Nokia Music Pack

Recenzia hudobného príslušenstva Balíček s príslušenstvom k Nokiám s MP3 prehrávačom.

Nokia len pre niekoľkými dňami predstavila hudobný balíček a Fony.sk vám ho už dnes detailne predstaví.

Ide o špeciálne balenie obahujúce niekoľko základných príslušenstiev, ktoré potrebujete ku kvalitnému posluchu hudby z vášho mobilu. Ja som ho vyskúšal s Nokiou 6681, ale problém by nemal byť ani s Nokiou 6630, 6230, 6230i a podobne.

V balení sa nachádza:

- USB čítačka MMC/SD kariet,

- 256 MB MMCmobile (= DV RS MMC) MU-9,

- Nokia Audio Adapter AD-15,

- Stereo Audio Cable CA-72U.

Nokia Music Pack

Začnem USB čítačkou pamäťových kariet DD-10. Ide o 67 mm dlhý valček (rozmery 67 x 25 x 12 mm) s USB koncovkou a podporou USB 1.1 aj 2.0.

Nokia Music Pack Nokia Music Pack

Obsahuje aj svetelnú indikáciu prenosu dát na kartu. Modrý pásik sa rozsvieti po vsunutí čítačky do USB konektora. Čítačka je kompatibilná so všetkými kartami MMC a SD.

Nokia Music Pack Nokia Music Pack

Pamäťová karta MMCmobile MU-9 (t.j. Dual Voltage Reduced Size MMC) s kapacitou 256 MB má 13 pinov namiesto siedmich. To zabezpečí podstatne rýchlejší prenos dát na kartu a z nej. Keďže používam aj bežné Dv RS MMC karty, rozdiel som pocítil ihneď. Rozmery karty sú 24 x 18 x 1,4 mm, hmotnosť 1 gram. Kapacita 256 MB stačí na niekoľko MP3 albumov s dátovým tokom 128 kbps. Pre náročnejších poslucháčov to však môže byť málo. Riešením by pre nich mohol byť formát OGG a bezplatný OGG player.

Nokia Music Pack Nokia Music Pack

Nokia AD-15, adaptér "Pop-Port to 3,5 mm" sme už na Fony.sk recenzovali. Je to jednoduché, účinné zariadenie pre počúvanie hudby uloženej vo vašom mobile pomocou akýchkoľvek slúchadiel. Technické parametre: dĺžka kábla 80 mm, rozmery skrinky 23 x 29 x 10 mm,pre slúchadlá s impedanciou 16 ohmov a viac.

Nokia Music Pack Nokia Music Pack

Nokia Stereo Audio Cable CA-72U je 1,5 m dlhý kábel začínajúci 3,5 mm konektorom a končiaci dvoma RCA konektormi pripojiteľnými ku televízoru, Hi-Fi sústave a pod. Koncové káble sú farebne označené (pravá a ľavá strana). Hmotnosť kábla je 36 gramov.

Nokia Music Pack Nokia Music Pack

Praktické skúsenosti

Čítačka kariet a samotná MMCmobile sú veľmi kvalitné a rýchly prenos dát som si nemohol vynachváliť. Počet pinov na karte (13 namiesto 7) a podpora USB 2.0 sú toho dôkazom.

Nokia Music Pack

Kvalita adaptéra AD-15 je taká, aká aj môže byť. Je to skrátka len prevodník, podobne ako aj stereo audio kábel. Tam nemám veľmi čo hodnotiť.

Samozrejme som vyskúšal aj pripojenie mobilu k Hi-Fi sústave. K Nokii 6681 som pripojil adaptér AD-15, do ktorého som zastrčil stereo audio kábel. Jeho dva RCA konektory som zasunul do Hi-Fi receivera (zosilovača s FM tunerom) priemernej kvality. Na MMCmobile kartu som uložil MP3 skladby v kvalite siahajucej až k 512 kbps. Tu sa ukázalo, že rovnaká skladba uložená na CD a prehrávaná v Hi-Fi CD prehrávači znela podstatne hlasnejšie než rovnaká skladba (z rovnakej MP3) z Nokie 6681. Všetky MP3-ky, ktoré bežne počúvam v PC a sú jednej hlasitosti (bol to výber z mnohých albumov viacerých skupín), preto nízku hlasitosť nepripisujem samotnému súboru. Aj v MP3 prehrávači Nokie som nastavil hlasitosť na maximum. FM rádio v Hi-Fi receiveri, ako aj Hi-Fi CD prehrávač hrali na jednej úrovni (napr. -30 dB na receiveri, zosilovači) rovnako nahlas, reprodukcia hudby z Nokie bola slabšia. Okrem tohto nedostatku som pocítil trochu slabšie hlbky.

Nemyslím si, že by Nokia Music Pack kupovali fajnšmekri, ktorí by svoj CD alebo MP3 Hi-Fi prehrávač nahradili mobilným telefónom. Cena balíčka nie je vysoká, a tak už len samotná kombinácia AD-15, 256 MB MMCmobile a malej, rýchlej čítačky MMC/SD kariet sa oplatí. Stereo audio kábel hodnotím skôr ako čerešničku na torte, ktorá sa zíde vo výnimočných prípadoch. Napríklad idete na chatu, kde je televízor, a vy chcete počúvať MP3 skladby. Tak televízor so stereo audio vstupom premeníte na kombináciu zosilovača s reproduktorom (reproduktormi) a ako prehrávač poslúži práve vaša Nokia.

BONUS

Ako bonus na priliženej MMCmobile karte nájdete inštalačné súbory dvoch programov.

Prvým je Nokia Sensor, aplikácia pre vzájomné zdieľanie súborov a správ medzi Bluetooth spojenými fónmi zo Series 60 a so spustenou aplikáciou Nokia Sensor. Viac sa o tejto aplikácii dozviete na Nokia.com.

Atraktívnejšou aplikáciou na karte je však hudobný prehrávač. Ten som našiel v položke Vlastné. Po nainštalovaní sa aplikácia nazvala Hudba. Prehrávač je omnoho lepší než Real Player vstavaný v prístroji. Dokáže skladby na karte vyhľadávať podľa rôznych kritérií, hrať náhodne aj opakovať.

Nokia Music PackNokia Music PackNokia Music PackNokia Music Pack

Aj grafické prostredie prehrávača je atraktívnejšie než v prípade Real Playera. Nový prehrávač sa automaticky nainštaloval do mobilu a stal sa dokonca predvolaným na prehrávanie všetkých MP3 súborov.

Nokia Music PackNokia Music PackNokia Music PackNokia Music Pack

Prehrávač sa pri upozornení na hovor zastaví, po ukončení hovoru je však posledná počúvaná skladba na začiatku. Pri počúvaní hudby nevidíte na domácom displeji Nokie 6681 ani názov skladby, ani možnosť regulovať hlasitosť. To je oproti staršiemu RealPlayer-u zhoršenie.

Cena: 2 490 Sk s DPH (Agora plus a.s.)

Dôležité odkazy:

- produktová stránka Nokia Music Pack s peknou animáciou,

- recenzia AD-15.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.09.2005 - 01:19

valdo: aka bude cena v SR? V CR je dost vysoka cca. 1 800 Ck

anonymous23.09.2005 - 12:18 Trvalý odkaz

riso: uzaj ju dopisujem, nejak som ju zabudol uviest. Je to asi 2 500 Sk...

anonymous24.09.2005 - 13:59 Trvalý odkaz

JeSuA_mAsTeR: ty si uz nemal ked si N6681 kupil nainstalovanu aplikaciu "Hudba"?ja som ju tam uz mal.Aj s 5timi dalsimi.

anonymous24.09.2005 - 23:08 Trvalý odkaz

riso: nie, nemal..ale ja mam jednu z prvych 6681 na SK ;) ani s novym SW nic nebolo...

Celá diskusia 5 príspevkov