Sony Ericsson W950i

Recenzia hudobného smartfónu Až 4 GB pamäte, Symbian UIQ, dotykový displej, podpora 3G, ale žiaden fotoaparát.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian v9.1, UIQ 3.0

frekvencie: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz,

rozmery: 106 x 54 x 15 mm,

hmotnosť: 112 gramov (zistená: ?),

displej: aktívny, dotykový, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 39 x 52 mm, aktívny pohotovostný režim,

pamäť: 62 MB zdieľaná pamäť + 4 GB multimediálna pamäť, mass storage,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, RSS, e-mail,

prenos dát: UMTS, GPRS, IrDA, Bluetooth 2.0 (A2DP), kábel (USB 2.0),

zábava: Java, internetový prehliadač Opera 8, FM rádio s RDS AF,

prehrávač MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA,

batéria: BST-33, Li-Pol, 950 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/340 h pohotovosti

SAR: 1,35W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

fotoaparát, EDGE, HSDPA, Wi-Fi, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

PDA: CXC162088 R1B01

telefon: CXC162037 R9C001

CDA: CDA162014/1 R1B01

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka s dvojitým koncom, dátový USB kábel, HPM 82 (adaptér 3,5 mm s diaľkovým ovládaním + slúchadlá), CD, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Hudobné funkcie:

- prehrávač Walkman,

- podpora formátov MP3, AAC, AAC+, E-AAC+, WAV, M4A,

- multimediálna pamäť - 4 GB (flash memory),

- možnosť uloženia až 4 000 skladieb vo formáte e-AAC+,

- dotykový displej s podporou prezerania obalov albumov,

- polyfonické zvonenia, 40 melódií,

- grafický ekvalizér a Mega Bass,

- softvér na správu hudobných súborov Disc2Phone,

- stereo slúchadlá v základnej výbave,

- FM rádio s plnohodnotným RDS AF,

- MusicDJ,

- hlasitý odposluch,

- streaming audio/video,

- Bluetooth, podpora stereo streaming (A2DP),

- max. čas prehrávania hudby – 10 hodín.

Dizajn

Sony Ericsson W950i je dizajnovo veľmi zaujímavý. Obrysovo sa od modelu M600i takmer neodlišuje, ale viacero oranžových prvkov a netypická klávesnica W950i od spomínanej M600-ky zreteľne odlišujú. Pribudlo aj niekoľko nových ovládacích prvkov: Walkman tlačidlo, tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo PLAY/STOP.

Ovládanie

Ja po skúsenostiach s vlastným Sony Ericssonom P800i a testovanými všetkými modelmi UIQ 3.0 tejto značky uprednostňujem kombináciu Jog-Dial + dotyková obrazovka. Avšak po bohatých skúsenostiach s inými smartfónmi musím kritizovať chýbajúce výberové tlačidlá pod displejom. Spodný riadok W950i je softvérovo pripravený na použitie v spolupráci s polyfunkčnými tlačidlami, ktoré však chýbajú.

Klávesnica W950i je jednoliata, pripravte sa preto na počiatočné preklepy. Po spustení funkcia Walkman sa nad hornou trojicou tlačidiel rozsvietia ich nové hudobné funkcie. Bočné steny sú obohatené o ovládacie koliesko s krokom späť pod ním, na druhej strane zase dvojitým ovládačom hlasitosti a tlačidlom PLAY/STOP. V hornej stene je vypínacie tlačidlo slúžiace aj na prepínanie profilov. Pero vytŕča z ľavého horného rohu prístroja.

Ak mám v ruke zariadenie s dotykovým displejom, užívam si to a klávesnice si ani nevšímam. Podobne tomu bolo aj v prípade W950i. Som totiž odchovancom Sony Ericssonu P800i, na ktorom som sa ani veľmi nemusel učiť písať po displeji...rovnaké znaky totiž používam aj pri bežnom písaní perom. Nič sa v tomto smere nezmenilo, rozpoznávanie písma písaného po displeji je úplne rovnaké ako na starších "péčkach". Nechýba ani drobná softvérová klávesnica, ktorá sa objaví v spodnej časti displeja. Jej jedinou výhodou je možnosť zadávania znakov s diakritikou, čo písanie rukou neumožňuje. Pri písaní je však, a to je veľkou novinkou Sony Ericssonu, neustále ponúkaná sada slov, ktoré zodpovedajú napísaným znakom a snažia sa pomocou dokončovania slov písanie urýchliť. Použitie prediktívneho vkladania textu (aj tak tu slovenčina chýba) je možné vypnúť. Písanie pomocou takzvaného handwritingu po displeji je rýchle, návykové a odporúčam ho naučiť sa každému.

Podsvietenie klávesnice je veľmi dobré. Blokovanie tlačidiel uskutočníte v pohotovostnom stave stlačením * a následným potvrdením zamknutia dotykom spodnej časti displeja alebo podržaním tlačidla "krok späť".

Displej

Displej je veľký, jemný a pekný...dokiaľ s W950-kou nevyjdete na slnko. Na priamom slnku na displeji W950i, M600i ani P990i skrátka nevidíte takmer nič. To je presný opak oproti displeju P800-ky, pričom ani modely P900 a P910 na tom neboli v extrémnych svetelných podmienkach zle. Modely M600i, W950i a P990i teda patria v tomto smere k bežnému svetovému priemeru, ktorému Nokia uteká míľovými krokmi.

Dotykový displej mám rád, umožňuje totiž veľmi rýchly pohyb kurzora z jednej strany obrazovky do druhej. Mnohí tvrdia, že dotykový displej je zbytočný, pretože si vyžaduje ovládanie dvoma rukami. Ja osobne za volantom venujem ruky šoférovaniu, pri jedení v nich držím príbor, pri chôdzi zase nemám problém zastaviť. Ale väčšinu času, kedy držím mobil v ruke, mám voľnú aj druhú. Skrátka, ovládanie dvoma rukami mi vôbec problém nerobí, skôr naopak. Ale prijatie hovoru či prečítanie SMS-ky je na M600i možné aj jednou rukou. Je tu predsa pomocné koliesko!

Aktívny pohotovostný režim je vydarený, zahŕňa dokonca posledné zmeškané hovory a je kompletne prispôsobiteľný! Dokiaľ nevyužijete všetky možnosti jeho úprav, nebudete s ním úplne spokojní. Takmer vo všetkých funkciách určujete veľkosť písma, škoda len, že to neplatí pre domácu obrazovku. Kritiku si zaslúži preklad. V telefóne sa nachádzal český softvér, ale niektoré výrazy sú veľmi zvláštne a zbytočne nepresné. Rýchlosť reakcií je dobrá, len pri otáčaní kolieskom ma zbytočne zdržujú animácie. Tie je našťastie možné vypnút.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prezeranie fotiek

Prezeranie obrázkov je radosťou, prítomné je aj fullscreen zobrazenie s automatickým pootočením obrázka. Nechýba ani lupa a odosielanie súborov všetkými možnými cestami. W950i nemá problém ani so 6 Mpix fotkami z digitálneho fotoaparátu. Už len keby bolo možné prepojiť bežný fotoaparát s miniUSB konektorom s mobilnými telefónmi.

Prezeranie videa

Ani prezeranie videí nerobí W950i problém...pokiaľ nepochádzajú z neštandardného prístroja. Prehrávač videí si poradí s 3GP aj MPEG4, dokonca aj s videom zaznamenaným Nokiou N70! Formát WMV mu však známy nie je. Prehrávanie fullscreen je samozrejmosťou. Nechýba ani pozastavenie videa a posun na vami určenú pozíciu.

Melódie a prehrávač hudby

Walkman je Walkman. Jediným stlačením špeciálneho tlačidla sa dostanete do prehrávača, ktorý využíva 4 GB flash pamäť. Medzi skladbami sa pohybujete pomocou ovládacieho kolieska, či pomocou dotykovej obrazovky. Ekvalizér ponúka množstvo možností, funkcie prehrávača sú nadštandardné aj vďaka veľkému displeju.

Pomocou HPM-82 diaľkovo ovládate hlasitosť aj pohyb medzi skladbami. Kvalita slúchadiel je špičková.

Tóny

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí hovorom,

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí SMS a MMS,

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí e-mailom,

- samostatná hlasitosť aj melódia patrí budíku a kalendáru.

Vibrácie nastavujete jednotlivo pre hovory, správy, e-mail, pripomienku.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

MusicDJ

Aplikácia na vytváranie melódií v 4 riadkoch s novými zvukmi a možnosťami. Konečne sa MusicDJ pohol vpred.

TrackID

V aplikácii Záznam zvuku nájdete položku TrackID. Jej potvrdením zaznamenáte niekoľko sekúnd nejakej pesničky (v mojom prípade Aha – Minor earth major sky), záznam sa odošle cez internet do databázy a pomocou webového prehliadača sa do niekoľkých sekúnd dozviete názov interpreta, skladby aj albumu. Nefunguje to vždy, ale v prípade známejších rádiových hitov na sto percent (Aha aj Asian Dub Foundation spoznalo). Podobne je možné analyzovať skladby priamo z rádia.

FM rádio

Rozhlasový prijímač v Sony Ericssone W950i je oproti starším Walkmanom výrazne vylepšený. Pri prvom zapnutí ma vyzval na vyhladanie rozhlasových staníc v dosahu, súhlasil som. Za niekoľko sekúnd som videl na veľkom displeji zoznam staníc aj s ich názvami! Pri počúvaní väčšiny z nich vidím aj názvy interpretov a pesničiek. Po zázname časti skladby Fly over od Asian Dub Foundation som sa jej názov dozvedel online pomocou bezplatnej online služby TrackID za asi minútu. Šikovné! FM prijímač ponúka aj nadstavbu RDS nazvanú AF, ktorá automaticky vyhľadáva najsilnejšiu dostupnú frekvenciu počúvanej stanice. Ja som sa však nestretol s veľkým úspechom tejto funkcie. FM prijímaču vo W950i nemám, čo sa týka funkčnosti čo vyčítať.

Pamäť

Až 62 MB internej pamäťe je zdieľanej všetkými možnými pracovnými aplikáciami. Ukladáte do nej obrovské množstvo kontaktov, správ, udalostí, poznámok... Pre ukladanie fotiek, súborov, videí a hlavne hudby slúži vstavaná flash pamäť s kapacitou až 4 GB. Po pripojení pomocou dodávaného kábla ku PC sa zariadenie správa ako externý disk a súčasne sa nabíja. Zahoďte USB kľúč aj MP3 prehrávač.

Telefónny zoznam

Perfektný telefónny zoznam umožňuje všetko, na čo si len spomeniete. Dokonca výborne spolupracuje aj so SIM kartou (v mojom prípade USIM). Ku menu môžete priradiť, čo si len zmyslíte, nechýbajú tiež skupiny kontaktov. Rýchly vstup do telefónneho zoznamu je možný podržaním niektorého tlačidla (skok na "M" podržaním šestky v pohotovostnom stave) alebo priradením ikony aplikácie Kontakty do riadka piatich vybraných ikôn.

Hovor

Počas hovoru môžete zapnúť hlasné handsfree, vstúpiť do menu, skrátka bežne pracovať s prístrojom. Na displeji stále vidíte dĺžku prebiehajúceho telefonátu, mrzí ma nemožnosť jeho záznamu, ani po vstupe do menu. Kvalita hovoru je výborná, odporúčam tiež telefonovanie s dodávaným handsfree.

Zoznam hovorov začína všetkými poslednými telefonátmi, v ďalších vertikálnych záložkách sa ukrývajú prijaté, neprijaté a volané už samostatne. V registri je možnosť zobraziť kompaktný režim (ak sa číslo opakuje, zobrazí sa len posledný termín jeho použitia) a rozšírený režim, v ktorom sa vyskytuje úplne každý hovor.

Na odmietnuté volané číslo je možné zaslať automatickú SMS správu.

SMS

Editor správ je jednoduchý, priateľský a šikovný. Nechýba mu podpora EMS. Na veľkom displeji vidíte aj v prípade prijatých správ mnoho informácií naraz.

MMS

Editor MMS správ je veľmi dobrý, slúži najmä na ich prezeranie, keďže v prístroji nenájdete zabudovaný fotoaparát. Ja som bol s čítaním MMS-iek úplne spokojný.

E-mail

E-mailový prehliadač je výborný, ponúka všetko potrebné, aj šifrovanie a pravidelnú kontrolu správ. Prepojenie s aktívnym pohotovostným režimom je samozrejmé. Problémy som nemal ani s diakritikou v správach. Chýba podpora príloh DOC, XLS a PDF, potrebná je inštalácia externej aplikácie. UMTS je veľmi dobrým pomocníkom e-mailového prehliadača. Podporu IMAP4 a POP3 nemusím už snáď ani spomínať. Podporu push e-mailu komentovať nebudem, keďže je to podľa mňa zbytočná služba. Mám nastavenú kontrolu e-mailovej schránky každých 5 minút, stojí ma to niekoľko MB mesačne, resp. 120/150 korún za 10-megabajtový program (v drahšom od Orangeu mám aj 10 MMS!).

Internetový prehliadač

Internetový prehliadač v W950i má niekoľko nezanedbateľných výhod - možnosť ovládania dotykovým perom a pomáhanie si klávesovými skratkami. Žiaľ, neporadí si vždy s diakritikou, www.Fony.sk nezobrazil práve najlepšie. Avšak Opera Mini (download na mini.opera.com) to zachránila, v tomto prehliadači beží všetko ako má, dokonca rýchlo a psoľahlivo. Odporúčam! Na prezeranie jednoduchých web a WAP stránok je interný prehliadač veľmi dobrý (zobrazenie fullscreen, naležato, množstvo nastavení, avšak nie kódovanie!), ale pri zložitejších stránkach má už problémy s rozložením a niekedy aj diakritikou.

Prenos dát

Vo W950i je prítomné automatické stiahnutie nastavení pripojenia ku internetu a využitia MMS. Podmienkou bude zrejme aktivácia dátového profilu na používanej SIM karte. Pomocou dodávaného USB kábla je najvhodnejší prenos dát z a do PC, pomocou Bluetooth a IrDA medzi mobilmi. Odporúčam prečítať si článok 3G (UMTS). Podpora EDGE chýba, na diaľkové prenosy poslúži GPRS a UMTS.

