Alcatel S853

EXKLUZÍVNE! Recenzia high-endu Multimediálna vlajková loď Alcatelu v premiére na Fony.sk.

Ako prví spomedzi najvýznamnejších svetových serverov a web stránok o mobilnej komunikácii z okolitých krajín prinášame recenziu očakávaného Alcatelu S853.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 103 x 48 x 20 mm,

hmotnosť: 94 gramov,

displej: aktívny, 176 x 220 b., 262 144 farieb, 32 x 40 mm,

fotoaparát: 1,3 Mpix (1 280 x 1 024 b.), záznam videa (176 x 144 b.),

pamäť: 9 MB, zdieľaná pamäť, miniSD karty,

správy: SMS, EMS, MMS 1.2, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, IrDA, miniUSB port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3, AAC, AAC+ prehrávač, 3 reproduktory, 64-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 810 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru/330 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

odosielanie objektov cez Bluetooth, e-mail.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

prototyp

Obsah balenia:

mobil, miniUSB - USB kábel, nabíjačka, adaptér na 3,5 mm jack s ovládaním MP3 prehrávača, stereo slúchadlá s 3,5 mm koncovkou, pravdepodobne aj CD s PC Suite a miniSD karta.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Otvorenie zadného krytu vyžaduje silu a um. Po tomto úkone je výmena SIM karty už jednoduchá, táto sa len zasúva, čím sa však nadmerne opotrebúva.

Zapnutie aj vypnutie môže sprevádzať vybraná dvojica melódií aj obrázkov (animácií).

Dizajn

Dizajn Alcatelu S853 naozaj zaujal. A to nielen mňa, ale aj okolie. Na CeBIT-e bol vystavený kus s použitím lesklých prvkov, ja mám v ruke príjemne pogumovanú verziu. Horná a spodná stena sú výraznejšie než pri akomkoľvek inom modeli, ukrývajú kolmo uloženú dvojicu reproduktorov. V hornej sa ukrýva aj infraport, v spodnej zase miniUSB konektor ukrytý pod gumenou ochranou. Predná stena je nápadná len výrazným štvorsmerným tlačidlom.

Pravá bočná stena obsahuje len vstup pre miniSD pamäťovú kartu. Z tejto strany sa odníma aj zadný kryt batérie. Na ľavej strane nájdete 5 rovnakých tlačidiel pre ovládanie MP3 prehrávača či rádia plus tlačidlo fotoaparátu. Na zadnej stene, ktorá je celá odnímateľná, nájdete len otvor s ochranným sklíčkom objektívu a zrkadielko.

Alcatel S853 je elegantný prístroj, ktorý výborne sadne do ruky. Pripravte sa na jemné vŕzganie pri jeho silnejšom uchopení. Aj napriek použitiu gumených materiálov v určitých častiach prístroja tento výrazne kĺže po pracovnej doske.

Klávesnica

Klávesnica je atypická posunutím hlavného ovládacieho tlačidla doľava od stredovej osi. Horná časť klávesnice sa skladá z tlačidiel rôzneho tvaru. Na štvorsmerný kruh si treba zvykať, mne ale nadmieru vyhovuje. Tlačidlo "c" neslúži na mazanie (okrem textov), ale na krok späť.

Odstup tlačidiel je minimálny, čo je menej praktické. Tlačidlá sú menšie, no tvrdé, príjemné na dotyk a s malým odporom. Nechýba automatické blkovanie klávesnice. Dvom polyfunkčným tlačidlám a všetkým alfanumerickým môžete priradiť ľubovoľnú funkciu, resp. telefóne číslo.

Displej

Displej je veľmi podobný displejom na nových Motorolách či Sony Ericssonoch. Patrí však medzi tie väčšie, na slnku naň, žiaľ, vidíte o čosi slabšie. V tomto Alcatel spravil krok vzad.

Menu je ikonové alebo jednopoložkové. Rýchlosť reakcií je príkladná. Zvláštnosťou je zvukový doprovod v menu, každá položka má svoju melódiu. Samozrejme, túto funkciu môžete vypnúť.

Menu môže byť zobrazené v 6 farbách, použiť môžete jednu zo 6 atmosfér zahŕňajúcich grafiku aj melódie. V Alcateloch je zvykom aj funkcia Zoom, ktorá mení dve veľkosti písma v menu. Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu, pri čítaní 8.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát vo mne vyvolal zmiešané pocity. Pred pol rokom by bol výborný, dnes patrí k horším megapixlom. Po zmenšení záberov v PC na VGA rozlíšenie sú snímky pomerne dobré. Všetky mnou vytvoren megapixelové snímky mali veľkosť 110 - 120 kB. Telefón k záberom neukladá žiadne prídavné údaje (EXIF a pod.).

Fotoaparát spustíte stlačením tlačidla na ľavej strane prístroja. Ním otvoríte menu s ponukou fotiť alebo zaznamenať video. Obidve činnosti robíte naležato, no ani pri jednej nie je displej úplne využitý a hľadáčikom je asi polovica jeho plochy v strede. Odfotenú fotku automaticky neuloží, ale musíte jej uloženie potvrdiť, a to pomerne komplikovane viacerými tlačidlami.

Miesto uloženia fotky si môžete zvoliť, podobne ako jedno z viacerých rozlíšení, režim snímania (mozajka, animácia, klasika), jeden z troch stupňov kvality, vyváženie bielej, časovanú samospúšť.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Video sa mi nedarilo z telefónu nijakým dostupným spôsobom dostať, a tak ostane len pri teórii. Alcatel S853 zaznamenáva bežné video vo formáte 3GPP s rozlíšením 176 x 144 bodov.

Obrázky

Klasická galéria s jednou zásadnou výhodou, využíva aj horizontálny pohyb v položkách. Alcatel si pamätá poslednú navštívenú pozíciu a na tej sa ocitnete aj nabudúce. Obrázky nedokáže priblížiť, videá zase pootočiť alebo pozastaviť. Skrátka jednoduché, len na základné prezeranie snímok, videí či melódií. Objekty je možné odosielať prostredníctvom MMS alebo IrDA.

Melódie a prehrávač hudby

Alcatel S853 sa pýši vstavaným MP3 prehrávačom prepojeným na ovládacie prvky na strane prístroja či v diaľkovom ovládači na adaptéri, ktorý nájdete v balení. Do neho môžete zastrčiť akékoľvek slúchadlá s 3,5 mm konektorom. Ja som samozrejme porovnal počúvanie hudby so Sony Ericssonom W800i. Ak som pripojil slúchadlá Sony Ericsson HPM-70, MP3 prehrávač pôsobil ako prijateľný. Neponúka ekvalizér, ale v tom nevidím veľký problém, dôležité je pripojenie kvalitných slúchadiel. MP3 prehrávač spustíte aj bočným tlačidlom, ale nesmie byť zablokovaná klávesnica. Dodávané slúchadlá sú nižšej kvality, no počúvanie hudby s nimi sa dá prežiť.

Kvalita prehrávania pomocou trojice reproduktorov je unikátna, prekonáva Samsung D600 aj Sony Ericssony vychádzajúce z modelu K750i. W800i prehráva hudbu o čosi hlasnejšie, avšak maximálna hlasitosť S853-ky je úplne dostatočná. Hĺbky reprodukuje najlepšie spomedzi konkurenčných typov, ten tretí basový reproduktor nie je len marketingový ťah.

Prehrávanie vstavaných melódií je unikátne, 3D efekt je čerešničkou na torte a osobne som nevidel potrebu importovať vlastné MP3 skladby.

FM rádio

Rádio v Alcateli S853 je veľkým lákadlom. Spustíte ho tiež jedným z bočných tlačidiel, resp. tlačidlom na diaľkovom ovládaní. Citlivosť na zachytávanie staníc je veľmi porovnateľná s výbornými Sony Ericssonmi, ktoré v tomto smere vynikajú. Niektoré stanice v rovnakých podmienkach (nielen na rovnakom mieste, ale aj v rovnakej orientácii slúchadiel a pod.) zachytil len SE, niektoré zase len Alcatel, ale v drvivej väčšine prípadov bola citlivosť prijímača zhodná... Teda prekvapivo kvalitná.

Rádio hodnotím jednoznačne kladne. Aj automatické vyhľadávanie staníc, aj ostatné funkcie.

Pamäť

9 MB zdieľanej pamäte pre všetky objekty, aj kontakty a správy. Lenže SMS-ky sú po prijatí ukladané na SIM kartu, a tak zdieľaná pamäť slúži len na ručne archivované správy.

Alcatel S853 podporuje miniSD karty, ja som však žiadnu k dispozícii nemal.

Telefónny zoznam

Vstup šípkou nadol. Prvou záložkou je SIM, ďalej General, teda všetky kontakty v pamäti telefónu, ktoré sú rozdelené do ďalších záložiek. Tým je možné priradiť rôzne zvonenia. Všetky kontakty zo SIM je možné jednou voľbou skopírovať do telefónu, a podobne, všetky kontakty (aj po jednotlivých záložkách) je možné skopírovať na SIM. Páči sa mi, že S853-ka umožňuje stále plnohodnotne pracovať so zoznamom na SIM (s týmto má problémy napríklad Sony Ericsson). Vyhľadávanie sa uskutočňuje len podľa jedného počiatočného znaku. Alcatel si pamätá naposledy použitý kontakt a ten je pri nasledujúcom vstupe do zoznamu východiskovým.

Viacpoložkový telefónny zoznam obsahuje: meno, priezvisko, 4 tel. čísla, fax, pager, iné, 2x e-mail, URL adresu, prezývku, narodeniny, firmu, prácu, adresu, mesto, štát, PSČ, krajinu, poznámka a 4x osobné info.

Hovor

Pri telefonovaní som nepostrehol žiadne výrazné odlišnosti oproti konkurencii. Výhodou je dôkladný register s pamäťou aj dĺžky hovorov a horizontálnymi priečinkami, čo mi veľmi pripomína Samsung D600.

Počas hovoru môžete vstúpiť do telefónneho zoznamu, správ, kalendára, napísať poznámku, hovor zaznamenať (asi 1 minútu), aktivovať hlasné handsfre atď. Počas hovoru vidíte neustále jeho aktuálnu dĺžku.

Písanie textov

Alcatel S853 ponúka pri písaní slovník T9, avšak kvôli neprítomnosti slovníka v slovenskom jazyku si netrúfam tvrdiť, či pracuje s diakritikou alebo bez nej. Klávesnica je pohodlná, len tlačidlo 2 je príliš blízko k veľkému kruhovému tlačidlu.

SMS a MMS

Editor je spoločný pre textové aj multimediálne správy. Pokiaľ píšete len text, odosielate SMS, ak pridáte obraz, pošlete všetko formou MMS. Pri písaní sa neodpočítava počet znakov, dozviete sa len počet napísaných čiastkových správ. Prijatím správy sa táto uloží len na SIM kartu, ručne ju môžete preradiť do archívu, ktorý je takmer neobmedzený. Mne tento systém na Alcateli 715 vyhovoval, aspoň som mal prehľad o prijatých správach, no mnohí užívatelia sa k tomuto štýlu stavajú kriticky.

Do MMS-ky vložíte vložíte akýkoľvek súbor z telefónu, aj napr. MP3 skladbu. Nehovoriac o fotke, videu či vCard.

CB správy

Správy Cell Broadcast len obmedzujú vstup do menu, preto ich využitie vidím len vo výnimočných prípadoch.

WAP

Jendoduchý WAP prehliadač zobrazí bez problémov WAP stránky aj jednoduché web stránky (napr. fony.sk/text). Je trocha pomalší, EDGE však zreteľne urýchlilo načítavanie stránok. Ponúka základné možnosti bežného WAP prehliadača.

Prenos dát

EDGE a GPRS v konfigurácii 4+2 sú milým prekvapením. S počítačom prístroj pripojíte pomocou miniUSB - USB kábla. Ja som nemal k dispozíci softvér pre ovládanie Alcatelu, ani na webe sa nenachádza. Pripojením mobilu k PC nezačalo ani jeho nabíjanie. Ak by sa tento model dostal do oficiálnej distribúce, verím, že všetko pôjde ako má.

Bluetooth nie je určený pre plnohodnotný prenos dát. Funguje na spojenie prístroja s Bluetooth handsfree, na odosielanie fotiek a iných súborov musíte použiť infraport.

Organizačné funkcie

Budík ? jednorázový alebo denne opakovaný, budiť vás môže nielen melódia, ale aj FM rádio.

Kalendár - základom je zobrazenie všetkých udalostí , možné je prezrieť si denný, týždenný aj mesačný nahľad. Udalosť môže byť takýmto typom: pripomienka, narodeniny, hovor.

Poznámky chýbaju, treba nainštalovať nejakú Java aplikáciu. V prístroji nájdete aj kalkulačku, diktafón a konverter.

Hry a Java aplikácie

Nechýba podpora Java 2.0 MIDP. V testovanom fóne sa nachádzala jediná hra, TwinSpin. Je to logická hra, zberanie balónikov.

Výhody:

- MP3 prehrávač s 3,5 mm konektorom,

- FM rádio,

- EDGE,

- reprodukcia zvuku,

- netradičný dizajn,

- mini USB konektor.

Nevýhody:

- prijaté SMS na SIM karte,

- vyhľadávanie kontaktov podľa 1 znaku,

- neplnohodnotné Bluetooth,

- slabší megapixel,

- chýba vstavaný e-mailový klient.

Cena

Odhadom 9 000 - 10 000 Sk.

Alcatel S853 bol predstavený už pred pol rokom, a pritom to stále nevyzerá, že by stihol vianočný trh. Dokonca je možné, že sa k nám vôbec nedostane. Bola by to však škoda, pretože ide o veľmi vydarený prístroj s multimediálnymi funkciami, aké ponúka len zopár modelov na trhu, ktoré sú cenou nedostupné pre bežného užívateľa. EDGE, podpora lacných miniSD kariet, MP3 prehrávač s podporou aj úsporných formátov AAC a AAC+ a ako bonus FM rádio však dokazujú, že aj Alcatel dokáže konkurovať najväčším svetovým výrobcom. Len keby nezabúdal na malé trhy, kde kedysi patril k obľúbeným značkám.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Alcatel CZ)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 08.11.2005 - 00:03

Beckham: Kez bych nekdy strategii Alcatelu pochopil. Jako vzdy vyborny mobil, ale vsechno ostatni stoji za .... :-(Alcatel-TH4/1.0 UP.Browser/6.2.ALCATEL MMP/1.0 UP.Link/6.3.0.0.0

anonymous08.11.2005 - 07:53 Trvalý odkaz

Joe: sa paci. . . .aj recenzia ;-)SonyEricssonK750i/R1J Browser/SEMC-Browser/4.2 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous08.11.2005 - 08:15 Trvalý odkaz

Akvatam: Ja len stale dufam, ze to s tym bt sa tyka len tejto predpredajnej verzie!SIE-CX65/16 UP.Browser/7.0.0.1.c.3 (GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous08.11.2005 - 08:17 Trvalý odkaz

Majkl: OPRAVDU NAAAAADHERNYYY MOBIL - Doufám, že si ho budu moct koupit.

anonymous08.11.2005 - 09:02 Trvalý odkaz

Bap: Absence emailového klienta mne hodn? zklamala.Telefon vypadá dob?e a možná i cena by byla p?ijatelná, ale bez emailu to pro mne není volba.Bohužel.

Celá diskusia 48 príspevkov