Nokia HS-36W

Recenzia Bluetooth príslušenstva Pekné, jednoduché a lacné handsfree od Nokie.

Nokia patrí medzi najväčšieho producenta telefónov aj príslušenstva na svete. Čím väčšie portfólio produktov, tým väčšia pravdepodobnosť, že si vyberiete ten správny model. Nokia HS-36W je ďalšie, elegantné slúchadlo s nečakane jednoduchou, ale účinnou konštrukciou.

Základná charakteristika:

rozmery: 65 x 25 x 22 mm,

hmotnosť: 20 gramov,

Bluetooth 1.2,

profily Handsfree 1.1 a Headset 1.0,

vzdialenosť: do 10 m,

batéria: Li-Pol,

výdrž: 6 h hovoru/110 h pohotovosti.

V balení:

Nokia HS-36W, nabíjačka ACP-12E, redukcia CA-71, užívateľská príručka.

Veľkosť, hmotnosť aj tvarovanie slúchadla sú ideálne. Pod 17 gramov sa v tomto prípade ani ísť nedá, pretože hmotnosť obalu a akumulátora tvoria hlavný podiel zo zariadenia. Hmotnosť 20 gramov hodnotím ešte stále ako výbornú a podľa mojich skúseností sa jej drží väčšina výrobcov.

Nokia HS-36W Nokia HS-36W

Slúchadlo sa skladá z dvoch častí, hlavnej jednotky a záchytnej spony. Na hlavnej jednotke sa nachádza veľké tlačidlo s malou modrou diódou. Tá indikuje zapnutie, vypnutie, spojenie zariadenia s telefónom a podobne. Tlačidlo je jediné na celej prednej strane. Podržaním aktivujete hlasovú voľbu, ešte dlhším držaním handsfree vypnete. Multifunkčné tlačidlo je možné taktiež použiť pre opakovanú voľbu a odmietnutie hovoru.

Na bočnej strane sa nachádza dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Podržaním hlavného tlačidla a tlačidla pre zvýšenie hlasitosti prepnete zariadenie do stavu párovania. Vtedy je ho možné vyhľadať potrebným mobilným telefónom, zadať kód 0000 a spárovanie potvrdiť. Akonáhle je naviazané spojenie s mobilným telefónom, začne blikať modrá svietiaca LED dioda v jednosekundových intervaloch.

Nokia HS-36W Nokia HS-36W

K bezdrôtovému headsetu Nokia HS-36W je možné priradiť až štyri prístroje. Posledný priradený telefón je aktívny. Akonáhle sú všetky štyri miesta pre priradenie plné, najstaršie je nahradené novým priradením.

Nokia HS-36W perfektne drží na uchu. Celý systém je založený na dvoch bodoch. Prvým je uchytenie spony do otvoru v otočnom kĺbe pomocou jej predĺženého zakončenia. Sponu vsúvate a vysúvate z otvoru, čím regulujete jej veľkosť. Stálym skúšaním a nasadzovaním na ucho ľahko odhadnete tú najpohodlnejšiu polohu. Otočný kĺb, v ktorom je spomínaný otvor, slúži na zmenu smerovania hlavnej jednotky. Tento systém sa síce ťažko opisuje, ale v porovnaní so svojou jednoduchosťou je nečakane účinný.

Nokia HS-36W Nokia HS-36W

Ani toto handsfree som nevydržal nosiť na uchu dlhé hodiny. V tomto prípade moje ucho začalo po hodine (niekedy skôr, inokedy neskôr) protestovať a ja som ho nakoniec odložil do bezpečnej vzdielanosti. HS-36W som sa nebál použiť ani pri jazde na bicykli, toto handsfree vám z ucha nespadne.

Kto má dlhšie vlasy či nosí okuliare, bude mať s každým handsfree menšie problémy. Pri nosení slnečných okuliarov som s HS-36W výraznejšie problémy nemal, ale nasadzovanie handsfree v čase, keď som nebol okolo ucha úplne vystrihaný, bolo trocha problematické.

Slúchadlo som testoval s Nokiou 6681. Zvonenie nastavené ako upozornenie na hovor vyzváňa aj z mobilu, aj v slúchadle. Avšak v slúchadle je melódia za každých okolnosti postupne zosilňovaná. To je sympatické riešenie.

Nokia HS-36W Nokia HS-36W

Kvalita hovoru je priemerná. Ja počujem dobre, ani na hlasitosť si sťažovať nemôžem, ale druhá strana počuje môj hlas trocha tlmene. Moje slová však boli dostatočne zreteľné aj na ulici. Telefón som mal v tom čase v taške, v textilnom puzdre. Dosah handsfree testujem nerád, pre mňa sú prvoradé praktické výsledky. V rámci jednej-dvoch izieb sa môžete bez problémov pohybovať, pri nosení telefónu v taške tiež nebudete mať s Bluetooth prenosom problémy.

Všetky kompatibilné mobilné telefóny Nokia podporujú prepínanie prebiehajúceho hovoru z headsetu na telefón a naopak. Pri použití bezdrôtového headsetu Nokia HS-36W je nutné prepnúť hovor z telefónu.

Cena: 1 875 Sk s DPH (Agora plus a. s.)

Výhody:

- dizajn,

- konštrukcia.

Nevýhody:

- priemerná kvalita zvuku,

- malý konektor pre nabíjačku.

Nokia HS-36W ma celkom milo prekvapila. Dobrá výdrž, modrá dióda tiež poteší (nie však v noci, kedy musím HF obraciať telom ku stolu), dizajn a konštrukcia sú veľmi dobre zvládnuté. Najviac mi je ľúto malého konektora, ale v balení nájdete adaptér. Druhý adaptér si za 200 Sk kúpite v akejkoľvek predajni mobilov, takže v tom až takú zásadnú nevýhodu hľadať nemusíme. Keď to zhrniem, Nokia HS-36W je dobré handsfree so žiadnou prevratnou technológiou, ani vážnym nedostatkom, určené na bežné použitie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 29.09.2005 - 00:00

Fizzy: Pekne je to HF, aj cena peknucka...vyzera vcelku good. aj recenzia OK :)

anonymous01.08.2007 - 21:25 Trvalý odkaz

Marcus: Ako je to s kompatibilitou s HTC3600?? Mne sa nedari spojit tento handsfree s mojim PDA od HTC.

Celá diskusia 2 príspevky