Samsung D600E

Recenzia high-endu Elegantný slajder s bohatou funkčnou výbavou, pekným displejom a dvoma reproduktormi.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 96 x 47 x 22 mm,

hmotnosť: 99 gramov,

displej: aktívny, 320 x 240 b., 262 144 farieb, 30 x 40 mm,

fotoaparát: 2 Mpix, blesk, video 352 x 288 b.,

pamäť: 75 MB + TransFlash, 1000 kontaktov, 200 SMS, 400 pripomienok,

správy: SMS, EMS, MMS (do 300 kB), CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetoth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 64-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/300 h pohotovosti.

SAR: 0,411 W/kg (norma 2 W/kg)

Čo mu chýba:

IrDA, FM rádio, push to talk, instant mesenger, profily,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

TG001.06

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, stereo handsfree, USB kábel, kábel k TV, pravdepodobne aj pamäťová karta.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie aj vypnutie prístroja bolo v mojom prípade sprevádzané T-Mobile zvukmi. Zmeniť som mohol len úvodný privítací text.

Akumulátor tvorí súčasne aj časť zadnej steny prístroja. Pod ním sa ukrýva jednoducho vymeniteľná SIM karta.

Dizajn

Tento štýl je mi dobre známy už z modelu D500, ktorý bol prelomový svojim dizajnom, tmavými farbami aj funkčnou výbavou. Spracovanie je kvalitné, nechýbajú staré dobré koľajničky. Oproti modelu D500 došlo k odstráneniu priečnej gumenej zábrany, a tak horný kryt odsuniete len uchytením ochranného sklíčka displeja. Otvorenie a zavretie krytu môže doprevádzať nastaviteľný zvuk, zavretie krytu môže ukončiť všetky spustené činnosti (s výnimkou MP3 prehrávača), otvorením krytu môžete zase prijať hovor.

Po stranách sú otvory pre lepšiu reprodukciu zvuku z dvojice reproduktorov. K nim sa dostaneme v príslušnej kapitole.

Objektív fotoaparátu sa už nezakrýva zasunutím krytu, a tak je živlom vystavený neustále. To je škoda. Všetky konektory (dátový, pre handsfree aj pamäťovú kartu) sú naopak ukryté pod ochrannými krytmi pripevnenými k prístroju.

Ergnomicky je D600-ka zhotovená na výbornú, využitie priestoru je príkladné, len otvor pre pútko v strede hornej steny je umiestnený ľahkomyselne. Prakticky je táto poloha menej vhodná než v spodnej časti.

Protišmyková funkcia zadnej časti chýba, podobne aj ochrana sklíčka proti poškriabaniu.

Klávesnica

Vysúvacia konštrukcia umožňuje lepšie využitie miesta pre ovládanie prístroja než bežné riešenie. Trocha mi však prekáža skok medzi alfanumerickou časťou a hornými ovládacími tlačidlami. Bočné tlačidlo pre reguláciu hlasitosti mohlo byť lepšie zvýraznené, hmatom sa hľadá pomerne ťažko. Jeho podržaním môžete hovor odmietnuť alebo zvonenie odmietnuť. Na druhej strane je ukryté tlačidlo pre spustenie fotoaparátu. Štyrom smerom stredového tlačidla môžete priradiť ľubovoľné funkcie (pre pohotovostný stav). Podsvietenie klávesnice je výborné.

Potvdzovacím tlačidlom v pohotovostnom stave vstúpite do WAP-u, na domovskú stránku. V ostatných úrovniach menu už funguje ako OK tlačidlo. Alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť rýchľu voľbu pre vytočenie vybraných kontaktov.

Zasunutím krytu sa klávesnica môže zablokovať, čo je veľmi praktické i návykové.

Displej

Porovnateľný displej som na mobile s bežným OS videl už na Panasonicu VS3 (rovnaké rozlíšenie, 16 mil. farieb) či Motorole E1000 (3G model s rovnakým rozlíšením, ale menším počtom farieb). Stále sa však jedná o špičkový zobrazovací prvok, ktorý bude v roku 2006 v high-endoch pravdepodobne štandardom. Pri písaní správy vidíte 6 riadkov textu, pri čítaní až 8, na WAP-e 10.

Hlavné menu môže byť ikonové, novinkou je zobrazenie Flash ponuky. Tá sa prakticky veľmi podobá na ikonovú ponuku (tiež ide o maticu, len sa jednotlivé položky podstatne výraznejšie zväčšujú). Zobrazenie textu na pohotovostnom displeji môžete v nastaveniach značne ovplyvňovať (pozícia, štýl, farba, vzhľad). V nastaveniach displeja ďalej meníte kontrast, dobu podsvietenia a číslice pri ručnom vytáčaní telefónneho čísla môžu mať až 3 veľkosti. Na pohotovostnom displeji môže byť už tradične zobrazený aj kalendár.

