Nokia 7360

Recenzia štýlového mid-endu Tretí člen kolekcie L'Amour klasickej konštrukcie a so slabšou funkčnou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 105 x 45 x 18 mm,

hmotnosť: 92 gramov (zistená: 95 g)

displej: aktívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA, záznam videa (128 x 96 b.)

pamäť: 3 MB, 500 kontaktov, 150 SMS,

správy: SMS, MMS 1.2, CB, e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS class 10, EDGE class 6, IrDA, Pop-Port

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3 prehrávač, 24-hlasé MIDI,

batéria: BL-5B, 760 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/450 h pohotovosti,

SAR: 0,60 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

blesk, Bluetooth, EMS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.21, 21-11-05, RM-127

Obsah balenia:

telefón, batéria BL-5B, nabíjačka AC-3, stereo slúchadlá HS-31, mäkké púzdro, remienok, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pre výmenu SIM karty je nutné odstrániť celú zadnú stenu. Pod batériu sa karta zasúva do dvoch koľajničiek, čím sa mierne mechanicky poškodzuje. Zapntie je rýchle, štandard Nokia.

Dizajn

Nokia 7360 je tretím členom kolekcie L'Amour, spolu s modelmi 7370 a 7380, ktoré sme už recenzovali. Tento najnižší model má ako jediný tradičnú konštrukciu a nechýbajú mu ani kvetinové ornamenty. Spracovanie je kvalitné a reakcie ľudí v mojom okolí na Nokiu 7360 boli takmer vždy pozitívne. Až ma to prekvapilo, keďže ja osobne vidím ako efektívnejšiu kúpu napríklad modelu 6230i než tohto dizajnérskeho skvostu. Ale zrejme som až príliš funkčne a prakticky orientovaný typ človeka.

V pravej stene je ukrytý otvor pre výstup zvukov, ktorého zakrytím reprodukciu melódií takmer úplne stlmíte. Aké praktické. V ľavej stene je nenápadné dvojité tlačidlo na reguláciu hlasitosti. V spodnej stene sa ukrýva Pop-Port konektor s malým otvorom pre nový typ nabíjačky. Vďaka koženej časti zadného krytu sa telefón nešmýka na stole, čo na mobile veľmi oceňujem.

Klávesnica

Klávesnica je orzdelená na dve časti. Horná je určená viacúčelovým ovládacím prvkom, medzi ktorými vyniká štvorsmerné štvorcové tlačidlo s potvrdzovacím prvkom v strede. Takzvané zelené a červené tlačidlo nie sú v tomto prípade farebne odlíšené.

Spodná, alfanumerická časť klávesnice je uzavretá do jedného bloku. Nulový odstup tlačidiel na mňa nepôsobí práve sympaticky, ale písanie správ na Nokii 7360 nie je žiadným utrpením. Tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja je ukryté v hornej stene a slúži aj na prepínaie profilov, ako je už u Nokie zvykom.

Oranžové podsvietenie klávesnice farebne ladí z dizajnom prístroja, blokovanie tlačidiel je štandardné.

Displej

Dostatočne veľký displej s parametrami, s akými sa stretávame u iných výrobcov už vyše dva roky, si Nokia dovolila v bežnom telefóne ponúknuť až dnes. Prístroj však neponúka veľa možností jeho nastavenia, umožňuje len zmeniť zobrazenie hlavnej ponuky, prispôsobiť tapetu, farbu písma v pohotovosti a farebnú schému.

Zobrazí 6 kontaktov zoradených pod sebou v telefónnom zozname, 6 riadkov textu pri písaní/čítaní správ (pri malom písme dokonca 10 riadkov, t.j. naraz asi 200 znakov). Takmer vo všetkých funkciách je na displeji stále zobrazený horný stavový riadok s informáciami o čase, stave signálu a batérie. Ďalšou veľkou výhodou je dobrá viditeľnosť údajov zobrazených na oboch displejoch aj na slnku.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát s rýchlym spustením šípkou nahor spĺňa svoj účel, zdielanie momentiek MMS-kou, e-mailom či infraportom. Do nastavení kamery vstúpite priamo z funkcie Fotoaparát. V nastaveniach môžete zapnúť nočný režim, upraviť rozlíšenie (640 x 480 alebo 80 x 96 b.), kvalitu (3 stupne), dĺžku videa, zapnúť/vypnúť zvuky fotoaparátu.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA

Obrázky

Prezeranie obrázkov, a najmä snímok, na Nokiách patrí k tradične dobre spracovaným funkciám. Pri náhľade na zoznam obrázkov môžete vidieť 6 alebo 3 položky zoradené pod sebou, v závislosti od veľkosti zmenšenín záberov. Po zväčšení je možné aj priblíženie snímky a jej jednoduchá úprava. Nechýba ani možnosť odoslať snímku cez IrDA, MMS, e-mail či priradiť ju ku kontaktu alebo dať ako tapetu.

Melódie a prehrávač hudby

Pomerne dlhý zoznam veľmi zvláštnych zvukov, ktoré pochopí naozaj len fanúšik kolekcie L'Amour, ostal v mojom prípade úplne nedocenený. Hlasitosť melódií je dostatočná a nechýba ani podpora MP3 súborov. Profily sú aj v Nokii 7360 časované, no len keď do profilov vstúpite cez menu.

Prehrávač videí

Obyčajný prehrávač 3GPP videí s možnosťou pozastavenia, no nemožným zrýchleným posunom vpred či vzad.

FM rádio

V Nokiách sa s FM rádiom stretávame už dlhší čas a už dlhší čas sa v tejto funkcii nič nezmenilo. V balení telefónu by ste mali nájsť kvalitné stereo handsfree, ktoré slúži súčasne aj ako anténa. Citlivosť na signál, rýchlosť vyhľadávania a ostatných reakcií sú na vysokej úrovni, preto je táto funkcia veľmi dobre využiteľná. Nechýba pamäť na 20 staníc.

Pamäť

Len 3 MB, 500 kontaktov, 150 SMS, to sú na dnešné pomery veľmi nízke hodnoty. Do 3 MB sa ledva zmestí zopár krátkych MP3 melódií, Java aplikácií a VGA snímok. Nokia to s pamäťou mobilu opäť raz pokazila.

Telefónny zoznam

Rýchly vstup do zoznamu uskutočníte niektorou šípkou v pohotovostnom stave, resp. pravým polyfunkčným tlačidlom, v závislosti na vašom nastavení. Nechýba vyhľadávanie, presnejšie filtrácia kontaktov podľa viacerých znakov. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov, chýba mi tu však zobrazenie viacerých mien pod sebou aj s telefónnym číslom (prípadne len zobrazenie čísla vyznačeného kontaktu, ako to vyriešil napríklad Siemens v radoch 65 a 75). Poteší rýchla voľba a skupiny volajúcich. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID (napr. pre ICQ), poznámku (asi 90 znakov) a snímku.

Hovor

Ako prvé musím pochváliť prítomnosť bočných tlačidiel na reguláciu hlasitosti. Nechýba možnosť zapnúť počas hovoru hlasný reproduktor, pričom aj maximálna hlasitosť bežného reproduktora je dostatočná. Nokia 7360 umožňuje vytvoriť až päťminútový záznam hovoru (hlási pípnutím každých 5 s). Aktuálnu dĺžku hovoru zistíte len vstupom do Menu - Register - Trvanie hovoru. Možné je však aktivovať súhrnné info po ukončení hovoru.

Písanie textov

Klávesnica je strednej kvality, slovník T9 písanie uľahčuje. Oproti starším modelom sa nič nezmenilo, aj správanie sa prístroja pri písaní je zhodné s predchodcami.

SMS

V Nokii 7360 je použitý ešte starý dobrý editor správ. Textové správy vidíte podľa veľkosti písma na 6 alebo 10 riadkoch. Reakcie telefónu sú bleskové. Nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Pri písaní SMS aj MMS vidieť neustále zobrazený aktuálny čas, stav batérie a signálu. Slovník T9 už tradične píše s diakritikou, no tesne pred odoslaním túto oreže.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, novú nahrávku, video, vizitku, poznámku z kalendára, meno kontaktu a telefónne číslo zo zoznamu. Už je možné aj interaktívne vytvoriť snímku a vložiť ju do rozpísanej MMS bez nutnosti prerušenia jej editácie. Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

E-mail

Ide znovu o Java aplikáciu, tentotraz však bola doplnená aj podpora príloh. E-mailom tak môžete odoslať aj VGA snímky alebo 3GPP videá. Pred ich vložením do správy však nemáte možnosť prezrieť si ani ich náhľad, jediným poznávacím znakom je názov súboru.

Instant messaging

Aj v Nokii 7360 je k dispozícii funkcia Chat a Moja účasť. Ja osobne preferujem bezplatnú Java aplikáciu Jimm (www.jimm.org/download).

WAP

Tradičný wapový prehliadač v Nokiách vo verzii 2.0. Je charakteristický rýchlymi reakciami, umožňuje nastaviť až 3 veľkosti písma, čo je pri takomto displeji perfektná vec. K wapovému prehliadaču Nokií som nikdy nemal väčšie výhrady. Ako jeho výborný doplnok poslúži špičková bezplatná Java aplikácia Opera mini n prehliadanie web stránok priamo z mobilu.

Prenos dát

GPRS triedy 10 je už štandardom, prečo však Nokia 7360 podporuje EDGE len triedy 6 je pre mňa záhadou. Na lokálny prenos dát slúži IrDA alebo kábel. Odporúčam aj článok o bezplatnom softvéri Nokia PC Suite 6.4

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje je už štandardom. Poteší však zadanie doby odkladu budenia.

Kalendár - základom je mesačný náhľad, nechýba automatické mazanie starých záznamov a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v Nokii 7360 aj úlohy, poznámky (dlhé až 3 000 znakov, ktoré je možné odoslať cez IrDA), synchronizáciu, peňaženku, kalkulačku, časovač a stopky.

Hry a Java aplikácie

V Nokii 7360 nájdete dve hry, Backgammon II a Puzzle, čo je však nejaká zvláštna forma tetrisu. Niekoho zaujme Java aplikácia Size converter, ktorá ponúka premenu veľkostí používaných v odevnom priemysle.

Výhody:

- netradičný dizajn,

- jednoduché ovládanie,

- kvalitné spracovanie.

Nevýhody:

- slabé funkcie,

- malá pamäť,

- VGA fotoaparát.

Cena: 10 383 Sk s DPH (Agora plus, s. r. o.)

Nokia 7360 je zástupcom lacnejších štýlových telefónov určených predovšetkým zástupkyniam nežnejšieho pohlavia. Je to jednoduchý mobil so základnou funkčnou výbavou. To však môže byť aj jeho devízou, keďže sa na svete stále pohybuje množstvo ľudí s nízkymi nárokmi na funkčnosť mobilu, ale s dôrazom na jeho dizajn. A práve pre tých je tu Nokia 7360.

Dôležité odkazy:

L'Amour kolekcia

- produktová stránka

- podpora Nokií

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.02.2006 - 02:02

dzulio: Aj ked je to stylovy mobil,tak tie 3mb pamate su vysmechom.Ludia pokupuju nokie a potom placu,ze sa im tam nic nezmesti.NokiaN70-1/2.0536.0.2/SN357093000218598 Series60/2.8 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous13.02.2006 - 18:54 Trvalý odkaz

orso: A prave preto niektori kupujeme modely s pamatovou kartou... ;-)
Ale vazne, fakt je to malo pamate. Zase na druhej strane, ked si predstavim "uzivatela" ako napr. moja mama, ktora pouziva telefon na 2 veci: volanie a spravy, tak uplne suhlasim s Risom, ze su ludia, ktorym na funkciach velmi nezalezi ale radi maju pekny telefon.

anonymous07.08.2006 - 15:05 Trvalý odkaz

Alex: Klávesnica je super, ale po troch mesiacoch sa mi už zodiera farba, a to hlavne na pravej strane, 3,6,a "?ervené" tla?ítko. Priznám, íšem denne cca 10 sms správ, ale mohla by klávesnica by? aj odolnejšia! Opera/8.50 (Windows NT 5.1; U; cs)

anonymous20.08.2007 - 00:20 Trvalý odkaz

aliska: neveim...mne sa tento telefon celkom lubi...sice ho nemam ale co som pocula su nanho celkom dobre ohlasy...neviete kolko sa tam asi zmesti novych obrazkov???zaujimalo by ma to...

Celá diskusia 5 príspevkov