Nokia 7370

Recenzia imidžovky Ďalší člen kolekcie L'amour s rotačnou konštrukciou a veľmi dobrou výbavou.

Základná charakteristika:

konštrukcia: rotačná

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 88 x 43 x 23 mm

dĺžka otvoreného fónu: 146 mm,

hmotnosť: 104 gramov (reálna: 106 g)

displej: aktívny, 240 x 320 b., 262 144 farieb, 30 x 40 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix, zoom, záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 10 MB, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail (SMTP, POP3, IMAP4, APOP), instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth 1.2, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio (VisualRadio), 2 reproduktory (3D efekt), 64-hlasé MIDI,

MP3/AAC/M4A prehrávač, 3GPP/MPEG4 prehrávač,

batéria: BL-4B, 700 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/220 h pohotovosti,

SAR: 0,66 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

EMS, blesk, Push to talk, IrDA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

(zadaj *#0000#) 03.52, 16-12-05, RM-70

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4B, nabíjačka AC-3, stereo handsfree HS-3, puzdro a ozdoba, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Prevratné novinky Series40 3rd generation:

- aktívny pohotovostný režim,

- viac možností nastavenia a usporiadania menu,

- nové prostredie fotoaparátu, fullscreen hľadáčik,

- fullscreen zobrazenie snímok stlačením hviezdičky,

- nové zobrazenie telefónneho zoznamu,

- nové editory SMS a MMS správ,

- vylepšený pehliadač WAP-u a webu,

- nový kalendár.

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie prístroja je, ako je už tradíciou Nokie, rýchle. Tón pri zapnutí je možné vypnúť. Netradičné je umiestnenie tlačidla pre zapnutie/vypnutie prístroja v pravej stene. SIM kartu nájdete pod batériou upevnenú plieškom. Výmenou sa SIM karta mechanicky nepoškodzuje.

Dizajn

Dizajn Nokie 7370 sa nesie v znamení edície L'amour, podobne ako jej sestry 7360 a 7380. Novinkou je rotačná konštrukcia s pružinou, ktorá horné rameno po slabom odklonení palcom pootočí o 180 stupňov. V zavretom stave je nutné mobil držať akoby opačne, oblou stranou nahor a tupou nadol. V zavretom stave sú k dispozícii len bočné ovládacie prvky, tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, zapnutie/vypnutie fónu a spustenie fotoaparátu. Zaujme bezvýznamné textilné logo na boku prístroja známe už z vlaňajšej kolekcie 7260 - 7270 - 7280. Zadnú stenu spestruje objektív fotoaparátu a kryt batérie s imitáciou kože.

Otváranie je prudké, trocha neisté. Po skúsenostiach so Sony Ericssonmi W550i a W900i som sa opäť dostal k telefónu s rotačnou konštrukciou, ktorého princíp sa blíži skôr k modelu W900i. Avšak z nejasných príčin na mňa pôsobí takéto riešenie mätúco. Keď som ešte nedávno kritizoval chýbajúcu pružinu v modeli SE W550i, dnes mi pružina v 7370-ke prekáža. Zavieranie je zbytočne náročné, žena musí prehmatnúť do hornej časti prístroja, palcom pretlačiť silu pružiny a tlačiť až do konca. Pootočením ramena prijmete hovor, je to štýlové. Ale už ukončenie hovoru je istejšie tlačidlom. Po niekoľkých dňoch som si s týmto systémom celkom dobre poradil, ale i tak som si nikdy nebol celkom istý krokmi pri prijatí alebo ukončení hovoru.

Pre akúkoľvek prácu musíte telefón roztvoriť. Obraz na displeji sa ihneď preklopí, tento krok môže zdržať len animácia pri otváraní/zatváraní, ktorú zapntete i vypnete v nastaveniach. Tón krytu som deaktivoval zrušením ďalších tónov.

Po otvorení sa v spodnom ramene čiastočne odkryjú dve mriežky chrániace reproduktory na rozhraní oboch ramien. Odtiaľto priamo do uší prúdia všetky zvuky. Telefón aurát padne do ruky a je veľmi kvalitne spracovaný. V balení nájdete aj akúsi metličku, ozdobu, ktorú k prístroju pripevníte ako pútko. Jeho funkčnosť sa mi zistiť nepodarilo, je to naozaj len imidžový doplnok.

Klávesnica

Klávesnica je veľmi kvalitná, chýba mi tu snáď len odstup alfanumerickej časti od ostatnej. Podsvietenie je dokonalé, zbytočne však neoslňuje. V nastaveniach Moje skratky môžete prideliť funkcie obom polyfunkčným tlačidlám, všetkým štyrom smerom stredového tlačidla alebo zapnúť aktívny pohotovostný režim, ktorý predstavím v nasledujúcej časti.

Rozloženie znakov pri písaní textu ostalo zachované. Tlačidlám 2 - 9 môžete priradiť rýchlu voľbu, telefónne čísla. Klávesnica pri písaní vydáva jemné pukanie.

Displej

QVGA displej je tou najpodstatnejšou zmenou, aká sa v kolekcii L'amour prejavila. Displej Nokie 7370 je jemný, žiarivý. Jeho využitie je veľmi solídne, tvorcovia sa však snažili upútať aj peknou grafikou, ktorá si žiaľ niekedy vyžaduje aj viac miesta na ploche displeja.

Na pohotovostnom displeji môžete mať zobrazenú tapetu a meniť môžete aj farbu textu. Novinkou je aktívny pohotovostný režim, ktorý zobrazuje 4 pod sebou umiestnené prepojenia k funkciám, ako stav rádia, kalendára, poznámky, lišta skratiek, všeobecné indikátory, moja účasť, časovač odpočítavania. Takže na pohotovostnom displeji môžete napríklad vidieť až 20 ikôn (v štyroch radoch) alebo 4 pod sebou zoradené poznámky. V lište skratiek môžu byť odkazy na mnohé funkcie (Java aplikácie, Bluetooth, budík, časovač, diskusie, homepage, e-mail, galéria, chatové kontakty, kalendár, kamera, mená, moja účasť, niekoľko profilov, diktafón, nastavenie času, neprijaté hovory, odkazová schránka, posledná webová adresa, úloha, prenos dát, prijaté, prijaté hovory, príjemcovia správy, rádio, schôdzka, stopky, šetrič displeja, poznámky, vytvoriť SMS, vytvoriť MMS, web, blokovanie tlačidiel, záložky, zoznam aplikácií, zoznam staníc, zoznam úloh). Do aktívneho pohotovostného režimu musíte najprv vstúpiť, napríklad šípkou nadol, nahor či do strany (podľa nastavenia).

Po vstupe do menu máte možnosť pod položkou Voľby zmeniť jeho štýl aj usporiadanie. Nastavení je tu viac než dosť a vyberie si určite každý. V bežných Nastaveniach nájdete témy, nastavenia pohotovostného režimu, šetrič displeja, šetrič energie a veľkosť písma. To je možné v tejto položke nastaviť samostatne pre kontakty, WAP a správy. Novinkou je aj zobrazenie počtu položiek v jednotlivých úrovniach menu. Napríklad pri zložke prijaté správy vidíte, koľko sa ich v nej nachádza. Viditeľnosť zobazovaných údajov na slnku je dobrá.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Ten spustíte v zavretom i otvorenom stave stlačením špeciálneho bočného tlačidla. Ovládať priblíženie dvojitým tlačidlom na spodnej strane je nepohodlné, preto som radšej používal vertikálne pohyby sredovým tlačidlom (len v otvorenom stave). Hľadáčikom sa konečne stala celá plocha displeja. Jednotkou prepnete na video, inú skratku pre rýchle zmeny niektorého z nastavení som nenašiel. Nechýba nočný režim, samospúšť, séria snímok (3 tesne za sebou vytvorené snímky v zadanom rozlíšení), farebné efekty. V nastaveniach meníte kvalitu (3 stupne), rozlíšenie fotky (1280 x 960, 800 x 600, 640 x 480, 320 x 240 alebo 160 x 120 b.), kvalitu a rozlíšenie videa (128 x 96 alebo 176 x 144 b.), trvanie ukážky snímky po odfotení v sekundách, predvolený názov snímky. Fotky sú vyblednuté, video priemernej kvality. Na displeji vyzerajú fotky veľmi pekne, ale v PC pochopíte, že pravda je niekde inde.

Aj počas záznamu videa môžete použiť plynulé digitálne priblíženie.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA

Obrázky

V Galérii sa toho veľa nezmenilo, novinkou je zobrazenie snímky na celom displeji stlačením hviezdičky. V Siemensoch tento krok funguje po stlačení mriežky a nevedel som si ho vynachváliť. Nechýba ani priblíženie obrázkov či dve možnosti odoslania (MMS, Bluetooth). Stále je prítomný aj jednoduchý editor snímok.

Melódie a prehrávač hudby

S pamäťou 10 MB toho veľa nespravíte, a tak je možné hudbu prehrávať len v jednoduchom prehrávači. Nokia 7370 podporuje MP3 a AAC skladby, ktoré využijete zrejme len ako zvonenia. Zvuk z dvoch reproduktorov je veľmi slušný, hlasitosť sa úplne vyrovná napr. Sony Ericssonu W800i. Dvojica reproduktorov s 3D efektom (neberte to veľmi vážne) však nájde uplatnenie najmä pri počúvaní FM rádia.

Prehrávač videí

3GPP alebo MPEG4 videá prehráva Nokia 7370 aj roztiahnuté na celom displeji. Možné je pozastavenie videa, nie však zrýchlený posun vpred či vzad.

FM rádio

Klasické FM rádio s rýchlym vyhľadávaním a pamäťou na 20 staníc. Ak nemáte v aktívnom pohotovostnom režime rádio, pri počúvaní na pozadí nevidíte žiadne informácie. Ak je súčasťou aktívneho pohotovostného režimu, môžete v ňom aj meniť uložené stanice.

Odporúčam prečítať si článok Porovnanie FM rádií.

Pamäť

Len 10 MB pre ukladanie 300-kilobajtových fotiek či MP3 zvonení je žalostne málo. Chýba mi tu podpora pamäťových kariet alebo podstatne väčšia pamäť (navrhoval by som aspoň 32 MB).

Telefónny zoznam

Zmeny postihli aj telefónny zoznam. Stále je možné svojvoľne meniť zobrazenie údajov podľa uloženia, nové je však zobrazenie mien aj s číslami pod sebou. Keď som chcel doteraz vidieť meno aj číslo už pri listovaní, musel som sa zmieriť so zobrazením vždy len jedného mena a čísla na displeji. Odteraz sú pod sebou až štyri. Novinkou je aj zmena veľkosti písma.

Hovor

Telefonovanie je s Nokiou 7370 príjemné a kto vyžaduje aj handsfree, nájde ho v balení. Hovor môžete nahrať, až do 5 minút (ozýva a pravidelné pípnutie). Počas hovoru môžete vstúpiť do menu, aktivovať hlasné handsfree či hovor podržať. Stále Nokie (s výnimkou smartfónov) nezobrazujú dĺžku prebiehajúceho hovoru. Ak vás táto zaujíma, musíte vstúpiť do menu - denník - trvanie hovoru.

Písanie textov

Kvalitná klávesnica, slovník T9, čo si viac priať? V správach môžete nastaviť až 3 stupne veľkosti písma. Nechýba ani podpora (podľa mňa škaredých) smajlíkov.

SMS

V novom editore SMS správ vypĺňate v rámci jedného okna príjemcu aj text správy. Pribúdaním riadkov sa okienko s textom zväčšuje. Je to nezvyk, no na druhej strane sa určite jedná o zlepšenie. Vo voľbách správy sa objavila položka Nastavenie predikcie a aktiváciou ponuky slov, no pri písaní som nepostrehol žiadnu zmenu.

MMS

Hurá, Nokia konečne ponúka užívateľsky i graficky prívetivý editor MMS s priamou ukážkou obrázku pri jej tvorbe. Nechýba možnosť vložiť novú snímku, ktorú automaticky zmenší na požadovanú veľkosť. Maximálna veľkosť správy je 300 kB, pri jej tvorbe z tohto čísla prístroj pri vkladaní objektov odpočítava.

E-mail

Stále ide len o Java klient, ktorý napríklad nedokáže pravidelne kontrolovať moju mailovú schránku. Do správy sa môže pridať automatický podpis. Zo 63 správ v mojej schránke vybrala Nokia 7370 len 30 najnovších, resp. 21 z nich stiahla a 9 bolo na ňu už príliš veľké sústo. E-mail v Nokii 7370 je jednoznačne sklamaním. Na Nokia.com sa píše: "Support for attachments (view jpeg, 3gp, MP3, .ppt, .doc, .xls, and .pdf files)", ale mne správy s prílohami ani nestiahlo.

Instant messaging

Aj v Nokii 7370 nájdete funkcie Chat a Moja účasť, osobne však preferujem Java aplikáciu Jimm.

CB správy

Tie sú zobrazované pri prítomnosti zložky všeobecné indikátory v aktívnom pohotovostnom režime.

WAP

Nový wapový prehliadač s 3 veľkosťami textu, možnosťou vstupu do kontaktov, podporou JavaScript a zalamovania textu. Fony.sk/text zobrazil prehliadač bez problémov. Stlačením červeného tlačidla sa najprv telefón odpojí, druhým stlačením sa zavrie aj prehliadač. Prehliadač teda postihlo viacero zmien, no i tak fullscreen zobrazenie nie je úplne fullscreen. Opera mini je pre mňa podstatne efektívnejším riešením.

Prenos dát

Prenos cez Bluetooth bol vždy bez problémov, infraport Nokii 7370 chýba. Prítomný je stále Pop-Port, vedľa neho je otvor pre novú nabíjačku. Prenosy na diľaku zabezpečuje GPRS a EDGE v konfigurácii 4+2. To je slušná a osvedčená záležitosť.

Organizačné funkcie

Budík - budík s opakovaním, ľubovoľným tónom budenia a nastaviteľným časom odkladu je tradičnou výbavou nových Nokií.

Kalendár - vývojári Nokie sa zrejme inšpirovali u Samsungu a Siemensu, a tak vytvorili kalendár, pod ktorého mesačným náhľadom sa ukazuje aj zoznam pripomienok v označený deň. Šikovné a užitočné. Aktuálne pripomienky môžu byť aj šúčasťou aktívneho pohotovostného režimu. Nechýba automatické mazanie poznámok a ďalšie funkcie bežné aj v starších Nokiách.

Nechýbajú ani poznámky dlhé 3000 znakov, ktoré sa v PC zobrazia ako TXT dokument. Časovač a stopky sú samozrejmosťou.

Hry a Java aplikácie

Medzi hrami nájdete jedine Phantom Spider, zvláštnu 3D naháňačku.

Medzi Java aplikáciami je novinkou "vedecká" kalkulačka. Úvodzovky preto, lebo síce ponúka odmocniny, mocniny, goniometrické funkcie, ale príklad 4 + 2 x 3 počíta ako 6 x 3, nepozná totiž prednostné znamienka.

Converter II je premieňač jednotiek, Size converter prepočítava veľkostné jendotky používané v odevnom priemysle, World clock ukazuje 4 svetové časy naraz, aj s mapou.

Výhody:

- nový trend L'amour,

- krásny displej,

- množstvo vylepšených funkcií,

- aktívny pohotovostný režim,

- kvalitná klávesnica.

Nevýhody:

- e-mail,

- slabšie fotky,

- malá pamäť.

Cena

odhad 12 000 - 13 000 Sk

Nokia 7370 je naozaj štýlová imidžovka s veľmi slušnou funkčnou výbavou. E-mail pravdepodobne nebude cieľová skupina vôbec vyžadovať, ale väčšiu pamäť by si 7370-ka jednoznačne zaslúžila. To je snáď jediný vážny kritický bod pri jej hodnotení. Inak ju považujem za veľmi schopného konkrenta medzi telefónmi v cene 10 - 15 tisíc Sk.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.01.2006 - 21:44

aquila: dalsia docela podstatna zmena v zozname by malo byt extra pole pole meno a priezvisko => tymto by sa mal odstranit dlhorocny problem nokii S40 ;)

anonymous13.01.2006 - 02:32 Trvalý odkaz

riso: ano, mas pravdu. pri zadavani kontaktu su k dispozicii polia:
- meno
- priezvisko
- cislo
Ostatne sa potom doplnaju dodatocne, ako na vsetkych Nokiach S40.

anonymous13.01.2006 - 09:13 Trvalý odkaz

Atlis: No aspon sa konecne naucila Nokia so svojimi super PIM funkciami radit spravne kontakty... Ale to je o inom... 7370 sa mi velmi paci v tmavohnedej farbe, skutocne pekny telefonik. Pamat zamrzi, ale nie som MP3 maniak, takze mi to nevadi...

anonymous13.01.2006 - 11:43 Trvalý odkaz

riso: ide o fotky. odfotis seriu snimok, t.j. 3 zabery, a mas 1 Mb v cudu. Nieco minies na aplikacie, nieco na hry (vo fone je len jedna), pocitam 1 MB na Java, 1 MB na zvonenia, ostava 8 MB pre fotky a videa. Videa maju celkom vysoku spotrebu (realne to bolo 17 kB/s -> asi 1 MB/min.), takze ratajme 2 MB na par kratkych videi. a tak nam ostalo 6 MB na snimky...t.j. max. 20 1,3 Mpix fotiek v najvyssej kvalite. Ci je to malo alebo dost sirozmysli kazdy sam.

anonymous13.01.2006 - 13:00 Trvalý odkaz

Atlis: V obrazkoch mam 755kb, zvonenie 626kb, nech nezerem narvem tam este 2MB blbosti, Opera Mini ma 96kb, Jimm 117kb... tak ci tak je to stale len nieco menej ako 4MB dat :D a mam to tak takmer stale...

Celá diskusia 7 príspevkov