Charakteristika Buetooth:

špecifikácia: 2.0

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BNEP - DUN-GW - FT-Server - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG – HFP (1.5) AG - HID-Boot Mode Only Host - OPP-Client - OPP-Server - PAN-Group – PAN-User - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB

Organizačné funkcie

Budík - 3 budíky sa nachádzajú v aplikácii čas, stačí kliknúť na jeho zobrazenie v pohotovostnom stave.

Kalendár - v kalendári nájdete 4 typy udalostí (schôdzka, pripomienka, celodennú udalosť a výročie), nechýba opakovanie udalostí a vlastný zvuk upozornenia.

Poznámka je zložená z textovej a grafickej časti. Prekvapila ma však hŕba možností ich odoslania...ako SMS, MMS, e-mail, cez IrDA alebo Bluetooth. Mňa však zaujímal formát takej poznámky, a práve tu som ostal doslova šokovaný. Odoslať môžete totiž celú poznámku (formát .jot), text (.txt) alebo len obrázok 240 x 220 bodov (.gif).

Nechýbajú tiež úlohy s bohatými možnosťami a presunom do kalendára.

Ďalšie funkcie: kalkulačka (jednoduchá), konvertor (šikovný), stopky (s medzičasmi), časovač.

Výdrž, batéria

Výdrž W950-ky je veľmi ovplyvnená intenzitou jasu displeja. Odporúčam nastaviť na úroveň pod 50 %. Ja som dosiahol dvojdňovú výdrž, ktorú je však veľmi ťažké hodnotiť. Pri intenzívnej práci s najjasnejším displejom, neustálou kontrolou pošty a prácou s webom sa spoľahnite na jeden deň výdrže.

Výhody:

- najlepší hudobný mobil,

- 4 GB flash pamäte,

- bohaté možnosti.

Nevýhody:

- chýba podpora EDGE,

- chýba prehliadač dokumentov,

- chýba fotoaparát.

Orientačná cena: 22 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Na trhu máme len dva mobilné telefóny s tak veľkou pamäťou, Nokiu N91 za asi 18 000 Sk a Sony Ericsson W950i za asi 23 000 Sk. Nokia ponúka veľmi slabý displej a prehnane veľkú hmotnosť, ani slúchadlá v jej balení nie sú nič extra, ale prítomný fotoaparát jej na hodnote pridáva. Sony Ericsson je štýlový, ľahký, veľkodisplejový plnohodnotný smartfón s podstatne lepšími hudobnými funkciami, ale bez fotoaparátu. Určite je v boji týchto dvoch hudobných zariadení víťazom W950i, ale po prihliadnutí na päťtisícový rozdiel sa víťaz hľadá ťažko. Že by M600i s dokúpenou pamäťovou kartou a slúchadlami? Alebo bežný Walkman od Sony Ericssonu s 2 GB pamäťovou kartou (napr. W810i)?

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 24.11.2006 - 16:17

Henrich: Pod?a m?a urobi? dnes špi?kový mobil bez fo?áku je hlúpos?. Keby tam bol aspo? 1.3 mpix fo?ák hne? by to malo sosna, ale takto sa to ur?ite bude zle predáva?.SonyEricssonK750i/R1AA Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous15.09.2006 - 22:28 Trvalý odkaz

tomas: Podla mna je to super produkt, male PDA s Mp3 prehravacom a radiom. A to ze nema fotak, je len plus.
po 1: nie vsetky firmy dovoluju pouzivanie fotakov vo svojich priestorov
po 2: digitalny fotak v mobiloch okolo 2MP sice odfoti, ale zazrak to nie je. Zatial kvalitny digital ani zdaleka nenahradi. Casom to urcite pride, ale to uz tento model bude davno na smetisku dejin :-)Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; sk; rv:1.8.0.6) Gecko/20060728 Firefox/1.5.0.6

anonymous24.11.2006 - 16:21 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO AKTUALIZOVANE NA RECENZIUOpera/9.00 (Windows NT 5.1; U; en)

anonymous24.11.2006 - 17:14 Trvalý odkaz

mato63: No dos? brutalitka, ale NEMAT FOTOAPARAT!!!!???? V tejto dobe a za tie peniaze, asi nie..Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; it-IT; rv:1.6) Gecko/20040206 Firefox/0.8

anonymous24.11.2006 - 17:35 Trvalý odkaz

mato: ja bez fotaku ee, nech aj crep ale zide saMozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; cs-CZ; rv:1.7.8) Gecko/20050511 Firefox/1.0.4

Celá diskusia 25 príspevkov