Honor 20 Lite - tri schopné foťáky a veľké úložisko

Recenzia dostupného 6,2'' androidu s dobrým štandardným, predným aj širokouhlým fotoaparátom a 128 GB úložiskom.

 

Huawei a Honor majú teraz problém s administratívou Donalda Trumpa. Stále nevieme, ako sa obchodná vojna USA a Číny, resp. Huaweiu skončí, ale ja osobne som v tomto smere optimista a do 90-dňového odkladu zákazu spolupráce amerických firiem s Huaweiom sa snáď všetko postupne vyrieši. Aj keď tomu nasvedčuje len zopár pozitívnych správ. Spoločnosti Huawei a Google garantujú, že aj napriek obvineniam a útokom zo strany USA budete môcť doteraz predstavené modely smartfónov Huawei (a snáď aj Honor) plnohodnotne využívať spolu s operačným systémom Android.

 

Preto si nemyslím, že kúpa smartfónu Huawei či Honor, a to najmä tých nižších tried, je riskantným krokom. Nemám vešteckú guľu, píšem len svoje dojmy, no Honor 20 Lite je aj bez updatu na nejaký novší Android veľmi zaujímavá kúpa. Za 250 eur môžete mať schopný mobil nižšej strednej triedy s veľkým natiahnutým displejom, silnou batériou, veľkým úložiskom a dobrými fotoaparátmi. Viac informácií a parametrov nájdete v článku Honor 20 Lite (základné info).

 

Nejaké kompromisy sa tu určite robili, no z moderných funkcií tu nájdete aj odomknutie tvárou, aj odtlačkom prsta (vzadu) aj všetky výhody nadstavby EMUI, typickej pre Huaweie a Honory.

 

Najviditeľnejším úsporným opatrením je použitie microUSB konektora namiesto USB-C. Výhodou starého konektora je, že naň ešte stále ľahšie nájdete nabíjačku či už v práci, alebo na návšteve. Ale prednosť by som dnes microUSB určite nedával.

 

Šetrilo sa aj na balení, v ktorom nenájdete slúchadlá. A tie sú pritom nevyhnutné na počúvanie prítomného FM rádia. K Honoru 20 Lite tak musíte pripojiť nejaké vlastné.

 

V hornej stene nájdete šuplík na dve nanoSIM karty, druhý slot je hybridný a namiesto SIM tam môžete vložiť pamäťovú kartu. Pri 128 GB úložisku však túto možnosť využijú len tí, čo budú chcieť mať fotky a videa zálohované na inom zdroji. Alebo keď budete chcieť poslať videá z pamäťovej karty zo športovej kamery či drona cez internet.

 

Výhodou pekného, no plastového tela je nízka hmotnosť, len 166 gramov. Nie je to málo, ale vzhľadom na 3400 mAh batériu a veľký 6,2'' displej je to veľmi slušná hodnota.

 

Full HD+ obrazovka s malým výrezom pre kameru sa mi páči. Na slnku síce nestíha na drahších konkurentov s vyšším maximálnym jasom, ale inak k nej v tejto cenovej kategórii nemám výhrady. Na obrazovke je od výroby nalepená ochranná fólia.

 

Poklepaním mobil neprebudíte, displej sa však automaticky rozsvieti po prijatí správy aj po zodvihnutí. Je to prudko návykové. Mobil vtedy začne hľadať vašu tvár, a ak ju nájde, zobrazí aj texty prijatých správ na odomykacej obrazovke. Ak nie, ostanú tam len čisté upozornenia. Dá sa to zmeniť, ale je to fajn riešenie proti neželaným pohľadom.

 

Na domácej obrazovke môžete vidieť až 30 ikon naraz. A pod nimi päť napevno ukotvených. Podržaním ikony fotoaparátu sa môžete rovno dostať do videa alebo selfie, podržaním nastavení zas do hotspotu, Wi-Fi či Bluetooth.

 

Potiahnutím prsta od stredu domácej obrazovky spustíte komplexné vyhľadávanie, ťahom zhora vydarenú hornú lištu so skratkami a oznámeniami.

