Google Asistent novej generácie bude rýchlejší a inteligentnejší

Na konferencii I/O predviedol Google aj novinky svojho hlasového asistenta. Bude ešte viac personalizovaný a oveľa rýchlejší. Pribudne aj nový jazdný režim.

Google Asistent je aktuálne používaný na viac než miliarde zariadení, dostupný vo vyše 30-tich jazykoch a 80-tich krajinách. Firma chce pracovať na tom, aby bol ešte rýchlejší a práca s ním prirodzenejšia.

Pri svojom fungovaní využíva cloudové služby dátového centra, čo spomaľuje jeho reakcie. Google vyvinul úplne nové moduly rozpoznávania reči a jazykového porozumenia, ktoré namiesto pôvodných 100 GB dát uložených v cloude ponúkajú menej než 500 MB veľkosť.

S týmito novými modulmi môže teraz umelá inteligencia ovládajúca asistenta bežať lokálne, priamo vo vašom telefóne. Nová generácia asistenta tak ponúkne spracovanie reči s takmer nulovou latenciou aj bez sieťového pripojenia, a 10-krát rýchlejšie než doteraz.

Asistent novej generácie príde na nové Pixel telefóny neskôr v tomto roku.

Ďalšou novinkou je "pokračujúca konverzácia", kedy budete môcť vytvoriť viacero požiadaviek naraz bez toho, aby ste pred každou museli vysloviť tradičnú frázu "Hey Google".

Asistent má byť osobnejší, lepšie rozumieť kontextu a otázkam na ľudí, a miesta, ktoré sú pre vás dôležité. Osobné preferencie pridáte v nastaveniach na karte "You".

Nový Jazdný režim ponúkne hlasové ovládanie najdôležitejších aktivít, ako sú napríklad navigácia, posielanie správ, telefonovanie a podobne. Bude zahŕňať návrhy prispôsobené vašim zvyklostiam.

Ak bude prichádzať hovor, asistent vám povie, kto volá a opýta sa, či chcete odpovedať. Vy vyslovíte rozhodnutie, či hovor prijmete alebo odmietnete.

Režim asistenta vodiča sa spustí automaticky, keď sa telefón pripojí cez Bluetooth k automobilu, alebo vyslovíte frázu "Hey Google, let’s drive".

Režim jazdy bude na androidoch so službou Google Asistent k dispozícii v lete tohto roka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu