole nešmýka

Klávesnica

Klávesnica je dizajnovým výstrelkom, ktorý sa vymyká praktickej stránke veci. Horné ovládacie prvky sú však vydarené, štvorsmernému tlačidlu môžete priradiť rôzne funkcie spúšťané v pohotovostnom stave. V úplne spodnej časti klávesnice nájdete dve drobné tlačidla: zapnutie/vypnutie prístroja a vstup do menu činností. Nechýba ani rýchla voľba priraditeľná všetkým numerickým tlačidlám. A tie si aj zaslúžia moju kritiku. Ich dizajn mi ku celkovému tvaru prístroja nepasuje, ich veľkosť, rozmery a tvar nepovažujem za vydarené. Pre napísanie jednej správy denne poslúži dobre, ale jednoznačne tým Sony Ericsson šliapol trocha vedľa. Oranžové podsvietenie tlačidiel je v úplnom nesúlade s červeným podsvietením externého displeja.

Displej

Externý monochromatický displej je mimoriadne vydarený. Je dostatočne veľký, pekne načerveno podsvietený, inverzný. Jeho informačná funkcia je na najvyššej úrovni a viditeľnosť údajov aj na priamom slnku je zaručená. V pohotovosti je zobrazený len čas a prípadne zmeškaná udalosť. Stlačením tlačidla na zvýšenie hlasitosti sa dozviete aj ďalšie údaje: dátum, profil, voľnú pamäť a presný stav batérie. Stlačením tlačidla pre zníženie hlasitosti budete informovaní o aktuálnych udalostiach v kalendári. To je veľmi šikovné.

Interný displej je farebný, pasívny, výrobca sa pýši použitím novej technológie UBC (ultra bright colour). Viditeľnosť údajov na priamom slnku je však zlá, nechápem, prečo Sony Ericsson nevyužije poznatky z predchádzajúcich modelov (napríklad P800, P900). Hlavná ponuka menu sa skladá z 3 x 4 ikôn. Reakcie prístroja sú pomerne rýchle, prakticky si nemám na čo sťažovať. Pripísaní správ vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5.

V nastaveniach meníte jas displeja, úpravu úsporného režimu, tapetu, šetrič.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

VGA fotoaparát s možnosťou digitálneho zväčšenia snímky na 1 Mpix použil výrobca aj v starších modeloch K700i a K300i. Spustíte ho stlačením štvorsmerného tlačidla nahor. V nastaveniach nájdete zmenu režimu (foto/video), rozlíšenia (zväčšené, 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b.), zapnutie nočného režimu, efekty (ČB, negatív, sépia, solarizácia), kvalitu snímok (2 stupne), aktivácie samospúšte a predvoleného názvu. Rýchlejšiu zmenu vybraných parametrov uskutočníte pomocou číslicových tlačidiel (1 - zmena rozlíšenia, 2 - nočný režim, 3 - farebné efekty, 4 - časovaná samospúšť). Jas meníte pohybmi dvojitého bočného tlačidla, priblíženie vertikálnymi smermi kruhového tlačidla.. Reakcie aparátu sú celkom rýchle, odmlka medzi stlačením spúšte a zosnímaním záberu je asi pol sekundy. Digitálne priblíženie funguje ako výrez z pôvodnej snímky.

Aj počas záznamu videa môžete použiť dvojnásobné priblíženie. V nastaveniach si môžete zvoliť rozlíšenie 128 x 96 bodov alebo 176 x 144 bodov. Dĺžka videa môže byť obmedzená veľkosťou MMS, t.j. do 10 s. Nechýba ani nočný režim a farebné efekty.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 300 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Obrázky

Obrázky sú inteligentne umiestnené v Správcovi súborov, ktorý je v tomto prípade rozdelený na tri časti: mobil, pamäťová karta, spolu. Snímky z fotoaparátu sú v samostatnom priečinku. V náhľade vidno naraz 4 zmenšeniny obrázkov. Priblíženie obrázkov tu chýba, prezerať je možné len snímky roztiahnuté na celej ploche displeja. Pri tzv. prezentácii sa snímky zobrazujú na čiernom pozadí. Obrázky je možné odosielať cez infraport, Bluetooth, e-mail a MMS. Súbory v správcovi je možné aj presúvať. Obrázky je tiež možné použiť ako pozadie, šetrič, fotku ku kontaktu.

Na úpravu snímok slúži aplikácia FotoDJ, ktorá umožňuje fotku otáčať, vložiť do nej klipart, rám, text, efekt a podobne.

Melódie a prehrávač hudby

V Správcovi súborov sa nachádzajú aj všetky zvuky, ktoré je možné priradiť k upozorneniu na hovor. Z530i prehrá 40-hlasé MIDI, AMR aj MP3/AAC súbory. Vybranú MP3 skladbu môžete použiť ako zvonenie (všeobecne alebo ku konkrétnemu kontaktu) alebo budík. V Z530i nájdete aj samostatný prehrávač MP3 skladieb a 3GP videí nazvaný Prehrávač. Pri použití MP3 ako zvonenia je skladba reprodukovaná ihneď, bez akéhokoľvek badateľného oneskorenia.

V nastavení profilu meníte:

hlasitosť zvonenia, aktiváciu zosilňujúceho zvonenia, vibrácie, zvuk tlačidiel, presmerovanie, povolenie hovorov, režim prijatia hovoru, názov profilu, príslušenstvo.

Nastavenie ľubovolného zvuku pre budík a správy nájdete v príslušných častiach menu.

Prehrávač videí

Spomínaný Prehrávač slúži aj na pozeranie 3GP videí. Umožňuje aj ich pozastavenie a zrýchlený posun, ale roztiahnutie na celú plochu displeja mi tu chýba.

VideoDJ je aplikácia pre strihanie, spájanie a úpravu videí. Do jednej linky môžete vkladať videá, texty, pod to všetko priradiť vlastnú melódiu.

MusicDJ

Aplikácia na vytváranie vlastných MIDI melódií. Pri tvorbe sú k dispozícii 4 riadky, pracovne ich môžeme nazvať nástroje. Každý riadok je rozdelený na 4 takty (doby, údery), pri tempe 80 ide o 3-sekundové úryvky (sample), ktorých je k dispozícii v každom riadku 32. Jednotlivé sample vkladáte do riadkov na určité políčka. Ak máte aspoň čiastočný hudobný sluch, peknú skladbu poskladáte za niekoľko chvíľ. Zdanlivo je k dispozícii množstvo samplov (štýly groove, salsa, reggae a techno), ale v skutočnosti vytvoríte 5 skladieb a vyčerpáte všetky možnosti. Na adrese www.sonyericsson.com/fun by mali byť k dispozícii okrem množstva rôznych súborov na prevzatie aj ďalšie sample. Vytvorené MIDI melódie je možné odoslať viacerými cestami, podobne ako akýkoľvek iný objekt.

Na adrese wap.sonyericsson.com nájdete množstvo bezplatných objektov pre ich download do vášho mobilu.

Pamäť

Až 28 MB internej pamäte + podpora MemoryStick Micro poteší, pamäť na 1 000 kontaktov určite tiež. Kapacitu prístroja na uloženie správ sa mi nepodarilo zistiť, ale určite sa jedná o pamäť na minimálne 100 SMS-iek.

Telefónny zoznam

Páči sa mi, že pri mene označenom kurzorom sa objaví aj telefónne číslo. Výbornou funkciou Sony Ericssonov je automatická možnosť uložiť neznáme telefónne číslo volajúceho do zoznamu. Pri vyhľadávaní kontaktov podľa viacerých znakov sa kurzor presúva do oblasti vyhovujúcej zadanej kombinácii, nedochádza ku filtrovaniu zoznamu ako na Nokiách. Na čísla uložené na SIM karte je možné volať aj odoslať SMS alebo MMS správu. Ku jednotlivým kontaktom je možné priradiť vybrané zvonenie. Skupiny je možné použiť len pre hromadné odosielanie správ alebo filtrovanie hovorov (povolenie v profiloch). Vítam možnosť upraviť číslo pred jeho vytočením.

Hovor

Kvalita hovoru je výnimočne dobrá, hlasitosť dostatočná. Počas telefonátu vidíte na displeji jeho aktuálnu dĺžku. Po vstupe do možností je možné hovor nahrať. Nahrávka sa uloží pod názvom, ktorý je zhodný s menom volaného/volajúceho do Správcu súborov. Jej kvalita ma milo prekvapila. Reguláciu hlasitosti uskutočňujete bočným tlačidlom. Počas hovoru môžete aktivovať hlasné handsfree aj vstúpiť do menu. Telefonovanie s véčkom je príjemné.

Register hovorov je jednoduchý, ale za to užitočný. Po stlačení ľavého polyfunkčného tlačidla (hovory) sa dostanete z pohotovostného displeja do zoznamu všetkých posledných hovorov. Pohybom do strán prechádzate na volané, neprijaté a prijaté. Škoda len, že Sony Ericsson neponúka v pamäti hovorov aj ich dĺžku.

Písanie textov

Klávesnicu veľmi chváliť nemôžem, ale na druhej strane nepatrí ani k najhorším. Reakcie prístroja nie sú oneskorené ani ku koncu správy. Slovník T9 zapnete podržaním hviezdičky, jeho stláčaním prepínate režim písania veľkého a malého písma. So slovníkom T9 píšete správy bez diakritiky, pri písaní poznámky sa už diakritika zobrazuje. Tento systém sa mi páči. Sony Ericssony ponúkajú jednu výnimočnú funkciu: kontrolu nad slovami pridanými do slovníka. Tento je obmedzený len zdieľanou pamäťou, čo je svetlou výnimkou spomedzi väčšiny výrobcov mobilných telefónov. Pridané slová môžete vyhľadávať, upravovať, odstraňovať. Pri písaní so zapnutým slovníkom je možné zobrazenie alternatívnych slov zodpovedajúcich danej kombinácii znakov v miniatúrnom okne.