Menu je rýchle, žiadne oneskorenie som počas testovania prístroja nepozoroval. Viditeľnosť údajov na slnku je priemerná, nejde o žiaden extrém.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Testovaný prototyp neumožňoval spustiť fotoaparát ani funkcie s ním spojené. Preto v tejto časti čerpám zo zahraničných zdrojov.

Fotoaparát spustíte bočným tlačidlom, snímanie je ako u starších modelov - na výšku. Zmenu vybraných nastavení uskutočníte stlačením alfanumerických tlačidiel. Zvláštnosťou je nastavenie ISO a 3 spôsoby merania expozície. V nastaveniach fotoaparátu nájdete aj niekoľko zvukov spúšte.

Počas záznamu kvalitného videa (3GPP - 176 x 144 b. alebo MPEG4 - 352 x 288 b.) môžete využiť digitálny zoom. Záznam videa i kvalita videosnímok je zhodná s dvojicou E530/E720.

Kvalita fotografií sa pochopiteľne nevyrovná Sony Ericssonom K750i a jeho sestrám s pohyblivým objektívom. Avšak je to porovnateľný konkurent napríklad Nokie N70.

Obrázky

Tie sa nachádzajú v položke Súboroý manažér. Priečinok Obrázky je zložený z troch: Fotografie, Stiahnuté obrázky, Obľúbené obrázky. Miniatúr môže byť naraz zobrazených až 9, alebo len 3 aj s hlavnými informáciami. Fotky nie je možné zobraziť na celý displej ani ich priblížiť, čo považujem za veľkú nevýhodu voči konkurencii.

Snímky je možné odosielať prostredníctvom MMS, e-mailu alebo Bluetooth. Do e-emailu však vložíte len snímky do 200 kB! Snímku je možné nastaviť ako fotku volajúceho alebo tapetu.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung je zaplnený množstvom staromódnych MIDI skladieb, ale podpora MP3 súborov všetko zachraňuje. Profily stále chýbajú. Podržaním mriežky aktivujete tichý profil, pričom si sami určíte, či má byť sprevádzaný vibráciami alebo nie. Vibrácie sú nadštandardne intenzívne. Samsung D600 nedokáže naraz zvoniť aj vibrovať. Správy a e-maily môžu mať odlišné zvukové upozornenie, vždy však len z desiatky možností.

MP3 prehrávač je kvalitne spracovaný, ponúka okrem bežných funkcií aj 3D efekt, opakovania skladieb atď. Niet sa na čo sťažovať. Až kým nezistíte, že počas prehrávania hudby nemôžete robiť nič iné.

Samozrejme som hudobné funkcie D600-ky porovnal so Sony Ericssonom W800i. Stereo reprodukcia zvukov zo vzdialenosti do 1 m od uší je efektná, vo väčšej vzdialenosti však takmer zbytočná. Maximálna hlasitosť (pri porovnaní rovnakej skladby) je v prípade Sony Ericssonu W800i zreteľne hlasnejšia. 3D efekt bol krásne počuť najmä v prípade vybraných melodických zvonivých a klavírnych skladieb.

V balení prístroja nájdete aj stereo handsfree, ktoré sa dodáva aj k iným modelom (E720 a pod.). S jeho kvalitou som nadšený nebol, najmä pohodlie nosenia nie je najlepšie. Ale niekomu naopak vyhovuje. Je pravdou, že som už trocha rozmaznaný slúchadlami k W800-ke, avšak zdravý úsudok som kvôli nim ešte nestratil.

Samsung D600 je špičkový mobil, ale nie je to hudobné zariadenie. Nemožnosť počúvania skladieb na pozadí a "nie špičkové" slúchadlá ho radia do strednej triedy v tomto smere.

Pri prehrávaní videa môžete snímku stlačením 1 roztiahnuť na celý displej. Nechýba ani zrýchlený posun vo videu podržaním šípky.

Prepojenie s TV

Samsung D600 obsahuje v balení aj špeciálny kábel na prepojenie k televíznemu prijímaču. Dvom kanálom je priradený zvuk (stereo) a tretiemu obraz. Pripojením kábla k fónu jeho displej zhasne a po pripojení k TV sa celý displej objaví na obrazovke televízora. Video pekne roztiahne na celú plochu obrazovky, fotky však zobrazí len v rámci malého virtuálneho displeja. Fotografie televízora po pripojení D600-ky nájdete v Galérii.

Pamäť

Nemal som žiaľ k dispozícii TransFlash kartu, avšak jej charakteristika aj možnosti sú mi dobre známe. Samsung D600 sa po pripojení môže správať ako mass storage zariadenie, jendoduchšie povedané, ako čítačka pamäťových kariet a nevyžaduje si kvôli tomu ani inštaláciu špeciálneho softvéru (Windwos XP, SP 2).

Až 75 MB internej pamäte pre fotky, videá, hudbu, MMS aj e-maily (pri starších modeloch je bežné oddelenie pamäte pre MMS aj e-maily), 4 MB pre Java hry, 80 CB správ, 50 Push správ, 200 SMS, 1 000 kontaktov,

v kalendári: 100 pripomienok, 100 narodenín, 100 poznámok, 100 úloh.

TransFlash býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s MMC kartou. Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty, takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet. Redukcia sa však nezmestí do telefónu používajúceho MMC karty, keďže je o niečo hrubšia než karta MMC.

fotka fotka fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite pravým polyfunkčným tlačidlom. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 ? 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

Hovor

Zaoblené tvary, prijatie hovoru roztvorením prístroja, dostatočná hlasitosť hovoru a jej regulácia bočným tlačidlom sú faktormi, prečo Samsungy patria medzi špičkové komunikačné nástroje. Register je veľmi podrobne spracovaný, pamätá si dĺžku všetkých posledných hovorov. Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa zobrazí zoznam všetkých posledných hovorov, pohybom do strany sa dostanete k neprijatým, prijatým a volaným číslam.

Hlasné handsfree je veľmi kvalitné, počas hovoru tiež môžete vstúpiť do správ a telefónneho zoznamu. To je ale všetko, čo ponúka. Na displeji vidíte vždy okrem volaného (volajúceho) aj dĺžku prebiehajúceho hovoru. Pri upozornení na hovor prehrá D600 melódiu asi 2 sekundy potichu, potom značne zosilní (na nastavenú úroveň). Ani tomuto modelu nechýba spojovací signál, ktorý je však už podstatne tichší než na starších typoch.

V Samsungu D600 nájdete aj funkciu Čistota hlasu, ktorá umožňuje lepšie telefonovanie v rušných podmienkach.

Písanie textov

Editor textových správ píše s pomocou T9, ale našťastie bez diakritiky (ak nastavíte v nastaveniach správ SMS voľbu GSM abeceda), editor MMS-iek a e-mailov s diakritikou. V spojení s veľmi kvalitnou klávesnicou ide o takmer dokonalé riešenie. Reakcie pri písaní sú bleskurýchle. Uloženie znakov pod jednotlivými tlačidlami je pri písaní vo WAP-e a v SMS odlišné! Takže si musíte zvykať na dva štýli písania.

SMS

K jednoduchému editoru s veľmi dobre viditeľným písmom a podporou EMS nemám výhrady. V prijatých správach vidíte tri pod sebou zoradené správy aj s úvodnými slovami. Zoradiť ich môžete podľa prečítanosti, údajov, mena, predmetu, veľkosti a režimu. Pri každej správe je zobrazená aj ikonka jej umiestnenia.

MMS

Veľmi jednoduchý a prívetivý editor multimediálnych správ ponúka všetko, čo od neho očakávam. Umožňuje aj vytvorenie fotky alebo videa v danom okamihu. Jej veľkosť môže byť až 300 kB (presnejšie 295 kB). Do MMS nevložíte MP3 skladbu

E-mail

V nastaveniach nájdete užitočné funkcie ako poslať kópiu, oznam o doručení, potvrdenie prečítania, priorita, automatický podpis. Nechýba pravidelná kontrola schránky (1 - 12 h), výpis o prečítaní, siahnuť len hlavičku (alebo celý text), vymazanie mailu (okamžite, pri ďalšom pripojení), určenie max. veľkosti mailu (100, 200 alebo 300 kB) či ponechanie kópií správ na serveri. Prekvapením je black list adries a predmetov, ktoré prijaté nebudú. E-mail môže mať len 1 000 znako textu a veľkostne obmedzenú prílohu. E-mailový klient ponúka nadštandardné funkcie, veľmi jednoduché prepínanie medzi 5 mailovými účtami a mnoho ďalších výhod. Základným nedostatkom je však veľkostné obmedzenie prílohy.

WAP

Wapový prehliadač Openwave je hlavným nedostatkom. Je pomalý, voľby ponúka vždy len po označení ikony v prvom riadku textu. Po stlačení mriežky sa zobrazí ponuka, v ktorej nechýba ani ponuka zadania novej adresy a záložky. Záložiek bolo v mojom prípade len 15. K wapovému prehliadaču nemám veľké výhrady, no prehliadače v konkurenčných produktoch sú podstatne lepšie spracované. Vo wapovom prehliadači nefunguje slovník T9.

Prenos dát

Skratky GPRS 4+2, EDGE 4+2 hovoria samé za seba. Na prítomnosť EDGE telefón dokonca upozorní ikonou. Pripojenie ku PC pomocou dodávaného USB kábla aj bez softvéru je výborná vec. V menu len určíte, či sa má prístroj tváriť ako modem, mass storage zariadenie alebo má slúžiť pre tlač obrázkov (PictBridge). V balení by sa mal nachádzať aj softvér potrebný na plnohodnotné pripojenie fónu k PC. Nájdete ho aj na webe Samsungu. Nechýba ani Bluetooth na prepojenie s okolitými zariadeniami. Ja som ho naplno využíval pre spojenie s Bluetooth handsfree. Nechýba dokonca profil A/V (A2DP) pre stereo prenos hudby prostredníctvom Bluetooth.

Počítadlo prenesených dát stále chýba!

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, 4 typy udalostí (kapacita 100 z každej z nich). Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom.

Z ďalších organizačných funkcií v D600-ke nájdete synchronizáciu PIM, automatické zapnutie prístroja, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač a stopky.

Poznámky chýbajú, odporúčam doinštalovať jednu z dostupných free Java aplikácií.

PicselViewer - aplikácia pre prezeranie DOC, XLS, PDF a ďalších dokumentov. Tie je možné priblížiť, otáčať, listovať nimi... Aplikácia nevedela zobraziť DOC dokument vytvorený v AbiWord-e, dokumenty od Microsoftu zobrazí bez problémov.

Hry a Java aplikácie

V testovanom prístroji sa nachádzalo niekoľko Java hier: Forgotten Warrior, Freekick, Arch Angel, Block Breaker DeLuxe (demo), PAC-MAN (demo), GalaxyOddysey.

Výdrž, batéria

typ batérie, výdrž (mAH), stand-by (hod), čas hovoru (min), doba nabíjania (min), vyžarovanie - SAR - W/kg pri uchu

Výhody:

dizajn a konštrukcia,

displej,

PicselViewer,

3D efekt,

register hovorov.

Nevýhody:

- chýbajú profily,

- prehrávač neprehráva skladby na pozadí,

- chýba FM rádio,

- e-maily obmedzenej veľkosti.

Cena

asi 18 000 - 19 000 Sk

Samsung D600 je pekný lákavý telefón, vylepšenie modelu D500. Ostalo mu však niekoľko chýb z predchodcu. Telefonovanie, písanie správ, fotenie, počúvanie MP3 skladieb zvláda veľmi dobre, avšak MP3 skladby neprehrá na pozadí, do e-mailu nevložíte 2-megapixlový záber atď. Displej D600-ky je okúzlujúci a dva reproduktory perfektne dopĺňajú prehrávanie videí či krátkych filmov.

Dôležité odkazy:

- produktová stránka D600

- download PC studio

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- distribútor (Samsung)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 07.11.2005 - 00:36

Muflon: to je za dizajn?SIE-CX65/16 UP.Browser/7.0.0.1.c.3 (GUI) MMP/2.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous07.11.2005 - 10:34 Trvalý odkaz

stanleyjr: ta cena je typicka pre tamtungMozilla/4.0 (compatible; MSIE 4.01; Windows CE; Smartphone; SDA/1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1; Smartphone; 176x220)

anonymous07.11.2005 - 15:47 Trvalý odkaz

7wcsnurka: v tp mas uvedenu internu pamet len 7mb..MOT-V3/0E.40.79R MIB/2.2.1 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.0

anonymous07.11.2005 - 17:05 Trvalý odkaz

mato: nasiel som tam chybu "styli"

inak by som sa chcel spytat na kvalitu fotiek a videa na TV, ci je to pouzitelne, alebo nic moc funkcia, skratka ked poukazujem dake fotky kto vobec nevie o co ide, ci z toho bude daco mat

a co sa tyka videa, v clanku je spomenute ze roztiahne na celu plochu obrazovky, tam je to ako s kvalitou, je to pouzitelne alebo je to len taka drobnost?

anonymous07.11.2005 - 17:07 Trvalý odkaz

riso: opravene..vdaka ;)

Celá diskusia 30 príspevkov