Sony spustilo v Európe predobjednávky Xperie 1

Výrobca na svojom oficiálnom blogu oznámil spustenie predbežnej registrácie na objednávku 6,5'' top modelu so 4K OLED CinemaWide displejom a pomerom strán 21:9. Láka aj trojicou zadných fotoaparátov, pričom nechýba širokouhlý objektív.

Na tohtoročnú novinku z februárovej výstavy MWC v Barcelone musia zákazníci čakať veľmi dlho. Mnohí už možno aj na Xperiu 1, zabudli. Konkurencia medzitým uviedla a už aj spustila predaj vlastných technológiami nadupaných noviniek.

Sony Xperia 1, podobne ako jej starší súrodenec Xperia XZ Premium, prináša 4K displej, no tentoraz je na 6,5-palcovej obrazovke použitý pomer strán 21:9. Telefón je úzky len 72 mm, ale vysoký takmer 170 mm. Hmotnosť 180 gramov pri tak veľkom zariadení neprekvapí.

Sklenenú konštrukciu chrámi vpredu i vzadu odolné sklíčko Gorilla Glass šiestej generácie a spevňuje ju kovový rám. Xperia 1 podľahla dnešným trendom, a tak vzadu vidno trojicu fotoaparátov.

Všetky majú 12-megapixelové rozlíšenie, pričom základný sa pýši clonovým číslom f/1.6, teleobjektív ponúka 2-násobné priblíženie a širokouhlým objektívom budete snímať najmä krajiny, pamiatky či rodinné fotografie v interiéri. Sony nezabudlo ani na optickú stabilizáciu obrazu.

Výrobca upozorňuje na technológiu Eye AutoFocus, ktorá pred samotným stlačením spúšte neustále prehodnocuje bod zaostrenia a bod vyváženia expozície až 10-krát za sekundu. Nočné fotografie by mala vylepšiť technológia odstraňovania šumu.

O výkon sa postará čipset Snapdragon 855 aśpolu so 6 GB operačnou pamäťou a 128 GB úložiskom. Namiesto 3,5 mm jacku nájdete v balení redukciu z USB-C. Kompletné špecifikácie sa dočítate v našom základnom infe.

Európsku cenovku Xperie 1 ani dátum dostupnosti Sony zatiaľ neprezradilo, v USA je stanovená na 949,99 USD. U nás sa dá očakávať podobná suma, ale v eurách. Dostupná má byť v štyroch farebných verziách: čiernej, fialovej, sivej a bielej.

K prvým majiteľom by sa mala v USA expedovať od 12. júla. V nemeckom oficiálnom e-shope Sony zatiaľ môžu záujemcovia vyplniť kontaktné údaje a budú patriť medzi prvých, ktorí budú informovaní o štarte predaja.

Zdroj: blogs.sonymobile.com

Diskusia k článku:

Tomas 19.05.2019 - 10:38

RIP Sony

adamkofirda@gm…19.05.2019 - 11:46 Trvalý odkaz

12. júla? V anglicku alebo aj tu na slovensku a česku bude 1tka naskladnená už koncom mája...v niektorých krajinách dostanú k telefónu aj bonusy v podobe najlepších bezdrôtových slúchadiel WH-1000XM3 alebo Playstation 4... škoda ale že to Sony tak dlho trvá, týmto si nepomáhajú...

Tomas19.05.2019 - 12:21 Trvalý odkaz

Samsung predstavi telefon a o tyzden alebo dva je v obchodoch.
Sony predstavi telefon, potom o nom 3 mesiace nepocujeme, kazdy nan zabudne, lebo za 3 mesiace pride nieco lepsie, potom sa konecne zacne predavat, ked ho ma kazdy na haku.
V Sony su absolutne neschopni. Toto je ucebnicovy priklad ako sa to nema robit. A to Sony ani nie je nejaka mala nova firmicka, ktora nevie ako to na trhu chodi, ktorej by sme to mohli prepacit. Toto je cista, tragikomicka neschopnost a za tie ich mizerne predaje a este mensi podiel na trhu si mozu sami.
Mal som este davno Sony "dumbfon", neviem uz ako sa volal ale na boku mal take koliesko na ovladanie, mal som Sony Ericsson a tiez nejaku Xperiu (nemam pamat na mena, neviem aku) a s kazdym som bol spokojny a telefony od Sony som mal rad. Ale tato ich neschopnost ma vytaca. Taky gigant a takyto fail rok co rok co rok... Ach, uz koncim :D

...a ten pomer stran je fakt nezmyselny. Sony, prosim, skoncite to.

Nightmare19.05.2019 - 12:30 Trvalý odkaz

a nebol z radu Walkman?Sony Ericsson W960i alebo P1i,M600i...ja mam doteraz C702 (bol z kategorie vodeodolnych alebo nejaku ochranu mal proste...) ale teraz by som neskusal :D a v sufliku mam cisto novy este Walkman vysuvacku W995..vtedy bolo Sony v laufe s Nokiou no...

adamkofirda@gm…19.05.2019 - 15:44 Trvalý odkaz

Merrick: Samsung síce spustí predaj skôr po predstavení, ale za cenu nedoladeného softvéru (napr. čítačka odtlačkov prstov v S10 ktorú museli opraviť až aktualizácie)...

Čo sa týka ešte Xperie 1 tak problém bol v tom že tento telefón nemal vôbec vzniknúť, pracovalo sa totiž na vývoji XZ4 ktorú malo na starosti ešte staré vedenie spoločnosti. Keďže ale došlo k zmene vedenia tak vývoj XZ4 bol zrušený a začal sa vývoj 1tky...preto na MWC boli ešte len prototypy 1tky s uzamknutým softvérom...inak 1tka má nahradiť Premium, 2ka ktorá bola už leaknuta by mala byť nástupcom XZ3 a triedu XA nahradila 10tka a čoskoro k tejto rade pribudne aj 20tka....

Chybou Sony je to, že telefóny zbytočne predstavuje predčasne...aký zmysel malo predstaviť 1tku na MWC a v Taiwane koncom apríla fakt netuším...

Celá diskusia 11 príspevkov