Huawei P30 Lite - fotografický pokrok, výkonová stagnácia

Recenzia 6,15'' androidu so 4 GB RAM, 128 GB úložiskom a 3340 mAh batériou. Namiesto výkonu láka na širokouhlý fotoaparát.

 

Ak máte záujem o nový mobil s logom Huaweiu, zrejme pozorne sledujete vývoj aféry okolo zákazu spolupráce amerických firiem s ním. P30 Lite to na trh stihol ešte pred jej prepuknutím, ponúkne vám teda plný prístup k službám Google a na prípadné nepríjemnosti by ste možno mohli naraziť až o rok či dva, keď sa začnete obzerať po príchode aktualizácie na Android Q. Dovtedy ale bude zrejme všetko ešte úplne inak než dnes.

Tento ťah už nikoho neprekvapí: tohtoročná séria najdôležitejších Huaweiov prichádza v troch verziách označených ako P30, P30 Pro a P30 Lite. Zrejme však nebudem ďaleko od pravdy, ak naznačím, že najlacnejší model je skôr skladačkou zo starších továrenských komponentov než na čistom hárku papiera navrhnutým kúskom s tým najlepším, čo čínski inžinieri aktuálne dokážu vymyslieť.

 

 

 

 

 

ikona

Základné info: Huawei P30 LiteLite verzia prémiovej série P30 ponúka natiahnutý 6,15'' Full HD+ displej, čipset Kirin 710, 4 GB RAM, trojitý zadný fotoaparát, prednú 32 Mpix kameru a 3340 mAh batériu.

 

 

 

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Inými slovami, k zvyšku série P30 ho príliš neprirovnávajte. Nedá mi neobzrieť sa po Samsungu Galaxy S10e alebo iPhone XR. Aj ich označujeme ako najlacnejších zástupcov z toho najlepšieho od danej značky, no prichádzajú prakticky v plnej paľbe. S identickými procesormi a základnými fotoaparátmi ako Galaxy S10/S10+ či iPhone XS/XS Max.

 

P30 Lite sa na svojich súrodencov pozerá z väčšej diaľky. Tu je len Kirin 710 vyrobený zastaralejšou 12-nanometrovou technológiou a iný 48 Mpix fotoaparát. Na druhej strane, cena je oproti spomínanej dvojici ani nie polovičná a s P30 Lite prichádza aj medzi lacnejšie Huaweie čoraz populárnejší širokouhlý fotoaparát.

 

Zvyklosti nabúravajú tiež rozmery. 6,15-palcový Full HD+ displej je ešte o pár milimetrov väčší než ten 6,1-palcový v drahšej P30-tke. Prechodu na OLED sme sa v tomto prípade nedočkali, takže Always on obrazovku s notifikáciami nečakajte.

Je tu len zožltnutie vo forme Ochrany zraku večer a v noci, ručné doladenie teploty farieb a veľmi praktické automatické rozsvietenie po zdvihnutí telefónu zo stola alebo vybratí z vrecka.

 

To sa hodí zapnúť najmä preto, že okamžite aktivuje skenovanie a pokusy o odomknutie tvárou. Za tmy však nefunguje, takže ako záloha prichádza PIN, odomykací vzor alebo čítačka odtlačkov prstov. Sme v lacnejšej triede, takže odtlačok musíte priložiť na kruhovú plochu na chrbte. Žiadny senzor integrovaný v displeji. Nevadí.

 

Panel bez problémov naplní všetky požiadavky na pozorovacie uhly aj farebné podanie. Len čitateľnosť na slnku mohla byť lepšia. Niekedy to nebolo ideálne, a to ešte ani nie je leto.

 

Lesklý plastový rám telefónu síce nie je ničím mimoriadne luxusným, ale metalické farebné variácie chrbta od modrej po fialovú podľa dopadu okolitého osvetlenia sa obvykle všetkým okolo mňa páčili. Skla na chrbte sa dotýkam radšej než plastov, no a po roku či dvoch býva tento materiál obvykle v lepšej kondícií než chrbty na kovových mobiloch. Hovorím samozrejme o škrabancoch a olúpanej farbe pri bežnom používaní bez puzdra. Ak mobil radi púšťate na zem, so sklo naopak prichádza permanentný strach.

 

V balení som navyše nenašiel ani jednoduchý priehľadný obal, ktorý Huaweie/Honory často mávali. Ide však o položku za 10 eur a množstvo e-shopov vám ponúkne viac či menej vkusné riešenia od výmyslu sveta.

Podrobnejší pohľad dookola odhalí USB-C konektor, klasický 3,5 mm audio jack a jeden mono reproduktor. Nič nechýba a nič viac som v tejto triede ani nečakal. Stereo zvuk je často trochu zbytočný a ide skôr o to, aby si majiteľ repráčik nechtiac nezakrýval napríklad pri hraní hier alebo sledovaní videí na šírku. Konkurencia niekedy máva infraport, ale vlastne si nepamätám, že by som ho niekedy použil.

 

Mimochodom, nedá mi nezasmiať sa nad tým, že P30 Lite podporuje, na rozdiel od P30 a P30 Pro, naozaj použiteľný štandard microSD kariet namiesto všade kritizovaného proprietárneho NM Card z vlastného pera, slúžiaceho výhradne na zvýšenie príjmov za predaj príslušenstva. Niekedy má použitie starších súčiastok očividne výhody.

 

Sú však aj veci, ktoré sú v P30 Lite prakticky navlas rovnaké. Vo vnútri beží Android 9 Pie s podarenou nadstavbu EMUI 9.0.1. Majitelia starších Huaweiov a Honorov tak nájdu všetky funkcie veľmi rýchlo.

Horné notifikačné centrum je prehľadné a hlavne, upozornenia z jednotlivých aplikácií sú väčšinou radené chronologicky. Nechýbajú rýchle prepínače pre Wi-Fi, Bluetooth, dáta, spomínanú ochranu zraku či režim Nerušiť.

 

Z tohto miesta ovládate NFC pre bezkontaktné platby, Záznam obrazovky (screen capture v rozlíšení 596 x 1280 b.) alebo úsporné režimy a prisvetľovaciu baterku.

Ako vždy, výrez okolo predného fotoaparátu si v Nastaveniach môžete "skryť", hoci samozrejme pôjde iba o zobrazenie čierneho prúžku navrchu displeja, ktoré toho veľa nerieši. Ale asi ani nie je treba, takúto minimalistickú kvapku považujeme za zrejme najideálnejší spôsob, ako displej natiahnuť na čo najväčšiu plochu telefónu.

 

Upozorním tiež na možnosť zapínania obrazovky po príchode každého nového upozornenia (dobré na kontrolu ak je mobil väčšinou pred vami na pracovnom stole), dočasné zmenšenie obrazovky pre pohodlnejšie ovládanie jednou rukou za chôdze alebo v autobuse či nahradenie spodnej trojice tlačidiel Späť, Domov a Multitasking gestami po vzore Pixelov či iPhonov. Získate tak viac priestoru pre vaše aplikácie.

 

Pomoc ponúka aj plôška čítačky odtlačkov prstov. Ťuknutie či pohyb po nej vás dokáže cvaknúť pri autoportrétoch, zastaviť budík, listovať fotografiami v systémovej Galérii alebo, a to som si obľúbil najviac, stiahnuť horné notifikačné centrum, ktoré inak môže byť pre palec trochu ďaleko. V Nastaveniach hľadajte kartu "ID odtlačku prsta".

 

V EMUI nechýbajú aplikácie ako Zdravie počítajúce kroky počas dňa, Záznamník zvuku, Kompas, Phone Clone pre kopírovanie dát zo starého mobilu, FM rádio (v drahších modeloch už nebýva), podarený e-mailový klient a tzv. Párty režim, ktorý sa dokáže s inými telefónmi Huawei spárovať cez rovnakú Wi-Fi a prinútiť tak reproduktory ostatných Huaweiov s touto funkciou hrať tú istú skladbu. Zvuk z P30 lite je však len priemerný, takže prispeje skôr k maximálne hlasitosti než kvalite.

 

Teší ma, že P30 Lite podporuje aj technológie VoLTE a volania cez Wi-Fi, ktorých funkčnosť môžem potvrdiť v sieti Orange. Väčšina majiteľov ich možno nevyužije, ale najmä VoWi-Fi za hodí v oblastiach s horším signálom. VoLTE prináša rýchlejšie vytáčanie a vyššiu kvalitu zvuku.

 

V úvode som naznačil, že použitý čipset Kirin 710 nepatrí k tomu najlepšiemu, čo sklady Huaweiu ponúkajú, no vzhľadom na celkovú ceny telefónu to naozaj nevadí. Len vám musí byť jasné, že ide skôr o strednú triedu.

Operačnú pamäť s kapacitou 4 GB naďalej považujem za slušný štandard a 128 GB vnútorné úložisko ešte ani dnes nebýva úplnou samozrejmosťou. Odozva telefónu je navyše dostatočne rýchla a nezaznamenal som žiadne zaváhanie. Rýchle sú štarty aplikácií aj prepínanie medzi nimi.

 

Nestretol som sa ani s násilným vypínaním aplikácií bežiacich na pozadí v snahe o maximálne šetrenie energiou.

Trochu horšie to môže byť s grafickým výkonom. Huawei sľubuje, že technológia GPU Turbo 2.0 bola špecificky optimalizovaná pre aktuálne najpopulárnejšie herné tituly v obchode Google Play. PUBG Mobile však napriek tomu odporúča len stredné a nie maximálne detaily, ako tomu bolo v prípade P30 a P30 Pro.

 

Pri teste v benchmarku AnTuTu som nameral 132737 bodov, čo P30 Lite zaraďuje až za Honor 10 (od 315 eur), Huawei Nova 3 (359 eur) či Honor Play (259 eur) - všetky s výkonnejšími procesormi a nižšou cenovkou.

Je teda fér priznať, že hoci P30 Lite všetky aplikácie zvláda bez zaváhania, hráči a každý, kto sleduje maximálny výkon, sa za rovnaké (alebo menšie) peniaze vie pozrieť aj inde.

 

Huawei P30 Lite ale vytiahne svoje tromfy až po otvorení aplikácie fotoaparátu. Ako jeden z mála Huaweiov strednej triedy totiž prináša aj čoraz populárnejší širokouhlý fotoaparát. Nečakajte od neho super-zábery porovnateľné s modelom P30, P30 Pro či Huaweiom Mate 20 Pro, strednej triede od Samsungu ale stíha veľmi dobre.

Má "iba" 8-megapixelové rozlíšenie (clona objektívu f/2.4) a chýba mu automatické zaostrovanie z drahších súrodencov, pri fotografovaní v interiéroch to však nebude vôbec poznať, podobne ako v prípade LG G7 ThinQ a prakticky všetkých širokáčoch iných značiek. Potešilo ma tiež minimum šumu, hoci som pár záberov cvakal v tmavom prostredí.

 

Detaily začnú chýbať až v pestrých scenériách krajiniek, kedy už zrejme zvážite prepnutie na základný snímač. Je však fajn, že aj zákazníci v tejto triede dostanú možnosť viac experimentovať a pohrať sa s kompozíciou svojich záberov. Pravidelne tvrdíme, že širokouhlý objektív máme radšej než zoom.

Základný čip láka na vysokú svetelnosť f/1.8 a obrovské 48 Mpix rozlíšenie. Zdá sa, že niekdajšie preteky o čo najviac megapixelov máme späť. Ak mám však byť úprimný, o foťáku by som tak hovoril skôr ako o 12 Mpix, nie 48 Mpix.

 

Po poctivom zväčšení fotografií dvoma prstami a veľkej dávke sústredenia by som aj pár detailov navyše videl, za cenu pohodlia a rýchleho prepínania na širokáč mi to ale nestojí. Pretože stále platí, že ak v nastavení zapnete 48 Mpix, z neznámych dôvodov zmizne možnosť prepnúť na širokouhlý objektív. Praktickejšie teda bude aktivovať len nižších 12 Mpix (4:3) kedy sa dá potenciál viacerých šošoviek využívať naplno.

Systém by mal susedné pixely spájať aj v prípade P30 Lite, takže 12 Mpix (zložený) záber by mal byť teoreticky kvalitnejší ako 48 Mpix originál. Je to tak trochu PR ťah, podobne ako možnosť prepnutia na "2x zoom". Takéto tlačidlo na displeji ponúkne napríklad Galaxy S10 alebo iPhony od verzie 7/8 Plus a novšie (okrem iPhonu XR), no tie majú aj skutočný teleobjektív s dvojnásobným priblížením. Je tu malá možnosť, že je 2x zoom naozaj bezstratový a používa akýsi výrez z 48 Mpix základného čipu podobne ako P30/P30 Pro, no ruku do ohňa by som za to nedal.

 

Tretí objektív, ktorý vidíte na našich obrázkoch, ukrýva iba 2 Mpix pomocníka pre rozostrovanie pozadia v režime Portrét alebo Clona. Mimochodom, v Clone môžete intenzitu bokehu meniť, v Portréte nie. Clonu ale nájdete skrytú až v karte Viac, spolu s časozberom, panorámou, spomalenými videami, plne manuálnym režimom Pro a HDR. Škoda, že si ich neviem vytiahnuť niekam, kde by boli viac po ruke, napríklad namiesto zbytočných animovaných emojis v AR objektíve.

Prostredie aplikácie Fotoaparát je totiž inak podarené a prehľadné. Chválim, že hlúposti ako skrášľovanie pleti, alebo AI fotoaparát (umelá inteligencia) ktorý len neprirodzene presaturuje farby tu síce sú, ale systém ich už necháva vypnuté a neotravuje s nimi, kým si ich nevyžiadam sám.

Je tu aj režim Noc, ten však nefunguje zďaleka tak dobre ako na P30/P30 Pro. Lite totiž nemá RYYB mriežku pixelov na primárnom snímači.

