Poradňa: Hľadáme lacný mobil so silnou batériou a dlhou výdržou

Hľadali sme ideálny pomer medzi kapacitou batérie, solídnym zvyškom výbavy a čo najnižšou cenou dostupnou pre každého.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Štefan nás poprosil o pomoc pri hľadaní telefónu s čo najlepšou výdržou. Hoci tá okrem kapacity batérie závisí aj na rozlíšení a veľkosti displeja, prípadne použitom čipsete a optimalizácií samotného softvéru, rozhodli sme sa mu pomôcť a zapátrať v technických špecifikáciách u nás dostupných smartfónov.

Zoznam sme zostavili aj v spolupráci s vami, fanúšikmi Fony.sk na Facebooku a Instagrame. Za pomoc a postrehy vám ďakujeme!

Favoritom môže byť napríklad nový Redmi 7 (základné info), ktorý už logá Xiaomi skrýva pod vlastnú značku. Má len 6,26-palcový HD+ displej, no nižšie rozlíšenie a menej bodov v zobrazovacom paneli dĺžke používania na jedno nabitie iba pomôže.

Obzerali by sme sa aspoň po verzii so 64 GB úložiskom a 3 GB RAM za 140 eur. Má priemerný 12 Mpix fotoaparát, čítačku odtlačkov prstov aj rozpoznávanie tváre a zvýšenú odolnosť voči vode spolu s infraportom. Slabinou môže byť staré microUSB aj pomalé nabíjanie 4000 mAh batérie.

Pri každodennom používaní vám spraví väčšiu radosť menší a jemnejší 5,84'' Full HD+ displej

Xiaomi Mi A2 Lite (základné info). Písmo na ňom bude predsa len krajšie. Za 136 eur je verzia s 3 GB RAM / 32 GB úložiskom, 4 GB operačnú pamäť a 64 GB priestor môžete mať za 170 eur. Batéria má tiež 4000 mAh.

Obrazovka má väčší výrez a so Snapdragonom 652 nepôjde o žiadneho rýchlika, čo dokazuje aj naša recenzia Xiaomi Mi A2 Lite - čistý ťah na dvestoeurovú triedu, ale čistý Android je pre určitú skupinu zákazníkov zaujímavým benefitom.

Motorola Moto G7 Power (základné info) posunula hranicu ešte ďalej a ponúka 5000 mAh akumulátor, navyše s rýchlym nabíjaním cez USB-C. 6,2-palcový displej s mriežkou 720 x 1570 b. stále patrí len do HD+ kategórie, ale 4 GB RAM nechá aplikácie dýchať trochu voľnejšie a zabezpečí ich rýchlejšie načítanie.

Má čítačku odtlačkov, odomykanie tvárou, slot pre microSD karty a dva samostatné SIM sloty. Navyše, zvládne bezkontaktné platby cez NFC. V overených e-shopoch stojí 209 eur.

Hľadáte niečo výkonnejšie? Asus Zenfone Max Pro (M2) (základné info) za 249 eur má 4 GB operačnú pamäť, Snapdragon 660 a 128 GB úložisko rozšíriteľné pamäťovými kartami.

Na chrbte je čítačka odtlačkov prstov a vpredu 6,3-palcový Full HD displej. Škoda len nabíjania cez staršie microUSB, čo okrem nižšieho komfortu prináša aj nižší nabíjací prúd a pomalšie dopĺňanie energie.

Spomenúť musíme ešte Xiaomi Mi Max 3, ktoré je so svojou gigantickou 5500 mAh batériou zrejme rekordérom medzi serióznymi a v Európe známymi výrobcami smartfónov.

Avšak pozor, upozorňujeme na to, že nosiť vo vrecku obra s takmer 7-palcovým displejom a hmotnosťou neuveriteľných 221 gramov nie je žiadna sranda. Nepozerajte teda len na veľkosť akumulátora a priaznivú cenu 249 eur.

Samozrejme, ak máte tip na smartfón, ktorý dlhou výdržou na jedno nabitie uchvátil vás, podeľte sa s ním v diskusii pod článkom. Pri drahších zariadeniach obvykle platí, že väčšie verzie označené ako Pro, Plus alebo Max vydržia dlhšie než ich menší súrodenci. Snáď jedinou výnimkou je portfólio Apple, kde v tejto disciplíne vyhráva iPhone XR s nižším rozlíšením displeja.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Nightmare 18.05.2019 - 16:10

Len nenapisal do akej ceny by mal byt...moze sa pozret po Samsungu Galaxy M20 ale reakcie nema nejak zavratne

sam9819.05.2019 - 11:12 Trvalý odkaz

Ešte by som pozrel redmi note 7, keďže ma 4000mAh batériu a 7+ hod SoT nie je problém. Aši najlepšia voľba v pomere cena/výkon. Redmi 7 ma podla recenzií blikajuci displej, čo môže spôsobiť bolesti hlavy (aj ja som bol prekvapený) a ta moto g7 Power je tiež dobrá, no je celá z lesklého plastu a ten sa nepríjemne skrabe(to ma odradilo od kúpy).
Teraz som vlastne pozeral aj na honor Play a ten sa dá v overených shophoch za 260 kúpiť, to je už asi drahšie no.
Ináč pre redakciu, mi a2 lite ma iba SD 625 a nie 652, nejaký škriatok úradoval :D

ML20.05.2019 - 13:59 Trvalý odkaz

Este stale sa predava vyborny Asus Zenfone Max Pro (M1), ktory ma tiez 5000 mAh a na rozdiel od M2 je to este poctivy plechac. Jedina nevyhoda je slabsi fotak.

Celá diskusia 3 príspevky