Nokia 8800

Recenzia drahej imidžovky Mobil vyslovene určený pre reprezentáciu a len pre majetných.

Nokia 8800 nie je bežný mobil. Po modeli 8910 a 8910i je tu ďalší drahý model, ktorého cena veľmi pravdepodobne neklesne počas celej doby predaja pod 30 000 korún.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 107 x 45 x 16,5 mm,

hmotnosť: 134 gramov,

displej: TFT, 208 x 208 b., 262 144 farieb, 30 x 30 mm,

fotoaparát: 600 x 800 (SVGA), zoom (výrez), záznam videí (174 x 144 b.),

pamäť: 36 MB, 1000 kontaktov, 150 SMS,

správy: SMS, MMS (300 kB), CB, e-mail, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+1, EDGE 4+1, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3 prehrávač,

batéria: BL-5X, 600 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/160 h pohotovosti,

SAR: 0,50 W/kg

Čo mu chýba:

pamäťová karta, IrDA, Po-Port, Push to talk.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.28, 26-05-05, RM-13

Obsah balenia:

Nokia 8800, 2 x akumulátor BL-5X, nabíjačka ACP-12, stojan pre mobil aj batériu, handsfree (jedno slúchadlo) HS-15, kožené puzdro (taštička), handrička na leštenie, CD so softvérom, potrebné dokumenty.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zadný kryt batérie je zhotovený z hrubej ocele. Jeho vysunutiu predchádza stlačenie dvoch poistiek pri oboch rohoch zadného krytu. Pri otváraní je teda nutné použitie oboch rúk a vyžaduje si cvik. SIM karta sa zasúva vedľa batérie, pre výmenu karty je však nutné vyňatie akumulátora.

Zapnutie prístroja doprevádza tradičná animácia, a ak si to prajete, aj melódia. Naštartovanie Nokie 8800 je rýchle.

Dizajn

Pri Nokii 8800 je nutné zamerať sa najmä na dizajn. Ten tvorí minimálne polovicu jej hodnoty. Vyhotovená je z kombinácie kvalitnej umelej hmoty a ocele, ktorá spôsobuje aj značný rozdiel hmotnosti oproti ostatným konkurenčným modelom. Konštrukčne je tiež jedinečná.

Spracovanie Nokie 8800 je dokonalé, všetko do seba pekne zapadá, žiadne vŕzganie nečakajte. Hrany sú pekne zaoblené, viac však povedia fotky v našej Galérii.

Zvuky vystupujú z hornej steny, vedľa otvoru nad reproduktorom je nenápadné tlačidlo pre vypnutie/zapnutie prístroja. N abočných stenách sa nachádzajú len poistky zadného krytu. V spodnej stene sa ukrýva len jednoduchý dátový konektor.

Vysunutie hornej časti zloženej z displeja, fotoaparátu a klávesnice je jednoduché, jej odtlačenie robíte palcom. Pod displejom sa nachádzajú akoby 3 tlačidlá, v skutočnosti sú však len dve a medzi nimi je vrúbkovaná zarážka pre opretie palca. Jej potlačením odtlačíte aj celú vysúvanú časť. Mechanizmus dopĺňajú pružinky. Objektív fotoaparátu sa zasunutím pohyblivej časti skryje, je tak chránený pred poškodením.

Klávesnica

Klávesnica je jemne podsvietená bielym svetlom, zvislé rady tlačidiel sú oddelené kovovými lištami. Dve nenápadné čierne podlhovasté tlačidlá sú viditeľné aj po zasunutí pohyblivej časti. Treba si na ne zvyknúť, mne to trvalo asi pol dňa. K ostatnej časti klávesnice však budem kritický. Tlačidlá pre vytvorenie a ukončenie hovoru sú fajn, ich oddelenie od ostatnej časti klávensice chválim. Ale stredové štvorsmerné tlačidlo je malé, nehovoriac o potvrdzovacom tlačidle v ňom. Alfanumerické klávesy sú natlačené na seba, nedostatočne veľké a spodný rad sa ovláda úplne najhoršie. Na ovládanie prístroja pomocou hornej časti klávesnice sa dá zvyknúť, ale alfanumerické klávesy sú naozaj nedoriešené.

Zasunutím pohyblivej časti sa na displeji objaví otázka, či chcete klávesnicu zablokovať. Či je odpoveď kladná, alebo záporná, dvojica polyfunkčných tlačidiel je v zavretom stave bez funkcie. Pravému polyfunkčnému tlačidlu aj všetkým štyrom smerom stredového tlačidla môžete v nastaveniach priradiť ľubovoľnú funkcie.

Displej

Aktívny displej s rozlíšením 208 x 208 bodov na tak malej ploche spôsobuje, že písmo je veľmi jemne vyhľadené, obrázky a ikony sú podstatne krajšie než na mnohých iných telefónoch. Pri písaní správy vidíte 5 riadkov textu, pri čítaní SMS aj MMS je počet riadkov rovnaký. Ak si zvolíte malé písmo, počet riadkov sa o zvýši na príjemných 6.

V hlavnom menu v časti Voľby nájdete možnosť zmenu prostredia na ikony a zoznam. Ja som priaznivcom ikôn, ale mnohí "nokiáci" uvítajú aj klasické jednopoložkové menu. Východzou položkou je v prípade ikôn Galéria. V tomto smere by sa už mohli páni v Nokii pohnúť ďalej a umiestniť do stredu ikonu správy.

Reakcie v menu sú pomalšie, podobne ako v prípade Nokie 6230i, ktorú mi Nokia 8800 veľmi pripomína. Softvérové odlišnosti medzi nimi sú minimálne. Ani v tomto prípade nechýbajú grafické témy, nastaviť môžete tapetu, šetrič displeja, aktivovať šetrič energie (zobrazenie času a zmeškaných udalostí na zhasnutom displeji), vybrať si farebnú škálu i farbu textu na pohotovostnom displeji.

Viditeľnosť údajov na slnku nie je dokonalá, ale môžem ju ohodnotiť ako dobrú.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Fotoaparát

Fotoaparát ponúka unikátne rozlíšenie 800 x 600 bodov, ktoré uznačujeme ako SVGA (super VGA). Kvalita fotiek nemá ďaleko od VGA záberov ostatných Nokií.

Po spustení fotoaparátu vidíte nad snímaným obrazom názov použitého režimu a počet voľných záberov. Vo Voľbách môžete zapnúť nočný režim, časovanú samospúšť, vstúpiť do Galérie alebo Nastavení. V nich meníte veľkosť snímky (800 x 600, 640 x 480 b., 320 x 240, 120 x 144 b.), kvalitu (v troch stupňoch), dĺžku videa, kvalitu videa (2 stupne), predvolený názov (ku ktorému sa pridajú len čísla), zvuk kamery a predvolený režim (foto alebo video), ktorý bude použitý ako východzí pri každom spustení fotoaparátu.

Režimy meníte pohybom štvorsmerného tlačidla do strany, šípkami nahor a nadol ovládate digitálne priblíženie (max. 4 x), ktoré je však len výrezom z pôvodnej veľkosti záberu.

Reakcie fotoaparátu sú rýchle. Snímku môžete poslať cez MMS alebo Bluetooth, pridať ku kontaktu, premenovať, dať ako tapetu či šetrič displeja.

Snímky s najväčším rozlíšením a najvyššou kvalitou dosahujú veľkosť priemerne 100 kB.

ukazka z fotofonu

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

UKÁŽKA VIDEA

Obrázky

Tie sa ukladajú do Galérie. Zobrazené môžu byť ako zoznam, podrobný zoznam alebo len ikony. Nechýba ani triedenie snímok podľa mena, dátumu, formátu či veľkosti. Vytvárať môžete aj zložky, do ktorých budete presúvať fotky so spoločnými znakmi. Snímky je možné odosielať cez Bluetooth alebo prostredníctvom multimediálnej správy (do 300 kB).

Obrázky a snímky je možné upravovať. Môžete do nich vložiť text, rám, obrazový klip, snímku alebo spraviť z upravovanej snímky len výrez. Samozrejmosťou je priblíženie prezeraných snímok.

Melódie a prehrávač hudby

Nokia 8800 nie je hudobný prehrávač, jej pamäť je určená pre snímky, MP3 zvonenia, videá a podobne. Prehrávač hudby je veľmi jednoduchý, umožňuje posun v skladbe aj medzi skladbami. V balení nájdete len jedno slúchadlo, preto veľmi nevyužijete ani ekvalizér či zoznamy skladieb.

Prehrávač videí

Nokia 8800 nemá problém s prehrávaním 3GPP videí, ktoré umožňuje aj zaznamenať. Nechýba ani funkcia prerušenia a pokračovania v ich prehrávaní.

FM rádio

Nokia 8800 obsahuje aj FM rádio, ktoré funguje len po pripojení slúchadiel z balenia. Názvy rozhlasových staníc musíte zadávať ručne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskurýchle, v podstate ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Rádio môžete počúvať aj cez reproduktor v tranzistorovej kvalite, ale musí byť v každom prípade pripojené handsfree, ktoré sa pri voľbe ?reproduktor? automaticky vypne a slúži len ako anténa. FM prijímač je možné použiť aj pri budení.

Pamäť

V telefóne využijete až 36 MB pamäte, čo na MP3 zvonenia, snímky a videá stačí. Horšie je to s ich prenosmi do iných zariadení, keďže Nokia 8800 nepoužíva Pop-Port konektor. A tak všetky fotky a iné objekty budete nútení presúvať cez Bluetooth. Pamäť na 1000 viacpoložkových kontaktov postačuje, 150 SMS-iek je tiež dosť.

Telefónny zoznam

Vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov je už samozrejmosťou. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Chýba mi tu však zobrazenie viacerých (aspoň dvoch) mien pod sebou aj s telefónnym číslom. Poteší rýchla voľba a skupiny volajúcich. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID (napr. pre ICQ), poznámku a snímku. Vyhľadávanie mien je rýchle, pri zadávaní jednotlivých znakov dochádza k ich filtrovaniu.

Hovor

Telefonovanie s Nokiou 8800 je veľmi príjemnou záležitosťou. Má oblé tvary, výborne sa drží v ruke. Vysunutím pohyblivej časti hovor prijmete, zasunutím ukončíte. Hovor môžete zaznamenať až v dĺžke 60 minút, nechýba ani vstup do menu či hlasný reproduktor. Novinkou je voľba "zlepšiť zvuk", aj keď ja som žiadne zlepšenie nepocítil.

S Nokiou 8800 som vo väčšej miere využíval aj Bluetooth handsfree. V prípade véčok som zvyknutý, že počas hovoru smerovaného do Bluetooth slúchadla telefón zavrieť a pokračovať v hovore. Nokia 8800 však zasunutím klávesnice hovor v každom prípade ukončí. Riešil som to tak, že som vytočil číslo bežným spôsobom, ale ešte pred spojením som hovor ukončil. Potom som prístroj zavrel a pomocou handsfree vytočil posledné volané číslo. Robil som tak samozrejme len v prípade, že hovor bude dlhší a telefón budem chcieť počas neho niekam schovať.

Hlasitosť hovoru ovládate hlavným ovládacím tlačidlom, ovládacie prvky na boku telefónu chýbajú.

Písanie textov

Klávesnicu veľmi chváľiť nebudem, inak ale ide o klasickú Nokiu s dobrým T9 slovníkom a rýchlymi reakciami. Pri písaní so slovníkom T9 do jednej správy vložíte najviac 70 znakov, keďže píše s diakritikou bez jej orezania. Pri písaní so slovníkom vyvoláte skupinu symbolov aj smajlíkov podržaním hviezdičky. Z Nokie 6681 som zvyknutý vyvolať zoznam symbolov len stlačením hviezdičky, a tak sa mi zdá tento systém zbytočne pomalý.

SMS

Editor správ je zhodný s Nokiou 6230i, ponúka 5 alebo 6 riadkov textu (podľa nastavenia). Slovník T9 píše s diakritikou a textové správy skracuje na 70 znakov. Prijatú správu je možné postúpiť formou SMS alebo e-mailu, prípadne ju uložiť do archívu, kopírovať do kalendára.

MMS

Editor multimediálnych správ je obmedzený veľkosťou 300 kB, pričom indikátor veľkosti správy zobrazuje množstvo zostávajúcich kB. Odoslané MMS-ky je možné uložiť, doplniť výpisom o doručení, príjem MMS-iek v cudzích sieťach je možné zablokovať. Prezeranie multimediálnych správ je vynovené.

Do správy môžete vložiť fotku (aj novú), video (aj nové), text (1 000 znakov/strana), vizitku, poznámku z kalendára. Ja rád posielam pestré MMS-ky plné malých obrázkov a textu. Nokia 8800 to našťastie umožňuje množstvom rôznych nastavení rozlíšení fotoaparátu. Nebol problém poslať aj 8-stranovú MMS-ku.

E-mail

Bežný Java e-mail, ktorý poznáme napr. z Nokie 6230i. Okrem textových mailov podporuje aj malé prílohy, 100-kilobajtové snímky však do správy nevložíte. Aplikácia nebeží na pozadí.

Instant messaging

Oddporúčam prečítať si článok Chat a Moja účasť, ktorý túto funkciu dôkladne opisuje.

WAP

Wapový prehliadač Nokií som mal rád, pretože zobrazil dostatočné množstvo textu. V prípade Nokie 8800 je toho textu menej, a vôbec vylepšená grafika potlačila informačnú hodnotu WAP-u. Prehliadač Nokie 8800 považujem za priemerný.

Prenos dát

Bluetooth a GPRS/EDGE triedy 8 sú jedinými pohodlnými možnosťami dátového spojenia so svetom. Ich využitie istotne veľmi dobre poznáte.

Organizačné funkcie

Budík - budík je opakovaný, s ľubovoľnou melódiou (alebo rádiom), odklad budenia je možné nastaviť ručne v minútach.

Kalendár - s mesačným aj týždenným náhľadom a automatickým mazaním správ. Dobrý kalendár s možnosťou synchronizácie.

Nechýbajú ani úlohy a poznámky (3 000 znakov/poznámka), kalkulačka, časovač aj stopky.

Hry a Java aplikácie

Z hier nájdete v novom prístroji Street Race, Golf Tour a Chess (šach). V Zbierke nájdete Converter II, Translator (prekladový slovník bez slovenčiny), World clock.

Výdrž, batéria

Dať do takéhoto mobilu batériu s kapacitou 600 mAh je podľa môjho názoru najväčšou chybou tvorcov Nokie 8800. Výdrž 1 deň s hodinovým hovorom je naozaj málo. Výrobca vedel, prečo dáva do balenia dve batérie s možnosťou nabíjania oboch súčasne v špeciálnom dodávanom stojane. Cez víkend som od piatku poobedia do nedele večera spotreboval energiu v oboch 600 mAh batériach. A pritom som s fónom nič extrémne nerobil.

Výhody:

- slušná funkčná výbava,

- naozaj elegantný dizajn.

Nevýhody:

- hmotnosť,

- klávesnica,

- výdrž.

Cena

35 472 Sk (Agora plus, a. s.)

Nokia 8800 je výnimočne elegantný mobilný telefón, ktorý jednoznačne každého zaujme. Nečakal som od neho nadštandardnú funkčnú výbavu, mrzia ma však chyby akými sú naozaj slabá výdrž na jedno nabitie a nedoriešená klávesnica. Nemyslím si, že to mnohých záujemcov odradí, zameranie Nokie 8800 je jasné a svoj účel jednoznačne splní.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- distribútor (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 11.10.2005 - 00:00

Quo: Nech je mobil akykolvek, tolko penazi by som zan nedal. Inak, tento mt vlastni 1 zo sutaziacich SuperStar 2004/05 Zdenka Predna :)

Celá diskusia 1 príspevok