Samsung chystá 100-wattové rýchle nabíjanie smartfónov, tabletov a notebookov

Nová technológia pobeží na aktuálnom štandarde USB-PD, ktorý využíva aj Apple. Prioritou má byť maximálna bezpečnosť počas nabíjania.

S väčšími batériami začali výrobcovia smartfónov zrýchľovať aj ich nabíjanie. Oppo R17 Pro balí do krabice 50-wattovú SuperVOOC nabíjačku, kým u nás populárnejšie OnePlus 7 Pro a Huawaei P30 Pro sa uspokojili s 30-wattovým adaptérom. Rýchlikov je však na trhu oveľa viac.

Čoskoro sa k nim pridá Samsung, ktorý podľa svojej tlačovej správy poškuľuje po 100-wattovej dodávke energie. Technológia má spĺňať štandard USB-PD 3.0 (Power Delivery), na ktorý dnes vsádza množstvo nových ultrabookov, ale aj iPhony a smartfóny Google Pixel.Kábel bude samozrejme ukončený USB-C konektorom.

Adaptér by mal dodávať 5 ampeŕov pri napätí 20 voltov, pričom kľúčovými komponentami budú čipy SE8A a MM101 s eFlash pamäťou, na ktorej pobeží vlastný firmvér.

Pri moderných batériách je totiž základom neustála kontrola napätia a teploty akumulátorových článkov, aby bola zaručená maximálna bezpečnosť a životnosť batérií.

Nový štandard Samsungu by mal dokonca overovať aj prítomnosť vlhkosti a predchádzať tak skratom. Zabezpečí tiež kompatibilitu s ostatnými USB-PD nabíjačkami a údajne odmietne neoriginálne príslušenstvo.

Okrem smartfónov technológiu uvidíme aj v tabletoch, notebookoch a monitoroch. Tie samozrejme batériu nemajú, modernejšie 4K monitory ale disponujú USB-C výstupom, ktorý po pripojení jedného kábla zabezpečí prenos obrazu, zvuku aj nabíjanie pripojeného prenosného počítača.

So 100-wattovým nabíjaním v laboratóriu experimentuje aj Xiaomi. To na videu ukázalo dobíjanie 4000 mAh batérie v smartfóne za rekordných 17 minút. Na porovnávanie je hneď vedľa spomínané Oppo s polovičným výkonom.

Takéto rýchlosti dosahované v laboratóriách však ešte neznamenajú, že sa ich implementácie do praxe dočkáme v priebehu najbližších mesiacov. Ani Samsung ani Xiaomi zatiaľ s presnými dátumami verejne neoperujú.

Zdroj: Samsung Newsroom

Diskusia k článku:

Nightmare 29.05.2019 - 18:01

Konecne nieco uzitocne sa vymyslelo

Matej29.05.2019 - 19:43 Trvalý odkaz

V kombinacii s Note7 by to bola chutovka :D

david hulák29.05.2019 - 22:00 Trvalý odkaz

A co tak baterku ktoru netreba nabíjať proste kupiš movil pol roka ide baterka ptm za 20 novu a zase obi zarobia mi sa potešíme a nemusis robiť žiadne nabíjačky

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne30.05.2019 - 00:37 Trvalý odkaz

Deiwid ekologia nie je tvoj priatel že.. Alebo skor rozum nie je tvoj priateľ vole...

Bonyek@azet.sk06.06.2019 - 23:18 Trvalý odkaz

Ježiš Maria, to nemôžeš myslieť vážne

Celá diskusia 5 príspevkov