Nokia HF-6W

Recenzia auto príslušenstva Najnovší model handsfree do auta s Bluetooth a extra technológiami.

Príslušenstvu do auta sa veľa výrobcov mobilných telefónov nevenuje. Lídermi v tejto oblasti sú Nokia a Sony Ericsson. Novinkou v ponuke produktov od Nokie je univerzálna ľahká sada s podporou Bluetooth. Zariadenie stačí zasunúť do autozapaľovača a zapnúť. Od tohto momentu je pripravené na použitie.

Nokia HF-6W nadväzuje na model Nokia HF-3, ktorý sme nedávno recenzovali. Ten sa vyznačoval horšou kvalitou prenášaného aj reprodukovaného zvuku. Novinkou je aj spomínaná podpora Bluetooth prenosov a využitie niekoľkých nových technológií.

Nokia HF-6W

Citujem produktovú stránku: Funkcia "Speech tracking" (Sledovanie reči) využíva štyri mikrofóny pre ?počúvanie? a hľadá v 19 smeroch, odkiaľ prichádza reč a potom odfiltruje všetok nežiadúci hluk v pozadí, ktorý prichádza z iných smerov.

Nokia HF-6W Nokia HF-6W Nokia HF-6W

Novinky oproti staršiemu modelu:

- viac ovládacích prvkov,

- podpora Bluetooth,

- moderný dizajn,

- funkcia Speech tracking,

- navíjací kábel pre dobíjanie fónu.

Bezdrôtová Plug-in sada do auta Nokia využíva technológiu nazvanú Voice Activity Detection (VAD), ktorá je už používaná v mobilných telefónoch pre efektívne využívanie siete.

Nokia HF-6W Nokia HF-6W Nokia HF-6W

Základná charakteristika:

rozmery: 130 x 68 x 50 mm,

hmotnosť: 230 gramov,

Bluetooth 1.1 a 1.2.

Predajné balenie obsahuje handsfree jednotku HF-6W, nabíjačku Nokia CA-44 a užívateľskú príručku.

Nokia HF-6W Nokia HF-6W Nokia HF-6W

Praktické skúsenosti s Nokiou HF-6W sú vynikajúce. Pred prvým použitím vám pomôže užívateľská príručka. Spárovanie s mobilom je jednoduché. Ja som toto handsfree úspešne vyskúšal s Motorolou V360 a Nokiou 6681. Automatické spojenie Bluetooth handsfree s naposledy spojeným fónom nastúpení do auta považujem za štandard, splnila ho aj Nokia.

V niektorých autách je do zapaľovača privádzaná energia aj po vybratí kľúča zo zapaľovania. Vtedy handsfree spotrebúva energiu akumulátora vo vozidle. Preto bolo aj v mojom prípade nutné pri vystúpení z vozidla handsfree zo zapaľovača vytiahnuť. Po jeho zasunutí, resp. v modernejších autách po naštartovaní, handsfree ihneď známy telefón vyhľadá a spojí sa s ním.

Prijatie a ukončenie hovoru uskutočníte najväčším stredovým tlačidlom. Po jeho bokoch sú šípky na reguláciu hlasitosť. Maximálna hlasitosť je skutočne dostatočná, možno až prehnaná. Druhá strana sa však nepočula ani pri nej.

Výborným zlepšovákom je samonavíjací kábel pre dobitie telefónu. Vytiahnutie kábla si vyžaduje prekonanie malého odporu pružinky, navinutie je po stlačení špeciálneho tlačidla bleskové.

Kvalita hovoru je špičková a reči o nových technológiách a štyroch mikrofónoch nie sú zbytočné. Ja druhú stranu počujem výborne, chýbajú možno trocha hĺbky, ale tie sa pri hluku motora aj tak strácajú. Viac ma zaujímal názor druhej strany.

Pri dvoch telefonátoch sa nik nesťažoval, a tak som sa pri treťom začal vypytovať. Ani pri ventilátore zapnutom na najvyššom stupni neboli prítomné rušivé zvuky. Môj hlas bol údajne trocha v pozadí, ale vzhľadom na všetky fyzikálne zákony, ktoré je nutné si uvedomiť, je to v poriadku. Aj pri miernom zosílení autorádia, odhadom na úroveň môjho hlasu, ma bolo ešte pomerne zreteľne počuť. Skrátka, žiadne ozveny, žiadne prehnané zvuky motora, ventilátora či rádia. Všetok nežiaduci ruch bol eliminovaný. To ma milo prekvapilo.

Cena: 5 058 Sk s DPH (Agora plus, a. s.)

Nokia HF-6W je síce mierne drahé, ale účinné univerzálne handsfree prinášajúce pohodlie pri šoférovaní. Ťažká montážna sada s Bluetooth stojí o niekoľko tisíc viac, ale pomerne nákladná je aj jej montáž. Testované handsfree do auta ma milo prekvapilo kvalitou hovoru na oboch stranách, za investované peniaze dostanete, čo si zaslúžite. A mať v aute stále po ruke nabíjačku do väčšiny Nokií tiež nie je na zahodenie.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu