Sony Ericsson K610i

Recenzia mid-endu Rýchly 3G mobil na bežné použitie určený skôr do biznis sféry než na zábavu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz + UMTS

rozmery: 102 x 45 x 17 mm

hmotnosť: 92 gramov (zistená: 87 g)

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 31 x 38 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: asi 20 MB + 64 MB MS Micro (M2), 1 000 kontaktov (2 500 čísiel),

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail, RSS, instant messaging,

prenos dát: GPRS, UMTS, Bluetooth, Fast Port konektor, kábel, mass storage,

zábava: Java 2.0, internetový prehliadač NetFront, MP3/AAC/eAAC+ prehrávač, videohovor,

batéria: BST-37, Li-Pol, 900 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/400 h pohotovosti,

SAR: 1,0 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

aktívny pohotovostný režim (čiastočne ho nahrádza zobrazenie poznámok na hlavnej obrazovke), blesk, makro, autofocus, EDGE, HSDPA, IrDA, FM rádio, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

R1ED001, EROM R3A016

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, kábel, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Aj zapnutie tohto Sony Ericssonu sprevádza otázka: Normálny režim alebo Režim lietadlo? Batéria je pod pevným krytom, SIM karta nešikovne zasunutá pod batériou.

Dizajn

Sony Ericsson K610i je dizajnovo veľmi jednoduchý mobil, a to je jeho výhodou. Vpredu upúta malá kamera nad displejom, po bočných stranách čierna línia, ktorá sa na oboch koncoch rozširuje. V línii sú ukryté viaceré bočné tlačidlá. V hornej stene je vypínacie tlačidlo umiestnené v ľavej časti, teda úplne inde než v ostatných telefónoch značky. Zadná stena je nudná, v hornej tretine je len otvor reproduktora, zrkadielko a objektív fotoaparátu. V hornej stene bliká zelená dióda indikujúca tiež nabíjanie. Otvor pre pútko je umiestnené v spodnej časti pri Fast Port konektore. Spracovanie prístroja je kvalitné. Otvor pre pamäťovú kartu M2 sa nachádza pod zadným krytom.

Klávesnica

Klávesnica je vynikajúca, chýbajúci joystick je pre mnohých užívateľov zásadnou výhodou. Modré podsvietenie je veľmi jemné, nie je zbytočne prehnané. Po týždennom veľmi intenzívnom používaní si neviem klávesnicu K610i vynachváliť. Horšie je to s bočnými tlačidlami, ktoré sú veľmi drobné. Ale ich citlivosť je výborná. Štyrom smerom navigačného tlačidla môžete priradiť vlastné funkcie.

Displej

Displej je slabý...v porovnaní s W810i je to vyblednutá plocha s nedostatočným nastavením jasu. Ale ak ste si displeje týchto modelov nikdy neporovnali, budete určite spokojní. Hlavný domáci displej zobrazuje malé alebo veľké hodiny...šetrič ukazuje čas aj ikony zmeškaných udalostí. V pohotovostnom režime môžete mať na displeji aj zobrazenú poznámku. Veľmi dôležitou vecou je menu činností, ktoré obsahuje nové udalosti, spustené aplikácie, vlastné skratky, internet. Hlavná ponuka je zložená z 3 x 4 ikôn. Pohyb v menu aj všetky činnosti sú neskutočné rýchle, K610i je jednoznačne najrýchlejší Sony Ericsson všetkých čias s takto bohatou výbavou. Spustíte si aj 5 Java aplikácií (minimalizujete ich) a pri práci s telefónom nepoznáte rozdiel. Na pozadí hlavného displeja môžete mať dokonca otvorenú Java aplikáciu (odporúčam Jimm-a). Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá až po nastavení maximálnej úrovne jasu. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní 7.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát a prezeranie fotiek

Fotoaparát naštartujete stlačením bočného tlačidla, v priebehu dvoch sekúnd môžete už fotiť. Štvorkou meníte rozlíšenie, sedmičkou nočný režim, jednotkou spustíte panorámu a opakovaným stlačením zase aktivujete rámy. Keďže fotoaparát bezpečne položíte na bočnú stranu, zíde sa aj časovaná samospúšť. Kvalita snímok je dobrá, kryt fotoaparátu, autofocus aj makro chýbajú. Veľkosť 2 Mpix snímok je väčšinou do 400 kB.

