Facebook už zobrazuje reklamy aj priamo v Messengeri

Aj keď ste sa Facebooku vyhýbali a používate iba jeho chatovaciu aplikáciu, zobrazovaniu reklám sa nevyhnete. Spoločnosť pritom ešte nedávno tvrdila pravý opak.

Používatelia Facebooku, presnejšie jeho chatovacej aplikácie Messenger, si včera všimli reklamy, tváriace sa ako jedno z vlákien, v ktorých sa rozprávate s vašimi priateľmi.

Treba pripomenúť, že aj Facebook aj Messenger sú pre používateľov zadarmo a firma žije takmer výhradne z predaja reklamy, no používatelia určite preferujú menej invazívne formy.

Reklamy sa nezobrazujú na prvých priečkach a tak naďalej vidíte najmä chat a správy od známych. V aplikácii si nájdete, aj keď cez notifikácie alebo notifikačné bodky na ikone Messengera na seba, našťastie, neupozorňujú.

Facebook reklamy priamo v Messengeri inzerentom ponúka už minimálne niekoľko mesiacov, slovenskí používatelia sa s nimi však doteraz nestretávali.

Spoločnosť firmy láka na fakt, če Messenger mesačne používa až 1,3 miliardy ľudí, ktorí si denne vymenia 20 miliárd správ. Takéto chatovanie aspoň raz mesačne vlani použilo až 78 % majiteľov smartfónov.

Značky môžu túto formu reklamy povoliť alebo zakázať už pri zadávaní inzercie. Používatelia, ktorým sa nepáči, ju môžu po potiahnutí prstom doľava a zobrazení ďalších možností skryť, no je možné, že im Facebook tento formát v budúcnosti zobrazí opäť.

Sociálna sieť v minulosti zverejnila prieskum, v ktorom tvrdí, že 7 z 10 používateľov Messengeru preferujú jednoduchosť a štvrtá generácia aplikácie prišla s výrazne jednoduchším a čistejším vzhľadom. Ďalšie zmeny ohlasoval sám Mark Zuckerberg a informovali sme o nich v článku Facebook chystá zmeny, má priniesť viac súkromia a prepojenie aplikácií.

Kritiku si v minulosti vyslúžilo aj Xiaomi, ktoré v niektorých verziách svojho prostredia MIUI zobrazuje reklamné banery priamo v systémových aplikáciách či dokonca Nastaveniach telefónu.

Tu je situácia o to pikantnejšia, že používatelia MIUI Xiaomi svoje peniaze dali už pri kúpe telefónu. S lacnými zariadeniami, bohužiaľ, prichádza aj takáto daň.

Diskusia k článku:

DJ Pepe 22.05.2019 - 18:22

Xiaomi ma reklamy v systeme len v cinkej verzii. S global verziou a zvolenim regionu z EU ziadne reklamy zobrazovane nie su.

disq22.05.2019 - 21:37 Trvalý odkaz

Potvrdzujem, po 10-tich správach veľká reklama, ktorá zaberá asi 3 normálne konverzácie na Dormeo.

Tomas22.05.2019 - 23:22 Trvalý odkaz

Bohuzial to mozem tiez potvrdit. Achjo

jarpo23.05.2019 - 16:56 Trvalý odkaz

Ja som si vsimol, ze manzelke sa reklamy v messengeri zobrazuju uz par mesiacov. Mne sa to zatial nestalo.

Celá diskusia 4 príspevky