 

Fotoaparáty treba pochváliť. V tejto cenovej kategórii patria k modernému prúdu - jeden dobrý foťák, druhý (pod)priemerný širokáč a vpredu slušná predná kamera. Jasné, že Honor 20 alebo Huawei P30 fotia o triedu lepšie, no zákazník, ktorý nechce dať za mobil viac než 300 eur bude s týmito fotoaparátmi spokojný. Hlavne, ak ho baví sa trochu s mobilom pohrať. Vyskúšajte režim portrét na prednej kamere, vyskúšajte nočné efekty, manuálny režim a hlavne nočný režim. Umelú inteligenciu (AI) zvyčajne vypínam, ale vám možno pomôže dosiahnuť to, čo od nej očakávate. Najviac ma mrzí absencia pomeru strán 16:9. Príjemným prekvapením je záznam Full HD videa so 60 snímkami za sekundu.

 

Určite si však prečítajte článok , v ktorom nájdete nielen fotografie, ale aj detailný komentár.

 

Ovládanie tlačidlami som zmenil na ovládanie gestami. Robím to na všetkých Huaweioch a Honoroch. Stačí tomu dať šancu a zrazu využívate komplet celý displej.

 

Výhody:

+ moderné funkcie za dobrú cenu

+ nočný režim fotoaparátu

+ širokouhlý fotoaparát

+ 128 GB úložisko

+ vzhľadom na rozmery a batériu príjemná hmotnosť

Nevýhody:

- microUSB konektor

- občas pomalé reakcie

- chýba prebudenie poklepaním

- chudobné balenie

Orientačná cena: 249 eur

Záver

Honor 20 Lite ma milo prekvapil. Nedávno som sa hral s Huawei P30 Lite, ktorý je postavený o pol triedy vyššie, no poznám mnoho ľudí, ktorým bude Honor 20 Lite úplne stačiť. Ocenia dobrú výdrž, veľký displej a príjemnú cenovku.

 

Všetkým však poradím poriadne prebehnúť nastavenia a možnosti telefónu, a hlavne fotoaparátu. Lebo jeho základné fotografické možnosti možno nie sú až také zázračné, no tie hračkárske softvérové vymoženosti z neho robia celkom milého foto spoločníka. Nehovoriac o širokouhlom fotoaparáte, na ktorý, keď si zvyknete, už sa ho nebudete chcieť vzdať. Teraz som bol na víkend s bratovou rodinou v Prahe, a všetky tie fotky vo vlakovom kupé, v reštaurácii, v apartmáne či na ulici si presne žiadali širokouhlý záber. S Honorom 20 Lite to už nebude problém. Tak do toho!

 

 

Diskusia k článku:

TAMARA 05.06.2019 - 16:44

Ja som si pozrela videorecenziu na YT,ja som aj premyslala nadtymto telefonom ale nemozem si pomoct ale mne sa cely ten system huawei a nadstavba ich nepaci a tak som si vybrala samsung..chcem aj to povedat ze ma strasne mrzi a tak mi je luto ako ludia kritizuju Richarda ze naco tato recenzia ze to bolo zbytocne a bla bla,mne to pride tak luto ze ludia sa takto spravaju lebo ja sa vzdy pozriem na vase recenzie precitam aj pozriem videa a ja Vas mam velmi rada a aj Richarda ale co ludia niektori komentuju pod videami,Richard nevsimaj si to,si dobry a dobre to robis a robis recenzie na ktore telefony ty chces a kedy chces :) :) Ja ta mam rada a vzdy sa tesim na nieco nove ci uz je to vlajkova lod alebo stredna trieda,ste super vsetci a somarikov si nevsimajte :)

Peter Križian08.06.2019 - 17:36 Trvalý odkaz

Tamara a aký samsung ste si napokon kúpila ak sa môžem opýtať?;) ďakujem

Profile picture for user fadiltotah

fadil totah28.06.2019 - 12:20 Trvalý odkaz

Ďakujem ti veľmi pekne. Hľadám nový telefón. Meniaca sa farebná schopnosť je naozaj impozantná a cena je primeraná. Len som zvedavý, ako to zvláda hru ako GTA 5 apknite

Celá diskusia 3 príspevky