Prezeranie fotiek na K610i je perfektne rýchle, pohodlné, nechýba pootočenie snímok na celú plochu displeja a listovanie nimi. Po priblížení prezeranej snímky môžete uložiť screenshot obrazovky. Používal som náhľad na 5 x 5 miniatúr, ale k dispozícii sú aj 3 x 3 zmenšeniny, zoznam s miniatúrami, zoznam bez miniatúr a časové rozloženie snímok podľa doby vytvorenia. Fotky je možné odoslať (cez MMS, e-mail, blog, Bluetooth), vytlačiť, upraviť v aplikácii PhotoDJ, použiť ako tapetu, šetrič, priradiť ku kontaktu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Záznam a prezeranie videa

Záznam slabého videa (QCIF) je sklamaním, keďže je na trhu už viac než rok viacero modelov, ktoré zvládajú záznam s CIF rozlíšením. Počas nahrávania je možné použiť zoom.

Charakteristika videa:

celkovo: 105 kbps (asi 0,8 MB/min.)

obraz: 176 x 144 b., 10 fps, 93 kbps

zvuk: 1 kanál, 8000 Hz, 16 bitov, 12 kbps

UKÁŽKA VIDEA (3GPP, 230 kB)

3GP prehrávače: QuickTime (univerzálny prehrávač, 35 MB), Nokia Multimedia Converter 2.0 (prehrávač a konvertor, 20 MB).

Recenziu pripojiteľného blesku nájdete v článku Sony Ericsson MXE-60

Melódie a prehrávač hudby

V balení nenájdete slúchadlá, priložená pamäťová karta má kapacitu 64 MB, FM rádio tomuto modelu chýba...Sony Ericsson K610i skrátka nie je hudobný telefón. Po zakúpení slúchadiel a väčšej pamäťovej karty však poslúži ako výborný MP3 prehrávač so špeciálnym spúšťacím tlačidlom v ľavej stene.

Recenziu hudobného kábla nájdete v článku Sony Ericsson MMC-60. Recenziu prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MPS-60. Recenziu externe napájaných prídavných stereo reproduktorov nájdete v článku Sony Ericsson MDS-60.

Pamäť

Interná pamäť cez 18 MB je úplne dostatočná pre ukladanie všetkých typov správ a základných súborov. Mass storage funguje žiaľ len s vypnutím rádiovej časti mobilu. Keďže však v balení K610i nenájdete adaptér na M2 kartu, je kábel jediným rýchlym spôsobom na prenos fotiek a videí do PC.

Telefónny zoznam

Telefónny zoznam prešiel malými zmenami. Menu Možnosti sa presunulo pod pravé polyfunkčné tlačidlo, nad všetkými menami sa nachádza už len voľba Nový kontakt, ktorá nie je ani nijako odlíšená od mien v zozname. Pri listovaní zoznamom mien (vidíte 6 mien pod sebou) sa zobrazujú aj čísla priradené ku kontaktom. Nový kontakt obsahuje množstvo detailov, nechýba ani viacero čísiel či e-mailových adries. Skupiny volajúcich pre priradenie spoločnej melódie stále chýbajú, melódiu priradíte vždy len jednotlivo. Malou pomôckou je vytvorenie jednotných názvov skladieb, napr. melódie "rodina.mp3", pričom vždy len premenujete žiadanú skladbu na názov, ktorý ste použili pri určitých menách. Pri neznámych číslach je možné ponúknutie ich uloženia. Predvolenými kontaktmi môžu byť mená v telefóne alebo na SIM karte, nikdy nie súčasne. Nechýba ani automatické uloženie čísla na SIM. Novinkou je zálohovanie čísiel na kartu a obnova z pamäťovej karty. Odoslanie všetkých kontaktov cez Bluetooth alebo IrDA sa zíde pri kúpe nového mobilu a absencia tejto funkcie pri iných modeloch konkurenčných výrobcov je na zamyslenie. Nakoniec spomeniem ešte zoradenie zoznamu podľa mien alebo priezvisk. Problémom je umiestnenie kontaktov začínajúcich písmenom s diakritikou (Šiška a pod.), ktoré umiestni až za všetky mená.

Hovor

Na telefonovanie s ľahkým telefónom si nemôžem sťažovať. Počas hovoru vidíte meno volaného a trvanie rozhovoru. Nechýba možnosť vstupu do menu, pochváliť musím kvalitné hlasné handsfree, nahrávanie hovoru je prístupné troma pohybmi joysticka. Sony Ericsson má praktický zoznam hovorov, ktorý ponúka chronologicky zoradené všetky hovory súčasne, a až vedľa sú karty s prijatými, neprijatými a volanými číslami. Mrzí ma len, že tu chýba pamäť dĺžky jednotlivých hovorov.

Pri videotelefonovaní je možné použiť aj priblíženie! Počas videohovoru je možné tiež zdielať vybrané obrazové a zvukové súbory. Prekvapila ma aj možnosť nastavenia jasu a nočného režimu. Pri videotelefonovaní môžete prepnúť obrazy volajúceho/volaného, skryť malý obraz či zapnúť zrkadlový obraz.

Písanie textov

Na pohodlnej klávesnici sa píše veľmi dobre. Slovník T9 je rýchly, pohodlný. Je ho možné deaktivovať, rovnako aj diakritiku. Prekvapilo ma predpovedanie slov a nechýbajú ani návrhy slov, ktoré vyhovujú danej kombinácii znakov, v malom okienku. Veľkou novinkou je možnosť kopírovania textu!

SMS

Editor správ je šikovný, ponúka podporu EMS aj smajlíkov. Tí sú na peknom displeji jemne zobrazení. Počas písania vidím 6 riadkov textu, zaujímavá je možnosť premeny rozpísanej SMS na MMS. Niekedy sa človek rozpíše, a až potom si uvedomí, že MMS je pre takýto prípad oveľa vhodnejšia.

MMS

V nastaveniach môžete MMS-ke priradiť automatický podpis, potvrdenie o doručení aj prečítaní, nastaviť režim vytvárania (neobmedzený, s upozornením, obmedzený). Vkladaná snímka môže byť automaticky zmenšená na 640 x 480 b., 320 x 240 b., 160 x 120 b. Editor MMS je vynovený, v spodnej časti vidíte malé ikonky pridať obrázok, video, zvuk, fotoaparát (novú snímku, nové video), nahrať zvuk, ukážka. Snímka môže byť umiestnená na začiatku správy alebo na konci, upraviť môžete pozadie aj umiestnenie textu.

E-mail

E-mailový klient je tradične veľmi dobre spracovaný. Podporuje prácu s prílohami (dokumenty si však neprezriete, nepodporované formáty je možné len uložiť), nechýba automatická kontrola schránky (5 min. až 12 hod.) a množstvo ďalších detailov. E-mailom priraďujete aj špeciálny tón. Stále je však nelogicky spustený pri začiatku kontroly schránky, nie až po stiahnutí všetkých nových e-mailov. V nastaveniach zadávate aj meno, podpis, preberanie len predmetov, alebo aj správ do zvoleného limitu v kB. Pripojenie pri preberaní e-mailov je možné obmedziť len na domácu sieť a K610i ponúka aj šifrovanie.

RSS

Prezerač RSS správ pracuje bezchybne, v pravidelných intervaloch kontroluje nové články v obľúbených internetových periodikách.

Instant messaging

Túto funkciu sme predstavili v článku

Instant messenger v Sony Ericssonoch. Výborne funguje aj bezplatná aplikácia Jimm.

Internetový prehliadač

NetFront nedokáže spoľahlivo pracovať so zložitejšími web stránkami (www.Fony.sk), ale s jednoduchšími si poradí veľmi dobre (www.Fony.sk/text), nehovoriac o WAP-e (wap.Fony.sk). Ponúka aj fullscreen zobrazenie a pootočenie obrazu na ležato. Tešiť sa môžete aj podpore prehliadača Opera Mini, ktorý stiahnete priamo do telefónu z mini.opera.com.

Prenos dát

Na lokálny prenos poslúži priložený USB kábel či Bluetooth, pamäťová karta M2 bez adaptéra nemá veľký zmysel. Na diaľku poteší najmä podpora 3G.

Charakteristika Bluetooth:

špecifikácia: 2.0 + EDR

PRD verzia: 1.0

profily: A2DP-Source - AVCTP - AVDTP - AVRCP-Controller - AVRCP-Target - BIP-ImagePush - BNEP - GAP - GAVDP - Generic Object Exchange - Headset-AG - HFP (1.5) AG - HID-Dev-keyboard-HID - HID-Dev-Pointing HID - OBEX - OPP-Client - OPP-Server - PAN-AP - PAN-User - PBAP-PSE - SDP - Serial-DevA - Serial-DevB - Sync-Server - DUN-GW - FT-Server

Odporúčame aj článok: 3G (UMTS).

Organizačné funkcie

Budík - päť opakovaných budíkov s vlastnými melódiami i dňami budenia v rámci týždňa.

Kalendár - vynovený organizér s jednoduchým mesačným náhľadom a konečne aj opakovaním udalostí. Nechýba ani hľadanie v rámci kalendára a inteligentné mazanie správ (staršie ako deň, týždeň, všetky).

Poznámka môže obsahovať najviac asi 250 znakov, ale môže byť zobrazená na pohotovostnom displeji, čím sa aspoň čiastočne nahrádza chýbajúci aktívny pohotovostný režim. Poznámku môžete odoslať cez Bluetooth, e-mail, MMS alebo SMS. Súbor vNote.vnt dokonca otvorila aj Nokia 9500.

Z ďalších funkcií ponúka Sony Ericsson K610i:

- úlohy,

- synchronizáciu,

- časovač,

- stopky,

- kalkulačku,

- pamäť kódov,

- VideoDJ, MusicDJ, PhotoDJ so širokými možnosťami úprav,

- ďiaľkové ovládanie,

- diktafón.

Hry a Java aplikácie

QuadraPop je akási verzia tetrisu a 3D Tennis zase hra pre veľmi trpezlivých hráčov.

FaceWarp - perfektný znetvorovač tvárí pobaví každého.

Photo Mate - aplikácia vás naučí správne fotografovať, aj keď len po anglicky.

Výdrž, batéria

Výdržou na jedno nabitie Sony Ericsson K610i prekvapí. Indikátor je veľmi presný, a aj v poslednej fáze umožňuje telefón uskutočniť zopár telefonátov.

Výhody:

- rýchlosť reakcií,

- kvalitné spracovanie, hmotnosť, ovládanie,

- vylepšené funkcie

Nevýhody:

- vyblednutý displej,

- chýbajú hudobné funkcie,

- slabší fotoaparát.

Orientačná cena: 8 990 Sk (Autotel s. r. o.)

Záver

Sony Ericsson K610i je perfektný mobil pre ľudí, ktorý hľadajú telefón do práce, so slušnou výdržou, s veľmi dobrým telefónnym zoznamom, kalendárom atď. Multimediálne funkcie nezvláda najlepšie (malá pamäťová karta, žiadne slúchadlá v balení, chýba FM rádio, slabší fotoaparát), ale vďaka tomu platíte len za funkcie, ktoré využívate. Organizačne je na tom veľmi dobre, najmä pripomínanie udalostí je skutočne prakticky vyriešené. Ak hľadáte telefón, nie hračku, budete s K610i určite spokojní.

Dôležité odkazy:

- podpora Sony Ericssonov

- kontakt na výrobcu (Sony Ericsson SK)

- distribútor (Sony Ericsson)

- služby zákazníkom (Sony Ericsson, SK)

- nastavenie SMS-kou (Sony Ericsson)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

- nastavenie SMS-kou (Orange) (treba sa registrovať)

Nastavenia služieb ručne:

Orange MMS a WAP

T-Mobile MMS a WAP

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 25.10.2006 - 00:34

Fizzy: Nazdar Riso, akosi na konci recenzie niesu doplnene udaje: Výdrž, batéria Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)

anonymous25.10.2006 - 11:55 Trvalý odkaz

Atlis: Mne sa K610i velmi paci, uhladeny dizajn, prijemna cena, 3G... Opera/9.02 (Windows NT 5.0; U; en)

anonymous25.10.2006 - 12:40 Trvalý odkaz

graffoo: podobne. taka reinkarnacia T610 ;) jedine skoda toho handsfree ze nie je v baleni...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox/2.0

anonymous25.10.2006 - 14:23 Trvalý odkaz

Mato: Multitasking je zaujimavy, za to idu body hore a dostOpera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/1.2.3214/1376; en; U; ssr)

anonymous25.10.2006 - 14:58 Trvalý odkaz

graffoo: no to kazdopadne je. ale nejak ma udivuje veta "Na pozadí hlavného displeja môžete ma? dokonca otvorenú Java aplikáciu" - to znamena ze namiesto tapety moze byt java? O tomto som nikde inde necital...Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1) Gecko/20061010 Firefox 2.0 graffoo edition ;)

Celá diskusia 164 príspevkov