Nokia 7380

Recenzia totálnej imidžovky Tyčinka bez klávesnice, s dvojmegapixlom a rádiom v štýle kolekcie L'Amour.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická, avšak netradičná,

OS: vlastný, S40,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 114 x 30 x 20 mm,

hmotnosť: 80 gramov,

displej: aktívny, 65 536 farieb, 104 x 208 b., 15 x 31 mm,

fotoaparát: 2 Mpix, LED blesk, zoom, záznam 3GPP videí (176 x 144 b.),

pamäť: 52 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS 1.2, hlasové MMS,

prenos dát: GPRS 4+2, CSD/HSCSD, Bluetooth, kábel,

zábava: WAP 2.0 (xHTML/HTML), FM rádio, AAC/MP3 prehrávač, 64-hlasé MIDI,

Apple iTools kompatibilita, synchronizácia, svetelné efekty,

batéria: BL-8N, 700 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/240 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

klávesnica a mnoho s ňou spojených funkcií (napr. e-maily), EDGE, pamäťová karta (bol by to skvelý prehrávač hudby), IrDA.

Obsah štýlového balenia:

Nokia 7380 so zabudovanou batériou BL-8N, nabíjačka AC-1, slúchadlá HS-14, šnúrka, vrecko na mobil.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 7380 nie je bežný mobil, ani sa ním nesnaží byť. Nemá klávesnicu, nahrádzaju ju zvláštne koliesko. Svojim tvarom tyčinky upúta každého. Je určený predovšetkým na telefonovanie, avšak dobre zvláda aj fotenie, počúvanie rádia či hudby.

SIM karta sa do tohto prístroja vkladá z ľavej strany zasunutím do vnútra pod elegantný kryt. Batériu Nokie 7380 som nevidel, nebol na to dôvod. Prístroj zapnete pravým spodným tlačidlom. Už pri jeho zapnutí sa stretnete s potrebou použiť otočný kruhový ovládač "Nokia Navi Spinner"pri zadávaní PIN kódu. Na malom displeji za horizontálne zobrazí séria číslic 1 až 9 a vy otáčaním kruhu meníte pozíciu kurzora vpred a vzad. Stlačením stredového tlačidla označený znak (v tomto prípade číslicu) vyberiete. Celý úkon musíte potvrdiť v menu Voľby -> Potvrdiť.

Potvrdzovacie tlačidlo je obohatené o intenzívnu oranžovú diódu, ktorá po aktivácii svetelných efektov neustále svieti. Jeho stisk je istý, odpor primeraný. Okolo stredového tlačidla je veľmi významný kruh Navi Spinner s pogumovaným obvodom. Ten slúži namiesto dvojice šípok. Ovláda sa ľahko, no prístroj naň reaguje rôzne. Pri pomalom otáčaní reaguje na každú prekonanú zarážku, pri prudkom pootočení niekedy nereaguje vôbec. Pod týmto kruhom je množstvo jemných zarážok, ktoré však mohli byť ešte intenzívnejšie. Kto mal v ruke Sony Ericsson radu P vie, o čom hovorím. Tie totiž reagujú na každú zarážku a aj pri prudkom pootočení Jog-Dial sú veľmi presné. Nokia 7380 v takomto prípade váha, či vôbec zareagovať.

Okolo kruhového Navi Spinneru sa nachádza ešte ďalšia úroveň tlačidiel. Dve tlačidlá, resp. dvojité tlačidlo v tvare polkruhu, sa nachádza pod displejom a vždy plnia funkcie vyznačené v spodnej (pravej) časti displeja. Druhá dvojica je určená na prijatie (ľavé) a ukončenie (pravé) hovoru. Klávesnicu zablokujete stlačením stredového tlačidla a tlačidla pre prijatie hovoru.

Ostatná časť prednej steny je tvorená jedným kusom lesklého materiálu. Môžete ho pokojne použiť ako zrkadielko. Rozsvietením displeja sa odrazová schopnosť na danej ploche nad displejom značne obmedzí a vy na zobrazované údaje pekne vidíte. Nesmie to však byť na priamom slnku, ktoré je hlavným nepriateľom tohto riešenia.

Ľavá stena prístroja obsahuje okrem spomínanej SIM karty aj otvor pre výstup zvukov, pravá je spestrená len logom výrobcu a textilným "uškom". V hornej stene je ukrytá oranžová dióda, spodnej trojica konektorov a otvor na putko. Zadná stena je prevažne z koženého materiálu, ktorý narúša len objektív fotoaparátu a diódový blesk.

Na ovládanie zariadenia sa dá pomerne rýchlo zvyknúť, SMS-ku s krátkym textom som bez problémov napísal, pohyb v menu je tiež intuitívny, vyžaduje si len pár dní praxe. S telefónom pracujete vždy horizontalne, a keďže nikde v menu nie je možná zmena orientácie displeja, Nokia 7380 je určená výhradne pravákom.

Telefón sa veľmi zvláštne drží v ruke, je nečakane úzky. Displej je veľmi jemný, zhodný so 7280-kou. Jeho využitie je veľmi slušné, aj keď zopár vylepšení by som privítal. Menu je jednopoložkové, reakcie pri jeho listovaní mohli byť rýchlejšie.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát je pomerne slušný, s tak malým objektívom som ani nečakal zázraky. Pri dobrých svetelných podmienkach vytvára pekné zábery, ale večerné zábery v miestnosti alebo snímky krajiny pod mrakom sú neprimerane zašumené. Keďže sa na prístroji nikde nenachádza tlačidlo pre jeho rýchle spustenie, pridal som si medzi položky Ísť na aj fotoaparát. Do vybraných funkcií sa tak dostanem z pohotovostného stavu len stlačením pravého polyfunkčného tlačidla. Ako hľadáčik fotoaparátu je využívaná asi polovica displeja, obraz na ňom je skutočne miniatúrny. Ostatná časť je určená popisom viacúčelových tlačidiel a pre ďalšie údaje. Pri fotení môžete použiť zoom (len výrezy z pôvodnej veľkosti), celkom silný blesk, nočný režim (nie však spoločne s bleskom), časovanú samospúšť. Nokiu 7380 je možné bezpečne položiť na stranu, a tak je samospúšť v tomto prípade prekvapivo účelná. V nastaveniach fotoaparátu nájdete zmenu rozlíšenia (1 600 x 1 200 b. až 320 x 240 b.), kvality (3 stupne), zvukov kamery (zapnuté/vypnuté).

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video zaznamenáva len vo formáte 3GPP s rozlíšením 176 x 144 bodov.

UKÁŽKA VIDEA

Galéria je bežná, zhodná s ostatnými Nokiami S40. Obrázky je možné priblížiť aj odoslať formou MMS či cez Bluetooth.

V nédiách nájdete okrem fotoaparátu aj prehrávač videí, prehrávač hudby, FM rádio a záznamník zvuku (60 minút). Rádio som nemal možnosť vyskúšať, vyžaduje totiž pripojenie špeciálneho handsfree s iným konektorom než Pop-Port.

Pamäť 50 MB ma milo prekvapila, Nokia 738é si navyše zapamätá 1 000 viacpoložkových kontaktov.

Telefónny zoznam je klasikou Nokie. Zobrazuje kontakty na SIM karte, v telefóne alebo spoločne všetky kontakty. Nechýba podpora skupín. Zobrazenie kontaktov môže byť v štyroch typoch, tak ako aj na iných Nokiách. Nechýba vyhľadávanie kontaktov, ale tentoraz len podľa jedného znaku. Je to podstatne rýchlejšie prerolovať mená začínajúce na jeden znak, než vyhľadávať počiatočné písmená.

Telefonovanie bude zrejme najpodstatnejšia činnosť, ktorú majiteľ Nokie 7380 bude s týmto zariadením robiť. Vytočiť môžete posledné volané číslo, kontakt zo zoznamu aj zadať nové číslo pomocou funkcie "Vloženie čísla", ktorá je prvá od konca menu. Hlasitoť počas hovoru je dostatočná, hlasné handsfree je veľmi kvalitné a druhá strana ani nepoznala, že som zmenil spôsob komunikácie. Telefón takýchto tvarov sa však pri telefonovaní nedrží úplne ideálne. Je to zmena, ale na špičkové pohodlie zabudnite. Pre tento účel je lepšie zvoliť nejaké véčko.

Správy sú v Nokii 6380 samostatnou kapitolou. Editory SMS a MMS správ sú rovnaké ako na ostatných Nokiách S40, avšak bez klávesnice je to podstatne komplikovanejšie. V spodnom riadku (pracujete horizontálne) vidíte sériu znakov. Pomocou kolieska pohybujete kurzorom. Existujú dva štýli písania. Pri prvom sa vždy po zadaní znaku vrátite na začiatok abecedy a pred ňou sa zobrazí 5 najpravdepodobnejších znakov nasledujúcich po zadanom písmene. Druhý spôsob ponechá kurzor na poslednom použitom znaku. Je len na vás, ktorý spôsob si vyberiete. V správach je možné zobrazovať aj smajlíkov. Do MMS-ky môžete vložiť snímku, video, zvuk a text, nechýba ani stránkovanie správ. Nokia 7380 ponúka aj odoslanie tzv. zvukovej správy, čo je MMS-ka obsahujúca asi 3 minúty zvukovej nahrávky.

E-mailový prehliadač Nokii 7380 chýba. Podobne tu nenájdete ani chat, podporu Java aplikácií či hry.

Nokii 7380 nechýba internetový prehliadač podporujúci aj zobrazovanie xHTML a HTML stránok. Rovnaký prehliadač nájdete aj v najnovších Nokiách.

Organizačné funkcie sú zhodné s ostatnými Nokiami. V tyčinke nájdete bežný budík s opakovaním, vlastnou melódiou a možnosťou nastaviuť čas odkladu budenia. Kalendár je štandardný, len mesačný náhľad ponúka len zobrazenie 3 týždňov naraz, preto nikdy nevidíte kompletne celý zobrazený mesiac.

Výhody:

- extravagancia

- prítomnosť fotoaparátu a FM rádia

- rozmery

Nevýhody:

- chýba pamäťová karta (bol by to super MP3 prehrávač)

- chýba EDGE (bol by to súčasne aj zaujímavý modem)

- mohla byť tenšia

Cena

O cene vás budeme informovať formou Novinky.

Nokia 7380 je extravagantný kúsok určený výhradne na telefonovanie a do spoločnosti. Jej cena určite nebude zanedbateľná, ale osobne si myslím, že to bude aj jej devízou.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 01.12.2005 - 18:23

mental.disease: Riso urcite nema edge? Ved 7280 ho mala.Nokia7280/2.0 (03.63) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous02.12.2005 - 02:18 Trvalý odkaz

aquila: fakt nema ...

inak je to idealna "rtenka" mobil :) super do kabelky :)

anonymous19.12.2005 - 13:40 Trvalý odkaz

bodka: mala som moznost tyzden tento fon testovat a moj nazor je asi takyto:
- dizajn stylovy, urcite zaujme okolie, vsetci si najprv myslia, ze to je mp3 prehravac, ako telefon jeho dizajn zvacsa ocenuju ;)
- zrkadlova predna strana ma sice ako vyhodu moznosti skontrolovat svoj momentalny "look", no na svetle cez den na rozsvieteny displej nie je vobec vidno
- dispej je trosku mensi,ako som bola zvyknuta, no da sa nan casom zvyknut
- koliesko na ovladanie je super vec, rychlo sa nim da pohybovat v menu, horsie je to pri pisani sms, zo zaciatku mi to trvalo asi 10 minut, kym som jednu spravu napisala, ale praxou sa to da urcite zlepsit
- fon sa v ruke trochu horsie drzi kvoli malej velkosti, aj pri wapovani ci pisani sms ak ho mate drzat dlhsie, je to nepohodlne, pri telefonovani to iste
- bateria vydrzi na moj vkus velmi malo, max. jeden den pri beznom telefonovani, par sprav a niekolko minut na wape
- paci sa mi sposob vkladania SIM karty jednoduchym otovrenim maleho krytu zboku telefonu, nemusite vyberat bateriu ani nijake podobne ukony akurat na zlomenie nechtov.
Asi tolko...dizajn sa mne osobne velmi paci, ale som asi prilis zvyknuta na klasicke mobily.

anonymous20.12.2005 - 09:46 Trvalý odkaz

Mos: Fakt skoda tych pamatovych kariet...

anonymous25.09.2006 - 05:05 Trvalý odkaz

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer:
Beneficiary's Name:
Bank Name:
Account Number:
Country:
Total Item Price + shipping through UPS:
Email address:
Bank Phone number:
Beneficiary's Phone number:
Awaiting your reply...
Thanks
God Bless

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

Celá diskusia 5 príspevkov