Fotografie cez deň sú však veľmi slušné, páči sa mi ich kontrast, farebné podanie a kým nie sú podmienky naozaj náročné, aj dynamický rozsah.

 

Videá možno nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení pri 60 fps, pričom na výber dostanete formát H.264 alebo H.265. Vyšší sľubuje, že si odhryzne menej miesta vo vnútornom úložisku, no upozorňuje na možné problémy s kompatibilitou. Mne však fungovalo zdieľanie takýchto videí na Facebook aj Instagram.

Škoda, že záznam v 4K chýba úplne a digitálna stabilizácia pracuje iba vo Full HD 30 fps. Opäť sa dostávame k obmedzenému grafickému výkonu použitého čipsetu.

Pokiaľ si však na videá nepotrpíte, oceníte veľmi presné vyrezávanie popredia pri portrétnych fotografiách a jasné, čisté 24 Mpix fotografie z predného fotoaparátu. Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Huawei P30 Lite.

V krabici nájdete aj jednoduché slúchadlá, ich konštrukcia je však lacná a dokonca nemajú ani tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Je na nich len mikrofón a spínač pre príjem hovoru, na hudbu teda použite radšej iné.

 

Kapacita batérie sa zastavila na 3340 mAh. To je trochu škoda, pretože v portfóliu Huaweiu sme už zvyknutý aj na vyššie hodnoty. Vďaka dobrej optimalizácii a nenáročnému systému výdrž s prehľadom preskočí celý jeden pracovný deň, no pôjde o ďalší háčik pri rozhodovaní o tom, či P30 Lite vziať alebo nie. Nabíjať budete cez praktické USB-C, avšak po starom, bez extrémnych rýchlostí. Mne trvalo dobitie z nuly na sto percent viac než dve hodiny.

Výhody:

+ širokouhlý fotoaparát už aj v tejto triede (hoci bez AF na rozdiel od P30/P30 pro)

+ odomykanie tvárou, gestá čítačky odtlačkov prstov s viacerými funkciami

+ lákavé farebné verzie, dizajn pripomínajúci drahšie modely

+ Android 9 Pie a EMUI 9.0.1

+ minimálny výrez okolo predného fotoaparátu

+ veľmi slušné fotografie z hlavného fotoaparátu

+ 128 GB úložisko, podpora microSD kariet (hybridný dual SIM slot)

Nevýhody:

- výkon zaostáva aj za lacnejším Honorom 10 či Huaweiom Nova 3

- kvalita videí, maximálne Full HD rozlíšenie

- väčšie rozmery, ale slabšia batéria než P30 môžu byť

- absencia odolnosti voči vode

Orientačná cena: 359 €

Záver

Či Huawei P30 Lite odporučiť, alebo nie? V prvom rade zabudnite na príbuznosť s populárnou dvojicou P30 a P30 Pro. Tá je len na papieri, či presnejšie v želaniach marketingových oddelení výrobcu. Namiesto OLED displeja je tu len IPS panel bez funkcie Always on, čítačka odtlačkov je len na chrbte a po vodeodolnosti ani pamiatky.

Sůhlasím, že ľúbivý dizajn a farby meniaci chrbát láka pozornosť, no použitý procesor Kirin 710 siaha maximálne po strednú triedu. A čo je horšie, taký Honor 10, Honor Play či Huawei Nova 3 ponúknu oveľa výkonnejší Kirin 970 za menej peňazí.

S prehľadom sa teda dá tvrdiť, že vyššiu cenovku platíte výhradne kvôli širokouhlému fotoaparátu a 48 Mpix základnému snímaču na chrbte. A musíte si dobre rozmyslieť, či to za to stojí. Iná perspektíva pre krajinky a fotografie prírody síce vždy poteší, na drahšiu P30-tku ale tieto zábery aj tak nemajú a vyšší výkon či trochu silnejšie batérie by ste pocítili každý deň.

Videorecenzia:

 

Skúšobné fotografie z mobilu:

 

 

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Huawei P30 Lite.

Diskusia k článku:

Profile picture for user To Mak

To Mak19.06.2019 - 16:31 Trvalý odkaz

Neviem ake mate natahane rozvody v redakcii ale P30 lite sa nabije za cca hodinku a pol, tak isto aj honor play ktory mam hodinka a pol a je 100% v recenzii uvadzate vyše dve a pol hodiny to asi mate nejake vadne vzorky alebo neviem :)

Juraj Maťaščík16.12.2019 - 13:10 Trvalý odkaz

Vie Huawei P 30 Lite naplanovať SMS spravu a odošle ju až o tri dni?

Celá diskusia 2 príspevky