Samsung E720

Recenzia high-end véčka Pekné véčko s jedinečným videom, veľkou pamäťou a MP3 prehrávačom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 91 x 45 x 23 mm,

hmotnosť: 90 gramov,

vonkajší displej: aktívny (OLED), 96 x 96 b., 65 536 farieb, 18 x 23 mm,

vnútorný displej: aktívny (TFT), 176 x 220 b., 262 144 farieb, 28 x 35 mm,

fotoaparát: 1 Mpix, 2 x LED blesk, záznam videa (355 x 258 b.),

pamäť: 82 MB pre fotky, videá, hudbu, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java hry, 80 CB správ, 50 Push správ, 200 SMS, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS 4+2, Bluetooth, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, MP3 prehrávač, 4 kvalitné hry,

batéria: Li-ion polymer, 800 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru/200 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

FM rádio, Push to talk, poznámky, IrDA, instant messaging, EDGE.

Testovaná verzia:

pre T-Mobile.

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka s indikátorom nabitia, stereo slúchadlá...

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie aj vypnutie prístroja bolo v mojom prípade sprevádzané T-Mobile zvukmi. Zmeniť som mohol len úvodný privítací text.

Akumulátor tvorí súčasne aj časť zadnej steny prístroja. Pod ním sa ukrýva jednoducho vymeniteľná SIM karta.

Dizajn

To, že model E720 sa veľmi podobá na E700 je jasné už z jeho číselného označenia. Nepatrí ani medzi najmenšie véčka, viac podľa mňa sedí v mužskej ruke. Farebné aj dizajnové prevedenie je lákavé, nenudí. V zavretom stave prednej stene dominuje špeciálny displej, pod ktorým sa nachádza trojica tlačidiel pre spustenie a ovládanie MP3 prehrávača. Nad displejom je zase objektív fotoaparátu s dvojicou diód, ktoré poslúžia ako blesk aj ako svietidlo. Ľavá stena obsahuje dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, konektor pre handsfree chránený umelohmotným krytom a malý otvor mikrofónu. Pravá stena skrýva len tlačidlo pre spustenie fotoaparátu. Prechod prednej steny do zadnej narúša len otvor pre pútko, v spodnej stene nájdete pod krytom dátový konektor. Podstatnú časť zadnej steny tvorí akumulátor.

Časť obvodu prístroja je ryhovaná, pre jeho lepšie roztvorenie. Už pri prvom uchopení prístroja pochopíte, že Samsung opäť nesklamal a vytvoril konštrukčne veľmi kvalitný telefón bez žiadnych uvoľnených častí. Uhol roztvorených ramien je menší než je zvykom, krivky tváre však kopíruje veľmi presne.

Klávesnica

Kvalitná, veľmi dobre podsvietená klávesnica je pýchou Samsungov. Stredové tlačidlo má opäť aj potvrdzovaciu funkciu, zvykol som si aj na tlačidlo "c" pre mazanie. Štyri smery hlavného tlačidla majú v pohotovostnom stave štyri dôležité funkcie: hore - moje médiá, dole - kontakty, doľava - nová SMS, doprava - fotoaparát. Alfanumerickým tlačidlám môžete priradiť rýchľu voľbu (telefónne čísla). V nastaveniach nájdete 4 typy zvukov priraditeľných tlačidlám.

Displej

Vonkajší displej je vytvorený pomocou technologie OLED. Skladá sa z dvoch častí. Horná štvrtina svieti neustále a indikuje stav batérie, signálu, času, zapnutý budík, prijatú SMS, a to všetko vo forme ikôn. Pod týmto stavovým riadkom sa nachádza bežná časť zobrazujúca meno volajúceho, záber fotoaparátu, šetrič, MP3 prehrávač a pod. Tá však po niekoľkých sekundách zhasne. Stavový riadok svieti dostatočne jasne stále, a tak máte dokonalý prehľad napríklad o čase alebo prijatej správe. Problémom je, že zmeškaný hovor zobrazuje spodná časť, ktorá je takmer stále zhasnutá. Rozsvietite ju len podržaním bočného tlačidla.

Vnútorný displej je pekný, žiarivý, grafika je typicky "samsungovská".

Ako obraz na pozadí môže byť použitá predvolená animácia, fotografia či iný obrázok, alebo kalendár s mesačným náhľadom.

Meniť môžete aj pozíciu, štýl a farbu textu na ploche. V nastaveniach displeja ďalej nájdete výber zo štyroch predvolených farebných tém (modrá, červená, zelená a fialová). Nechýba ani nastavenie jasu, ktoré sa zíde pri šetrení energie. To dopĺňa nastavenie doby podsvietenia a úspornej prevádzky. Aby som nezabudol, menu je ikonové (3 x 3), dostanete sa doň ľavým polyfunkčným alebo stredovým tlačidlom a ocitnete sa tak na strednej ikone. Pohyb v menu je bleskový, a to aj v ďalších textových úrovniach. Opäť nechýba zobrazenie malého informačného okienka nad niektorými položkami (napr. pri označení položky "prijaté správy" za zobrazí ich počet). Počty riadkov: menu ? 6, písanie správy ? 8, čítanie správy ? 8. Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá.

Fotoaparát

Fotoaparát spustíte šípkou doľava alebo podržaním bočného špeciálneho tlačidla. Je to "megapixel" s množstvom nastavení. Hneď prvým je prepnutie foto/video. Posledný použitý režim si pamätá aj pri ďalšom spustení. V nastaveniach ďalej nájdete sekvenčné snímanie (multizáber), zloženú snímku, farebné efekty, rámy, blesk (vypnutý, len pri fotení, vždy zapnutý), samospúšť (3, 5, 10 s), rozlíšenie (160 x 120, 176 x 148, 320 x 240, 640 x 480 a 1 152 x 864 b.), kvalita (4 stupne), využitie displeja pri fotení (odporúčam štandardný pomer), 5 zvukov uzávierky. V nastaveniach nájdete aj zoznam všetkých klávesových skratiek. Fotoaparát sa výborne ovláda pomocou jednotlivých tlačidiel.

Záznam videa nemusí byť časovo obmedzený, rozlíšenie môžete meniť medzi 176 x 144 a 352 x 288 b., rovnako môžete upraviť aj kvalitu videa (pri nižšej by malo dôjsť k šetreniu miestom, ktoré som však ja osobne nepozoroval). V najvyššej kvalite zaberie 10 s videa asi 1 MB priestoru. Preto s celou voľnou pamäťou počítajte s asi 10 minútami veľmi kvalitného videa.

video 1 800 kB

video 2 600 kB

Obrázky

Po odfotení môžete snímku odoslať cez MMS, e-mail, Bluetooth. Taktiež je možné ju nastaviť ako obraz na pozadí (na hlavný či sekundárny displej) alebo ID volajúceho. Poslednou možnosťou je premenovanie súboru.

Vytvorené fotky sa ukladajú do priečinka Obrázky - Moja fotografia. Ich hromadné zobrazenie sa skladá z miniatúr a informácií o názve a veľkosti každého záberu z troch naraz zobrazených obrázkov. Fotky z položky Moja fotografia je možné presunúť do položky Obľúbené a opačne. Prezerané obrázky je možné priblížiť podržaním bočného tlačidla. Siemens a Nokia túto funkciu ponúkajú už v takmer všetkých modeloch, Sony Ericsson v trojici K750/D750/W800, Motorola čiastočne tiež, Alcatel, Samsung ju stále ignorujú, čo je podľa mňa veľká chyba.

Melódie a prehrávač hudby

V nastaveniach upozornenia na hovor je možné vybrať melódiu, jej hlasitosť a režim zvonenie/vibrácie/vibrovať, a potom zvoniť. Vibrovať súčasne so zvonením nedokáže. Ako zvonenie je možné použiť aj MP3 skladbu. Podržaním mriežky aktivujete tichý režim (vibrácie). Pačí sa mi, že sa v Tichom režime prístroj opýta, či má spustiť napr. video so zvukom.

Každému typu správy nastavujete špeciálne zvonenie (len z ponuky niekoľkých zvukov), resp. vibrácie a najmä opakovanie upozornenia (raz alebo každé 2 min.). Nechýba ani tón krytu, úpravy tichého režimu (vibrovať/nevibrovať) a niekoľko extra tónov (napr. tón spojenia).

MP3 prehrávač je ďalším spestrením tohto Samsungu. Spustíte ho aj v zavretom stave podržaním prostredného tlačidla z trojice pod externým displejom. Krajnými sa presúvate medzi skladbami. V Samsungu SGH-E720 nájdete len jeden reproduktor, ktorý je používaný pri telefonovaní aj reprodukcii skladieb. Na ich počúvanie však odporúčam priložené stereo slúchadlá výbornej kvality. Ekvalizér a ďalšie nastavenia prehrávača počúvanie ešte viac spríjemnia. Posun v skladbe však možný nie je a ďalším problémom je aj obmezdená pamäť na 82 MB.

Prehrávač videí

Zaznamenané MPEG4 videá prehrá vstavaný prehrávač videí veľmi dobre. Okrem kvalitného obrazu umožňuje aj pozastavenia videa a reguláciu hlasitosti.

Svietidlo

Pri podržaní bočného tlačidla v zavretom stave sa rozsvieti externý displej, po opakovanom podržaní tlačidla pre reguláciu hlasitosti sa na asi 15 sekúnd rozsvieti dvojica diód, ktorá veľmi dobre poslúži ako dočasné svietidlo.

Pamäť

82 MB pre fotky, videá, hudbu, 3 MB pre MMS, 3 MB pre e-mail, 4 MB pre Java hry, 80 CB správ, 50 Push správ, 200 SMS, 1 000 kontaktov,

v kalendári: 100 pripomienok, 100 narodenín, 100 poznámok, 100 úloh.

Telefónny zoznam

Do telefónneho zoznamu vstúpite šípkou nadol. Vtedy sa ocitnete hneď v zozname kontaktov. Pri vstupe do telefónneho zoznamu cez menu máte možnosť ho aj upraviť a prispôsobiť. Nechýbajú skupiny volajúcich s priradeným obrázkom (fotkou) a melódiou. Rýchle vytáčanie umožňuje vytočiť jedno z ôsmich čísiel pomocou tlačidla 2 ? 9 priamo z pohotovostného stavu.

Vyhľadávanie kontaktov sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, no nenastáva filtrácia mien, len posun na zhodujúcu sa alebo najbližšiu podobnú položku. Nový kontakt obsahuje meno, priezvisko, niekoľko čísiel, e-mail, obrázok, zvonenie, skupina, poznámku (50 znakov).

Hovor

Samsung E720 patrí medzi prístroje s najkvalitnejšou a najhlasnejšou reprodukciou hovoru, a to na oboch telefonujúcich stranách. Za toto si u mňa E720-ka získala už po pár minútach používania veľké sympatie. Tie ešte narástli po stlačení zeleného tlačidla, kde sa nachádzajú horizontálne rozložené aktuálne kontakty (všetky posledné hovory), zmeškané, volané a prijaté. K dokonalosti chýba už len pamäť dĺžky jednotlivých hovorov.

Pred upozornením na hovor sa prehrávač hudby zoslabí na minimum, vyzváňanie však v slúchadlách nepočuť. Po ukončení hovoru sa prehrávaná skladba ocitne na jej začiatku.

Písanie textov

Editor textových správ píše s pomocou T9, ale našťastie bez diakritiky, editor MMS-iek a e-mailov s diakritikou. V spojení s veľmi kvalitnou klávesnicou ide o takmer dokonalé riešenie. Reakcie pri písaní sú bleskurýchle.

SMS

K jednoduchému editoru s veľmi dobre viditeľným písmom a podporou EMS nemám výhrady. V prijatých správach vidíte tri pod sebou zoradené správy aj s úvodnými slovami. Zoradiť ich môžete podľa prečítanosti, údajov, mena, predmetu, veľkosti a režimu. Pri každej správe je zobrazená aj ikonka jej umiestnenia. Netuším prečo, ale v odoslaných správach sa nedopátrate ich termínu poslania.

MMS

Veľmi jednoduchý a prívetivý editor multimediálnych správ ponúka všetko, čo od neho očakávam. Umožňuje aj vytvorenie fotky alebo videa v danom okamihu. Jej veľkosť môže byť až 300 kB (presnejšie 295 kB).

E-mail

Elektronickú poštu sťahuje od najstarších po najnovšie. Stiahol som 66 hlavičiek všetkých mailov v mojej schránke...za 3 -4 minúty. Pri každom sa v malom okienku zobrazila jeho veľkosť a po kliknutí naň som sa dozvedel ďalšie dôležité informácie ako čas odoslania, veľkosť, pripojené súbory, dôležitosť. Stiahnuť je možné jednu označenú správu alebo všetky. Na správu je možné odpovedať (odosielateľovi alebo všetkým), poslať ju ďalej, vymazať (v mobile alebo aj na serveri), použiť číslo, blokovať adresu, presunúť do mojej zložky.

Pri písaní správy môžem upraviť jej predmet, jej text a pridať do nej nejaký súbor z telefónu. Nechýba možnosť automatického odoslania kópie na moju adresu, doručenka a potvrdenie prečítania, nastavenie priority, pripojenie podpisu, upravenie mena, telefónneho čísla a poznámky. E-maily dokáže kontrolovať v pravidelných intervaloch, sťahovať celé správy alebo len hlavičky. Správy nad 100, 200 alebo 300 kB budú odmietnuté. V Samsungoch sa nachádza aj blacklist 10 e-mailových adries, z ktorých e-maily nestiahne. Pre e-mailový prehliadač sú vyhradené 3 MB priestoru.

WAP

Jendoduchý, ale šikovný wapový prehliadač nezobrazí HTML stránky, ale len bežné wapky.

Prenos dát

Bluetooth patrí k mojim najoblúbenejším funckiám v telefóne a tak ma E720-ka potešila. Prenos súborov bol bezproblémový a ponúka aj hardvérový modem pre pripojenie do internetu cez GPRS triedy 4+2. Infraport chýba, ale to mi už ani nevadí.

Organizačné funkcie

Budík - 3 typy budíkov, ktoré môžu budiť aj vo vypnutom stave. V každom nastavujete čas, opakovanie a melódiu.

Kalendár - ponúka mesačný, týždenný a denný náhľad, 4 typy udalostí (kapacita 100 z každej z nich). Hromadné mazanie je prepracovanejšie, než je zvykom (vymazať periódy, tento mesiac alebo všetky).

Z ďalších organizačných funkcií v E720-ke nájdete synchronizáciu PIM, svetový čas, kalkulačku, prevodník, časovač a stopky.

Hry a Java aplikácie

3 MB vyhradené pre hry zapĺňa od výroby štvorica skvelých hier. Bobby Carrot, králik zbierajúci mrkvičky v logickom slede, je jednou z najlepších hier, aké som hral. Airship Racing je ovládanie vzducholode. Začiatky sú ťažké, ale neskôr vás hra dostane. Arch Angel je stíhačková strieľačka, pri ktorej nezabúdajte ovládať aj rýchlosť letu. Freekick je pekne graficky zvládnutý futbalový zápas.

Výdrž, batéria

Nabíjanie je veľmi rýchle, sprevádzané indikáciou pomocou diódy v koncovke nabíjačky. Červené svetlo hlási nabíjanie, zelené koniec nabíjania. Akumulátor však dosiahne väčšinu svojej kapacity už po niekoľkých desiatkách minút, po ktorých vydrží pomerne dlho. Celkový čas nabíjania 2 h som snáď ani nedosiahol. Po úplnom nabití Samsung E720 vydrží bežne 3 dni priemerného používania.

Výhody:

výborné video,

veľká pamäť,

kryty konektorov,

blesk ako veľmi dobré svietidlo,

neustále jasné zobrazenie času, stavu batérie a pod.

Nevýhody:

zvláštny preklad,

info o zmeškanom hovore,

nevie vibrovať a zvoniť naraz,

chýbajú pamäťové karty, EDGE a iné funkcie.

Cena

odporúčaná 14 125 Sk s DPH.

Samsung E720 nekonkuruje svojimi funkciami jednotkám na trhu. Má horší prehrávač než Sony Ericsson K750i, fotoaparát tiež. Ale zapamätá si cez 80 MB veľmi kvalitných (bezkonkurenčneých) videozáznamov a počúvanie hudby je na kvalitatívne vysokej úrovni. Hovorové funkcie zvládli ľudia zo Samsungu opäť na výbornú. Je to stále imidžovka, ale po D500-ke ma Samsung opäť presvedčil, že vie a chce robiť prístroje aj pre Európanov inklinujúcich aj k funkčnej výbave a príjemnému ovládaniu.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Samsung CZ+SK)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.09.2005 - 12:35

Atlis: Velmi pekny telefonik. Stylovy, dobre vybaveny. Video je krasne. Cena je vsak pomerne vysoka. Ale ani ta sa nevyrovna "krasnemu FW" ala T-Mobile...

anonymous12.09.2005 - 20:00 Trvalý odkaz

danno: má alebo nemá?

anonymous12.09.2005 - 21:37 Trvalý odkaz

Ing. FijoK: ma, maximalna dlzka nahravky 1 hodina (samozrejme, ak mas tolko volnej pamate)

anonymous12.12.2005 - 21:28 Trvalý odkaz

kapo: samsung je superSIE-M55/11 Profile/MIDP-1.0 Configuration/CLDC-1.0 UP.Browser/6.1.0.7.3 (GUI) MMP/1.0

anonymous03.01.2006 - 18:23 Trvalý odkaz

2002nt17: caf,dopocul som sa ze predavas e720,za kolko?

Celá diskusia 5 príspevkov