Poradňa: Hľadáme powerbank s bezdrôtovým Qi nabíjaním hodiniek Galaxy Watch

Najistejším riešením bude originálny záložný zdroj od Samsungu. Pri bezdrôtovom nabíjaní príslušenstva totiž papierová podpora štandardu Qi nemusí stačiť.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa venujeme formou takéhoto článku.

Milan nás požiadal o pomoc s hľadaním záložného zdroja, ktorý by dokázal nabiť jeho smart hodinky bez otravných káblov: "Dobrý deň, môžete mi prosím poradiť powerbank, ktorý bezdrôtovo nabije Samsung Galaxy Watch? Hľadám nejaký iný než Samsung EB-U1200, ktorý sa mi zdá byť trochu drahý. Ďakujem za pomoc."

Spomínaný záložný zdroj sa dá v slovenských e-shopoch zohnať od 45 eur. Ponúka "len" 10000 mAh kapacitu, no samozrejme, priplácate si aj za cievky pre bezdrôtové nabíjanie smartfónov, hodiniek, slúchadiel a iného príslušenstva. Len na porovnanie, Xiaomi má powerbank (PLM06ZM) s dvojnásobnou kapacitou za cca 30 eur, no ten dokáže elektroniku nabíjať len cez kábel.

Nášmu čitateľovi ide zrejme o to, aby nepraktickú kolísku pre nabíjanie Galaxy Watch nemusel nosiť so sebou a neriskoval jej zabudnutie v hoteli či stratu.

Teória a technické špecifikácie tvrdia, že hodinky Galaxy Watch používajú na nabíjanie štandard Qi. Mali by sa teda dať nabíjať aj z chrbta novej Galaxy S10, cez reverzné bezdrôtové nabíjanie z Huaweiu P30 Pro alebo na akejkoľvek bezdrôtovej Qi nabíjačke, kľudne aj oveľa lacnejšej, než je samsungácka EB-U1200.

Nám sa to ale z najnovšieho Huaweiu nepodarilo a je teda možné, že neuspejete ani s neoriginálnymi powerbankami podporujícimi bezdrôtové nabíjanie a správny štandard Qi.

Podľa používateľov porovnávajúcich si svoje skúsenosti v tejto téme na Reddite, je problém vo veľkosti cievok pre bezdrôtové nabíjanie hodiniek. Keďže je priemer hodiniek len 46 mm alebo 42 mm (v závislosti od verzie), cievky v nich musia byť kompaktnejšie než tie v bezdrôtovo nabíjateľných smartfónoch.

No, a ak výrobca powerbanku počítal skôr s bezdrôtovým nabíjaním telefónov a cievky urobil väčšie, aby tiež zmiernil prehrievanie, máte smolu a Galaxy Watch týmto spôsobom nenabijete.

Milanovi teda odporúčame priplatiť si a staviť na istotu s originálnou externou batériou od Samsungu, alebo hľadať v ponuke e-shopov a skúšať. Možno nájde model, ktorý bude Galaxy Watch uvádzať medzi podporovanými zariadeniami, prípadne môže powerbank otestovať a v rámci pravidiel pre e-shopy do 14 dní vrátiť, ak nesplní jeho požiadavky.

Po našom pohľade do obchodov sa nám ale EB-U1200 predražená nezdá. Na Qi kompatibilný externý zdroj s viac než 10000 mAh kapacitou sme prakticky nenarazili. Alza ponúka Epico WIRELESS POWERBANK 10 000 mAh len o 10 eur lacnejšie než je priemerná cena zdroja od Samsungu. Trust Primo Wireless Charging Powerbank 8000 mAh stojí len 25 eur, no zas má o 2000 mAh nižšiu kapacitu.

Neexperimentovali by sme ani s kúskami z nemeckého Amazonu. Úspora pár eur, pri obrovskom riziku, že cievky na seba nesadnú, za to nestojí. Ak však máte overené riešenie a používate powerbank, ktorý s Galaxy Watch funguje, poraďte Milanovi v komentároch pod týmto článkom.

Pridať môžete aj postrehy o tom, či sa vám hodinky alebo iné príslušenstvo podarilo nabiť cez funkciu reverzného bezdrôtového nabíjania na svojom smartfóne. Okrem Galaxy S10, S10+, S10e, a Huaweiu P30 Pro podporuje tzv. Wireless Power Share aj starší Huawei Mate 20 Pro. Vždy však platí, že klasické nabíjanie cez kábel bude rýchlejšie a hlavne efektívnejšie. Pri bezdrôtovom prenose sa množstvo energie stráca, čo pocítite hlavne s externými batériami a pri nabíjaní z akumulátora svojho smartfónu.

Len na ilustráciu, Galaxy Watch Active sa zo zadnej steny Galaxy S10e nabijú za 15 minút len o približne 10 %.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Kubo102030 11.05.2019 - 19:10

Za cca 25€ som vo vypredaji kupil 10000mAh bezdrotovu Xiaomi nabijacku (10W)

Celá diskusia 2 príspevky