SMS

Sony Ericsson Z530i je prednostne určený na telefonovanie a prácu so správami. Klávesnica síce mohla byť kvalitnejšia, no ostatné parametre, podľa ktorých hodnotím použiteľnosť telefónu pre túto funkciu, Z530-ka spĺňa. Pri písaní SMS vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 5. Odpočítavanie začína až pri 20 znakoch do konca každej správy. Na druhú správu ste upozornení slabým tónom a krátkym textovým upozornením, ktoré však pri napísaní ďalšieho znaku zmizne. To nie je najvhodnejšie riešenie. Pamäť na minimálne 100 správ je dostatočná. V zozname prijatých správ je možné pri každej správe označenej kurzorom zobraziť čas prijatia, detaily alebo nič. Nechýba ani hromadné mazanie prijatých správ.

MMS

Veľkosť multimediálnej správy je obmedzená na 300 kB. Pri tvorbe správy je možné vytvoriť aj fotku, video či zvuk, ktorý bude do tejto pridaný. Nechýba ani stránkovanie správy. K editoru MMS nemám takmer žiadne výhrady, keďže pri možnostiach displeja a ostatného hardvéru ponúka všetko, čo ponúkať má. Prekvapil ma možnosť určenia farby pozadia a rozloženia stránky.

E-mail

E-mailový prehliadač som nastavil zo stránky Sony Ericssonu pomocou SMS. Zvláda diakritiku v e-mailoch, nemá problémy ani s odosielaním snímok v prílohách. Pri odosielaní správy vidíte počet už prenesených kB. Je možné nastaviť prevzatie len hlavičiek, alebo aj hlavičiek a textu. Pridať môžete aj vlastné meno, podpis, kopírovanie odchádzajúcich správ do zadanej schránky a automatickú kontrolu v zadanom intervale (5 min. až 12 hod.). Skrátka, pred e-mailovým klientom Z530-ky (a prakticky aj ostatných SE) dávam klobúk dole.

WAP

Wapový prehliadač prešiel zásadnými zmenami. Ponúka množstvo nastavení, páči sa mi napríklad "zobraziť len text". Naraz vidíte až 13 riadkov textu. Novinkou je funkcia zoom, ktorou ovládate veľkosť textu. Na prezeranie WAP stránok je tento prehliadač výborný, na prezeranie webu voľte radšej výborný a bezplatný Java prehliadač Opera Mini.

Prenos dát

Pripojiteľnosť Sony Ericssonu Z530i je na dobrej úrovni: IrDA a Bluetooth na krátke vzdialenosti, ktoré dopĺňa pripojenie káblom (Mass Storage), GPRS triedy 10 na kontrolu e-mailov a prácu s MMS a WAP-om. Pri odosielaní objektov cez Bluetooth si Z530i pamätá posledné pripojené zariadenia.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0

PRD verzia: 1.0

verzia SW: R4ABxxx (W550x) / R7Bxxx (W600x)/R6ABxxx (Z530x)

profily: BIP-ImagePush - DUN-GW - FT-Server - GAP - Generic Object Exchange - HandsFree-AG (1.0) - Headset-AG - HID-Dev-Keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý alebo opakovaný budík s vlastnou melódiou budí aj vo vypnutom stave.

Kalendár - klasický kalendár, v ktorom stále chýba opakovanie udalostí (kopírovanie je možné).

Poznámka môže byť dlhá maximálne 250 znakov, čo je pre mňa neskutočne málo. Na druhej strane, vyniká zobrazením na pohotovostnom displeji.

Hry a Java aplikácie

V Z530i nájdete hry Neopets, Neopets_Mobilestore, PuzzleSlider a QuadraPop, všetko logického charakteru.

Oveľa zaujímavejšie sú Java aplikácie. FaceWarp je aplikácia, pomocou ktorej interaktívne odfotenú tvár graficky zosmiešnite. Vytvorený obrázok sa uloží v rozlíšení vhodnom na tapetu na pohotovostnom displeji. Samozrejmosťou je možnosť odoslať obrázok cez IrDA, Bluetooth, e-mail či MMS. Druhou užitočnejšou aplikáciou je News Reader, RSS čítačka.

Výhody:

- externý displej,

- pamäť + podpora pamäťových kariet,

- WAP prehliadač

Nevýhody:

- hlavný displej,

- množstvo zastaraných funkcií,

- chýba EDGE.

Cena: 8 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Sony Ericsson Z530i okrem podpory pamäťových kariet neponúka oproti Z520i zásadnejšie zmeny. Najmä vysoko nasadená latka dizajnu Z520-ky môže byť pre Z530-ku problémom. Aj cena je rozhodujúca, a platiť za podporu pamäťových kariet niekoľko tisíc navyše nedáva veľa logiky. Inak je to šikovný mobil s trocha nešikovnou klávesnicou, vhodný na volanie, písanie správ, posielanie MMS a prácu s elektronickou poštou. Aj prehliadanie WAP-u zvláda dobre.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.06.2006 - 00:06

mental.disease: Ovkej elektro ho predáva za 6 litrov. SonyEricssonK600i/R2L Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

Celá diskusia 1 príspevok