Živé TV vysielanie v mobile

Tlačová správa:

Televízia po prvýkrát naživo vysiela prenos medzinárodného športového podujatia na mobilných telefónoch

Prvé výsledky fínskeho pilotného projektu mobilnej televízie sú pozitívne.

Počas augusta bude pokračovať televízne vysielanie v mobilnej sieti z Majstrovstiev sveta v atletike v Helsinkách, kde budú mať hostia firiem spolupracujúcich na fínskom projekte mobilnej televízie po prvýkrát prostredníctvom svojich mobilných telefónov prístup k vysielaniu z medzinárodného športového podujatia. Fínska vysielacia spoločnosť YLE poskytne používateľom mobilnej televízie multikanálový balík zahŕňajúci špeciálne domáce vysielanie z majstrovstiev, ktoré zabezpečujú televízne stanice YLE TV1 a YLE TV2. Navyše používatelia mobilnej televízie získajú naviac aj možnosť sledovať zostrih určený na medzinárodnú distribúciu a  päť špeciálnych vysielaní z jednotlivých disciplín - bežecké a technické disciplíny, rýchla chôdza a maratón. Každú disciplínu tak bude možné sledovať bez prestávky od začiatku do konca.

Počas Majstrovstiev sveta v atletike budú mať používatelia mobilnej televízie tiež prístup na bežné vysielanie programu YLE TV1 a ďalšie programy MTV3, Nelonen, CNN, BBC World a Eurosport. Televízne programy v reálnom čase bude možné sledovať na smartphone Nokia 7710, ktorý je vybavený špeciálnou funkciou na prijatie mobilného televízneho vysielania.

Majstrovstvá sveta v atletike sú jedinečnou príležitosťou predviesť, aké sú možnosti využitia mobilnej televízie a tiež aj to, ako je možné vytvárať nový obsah pre zariadenia umožňujúce mobilný televízny príjem. Používatelia môžu sledovať športové stretnutie napríklad cestou na štadión, kdekoľvek a kedykoľvek, keď nemajú možnosť sledovať stretnutie osobne.

V období od 8. marca 2005 do 20. júna 2005 spustili spoločnosti Digita, Elisa, MTV, Nelonen, Nokia, Sonera a YLE vo Fínsku spoločný pilotný projekt mobilnej televízie. Projekt, ktorý prebiehal v oblasti hlavného mesta Helsiniek, testoval uskutočniteľnosť sledovania televízneho vysielania prostredníctvom mobilného zariadenia. Prvotné výsledky pilotného projektu ukázali, že televízne služby pre mobilný telefón sú medzi účastníkmi projektu populárne, keďže 58 % z nich je presvedčených, že mobilné televízne služby sa stanú žiadanými. Účastníci testu sledovali na mobilných zariadeniach i svoje obľúbené televízne kanály, a to v priemere 5 až 30 minút denne. Konečné výsledky fínskeho pilotného projektu mobilnej televízie budú zverejnené 30. augusta 2005.

DVB-H technológia

DVB-H technológia umožňuje televíznym kanálom ich efektívnu distribúciu do mobilných zariadení užívateľov. Diváci majú prístup ku všetkým televíznym programom aj k živému vysielaniu, a to finančne efektívnym spôsobom bez ohľadu na počet užívateľov sledujúcich dané vysielanie. Sledovanie jednotlivých kanálov je pre užívateľa jednoduché. Rovnaké mobilné zariadenia naviac umožňujú využívať i doplnkové interaktívne funkcie

Fínsky mobilný TV projekt:  www.finnishmobiletv.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu