Nokia 6101

Recenzia imidžového véčka Ojedinelý model s externou anténou a pre dámy lákavým dizajnom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 85 x 45 x 24 mm,

hmotnosť: 97 gramov,

malý displej: pasívny, 4 096 farieb, 96 x 65 b., 25 x 19 mm,

hlavný displej: aktívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35 mm,

fotoaparát: VGA, záznam videa,

pamäť: 2,8 MB, 500 kontaktov, 150 SMS,

správy: SMS, MMS, CB, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 3+2, IrDA, Pop-Port,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, FM rádio, MP3 malódie,

batéria: BL-4C, 760 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 4 h hovoru/350 h pohotovosti,

SAR: typ RM-76 - 0,82 W/kg, typ RM-77 - 0,68 W/kg

Čo mu chýba:

Bluetooth, väčšia pamäť, e-mail,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

03.30/20-05-05

RM-76

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka AC-3, stereo handsfree HDS-3, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Vybratie batérie si vyžaduje cvik, SIM karta pod ňou je len pritlačená plieškom. Zapnutie prístroja je veľmi rýchle, v nastaveniach môžete vypnúť tón pri zapnutí a zadať vlastné textové privítanie.

Dizajn

Ženy zaujme, mužov spravidla nie. Mal som možnosť počuť niekoľko hodnotení a len ženy sa k externej anténe a dizajnu vyjadrovali kladne. Nokia to však vie.

Externá anténa je v tomto prípade použitá zámerne, a to najmä kvôli americkému trhu. Dokonale však ladí s celým prístrojom, preto s ňou nemám problém. V zavretom stave okrem nej dominuje aj externý displej s orámovaným objektívom fotoaparátu. Použitie pochrómovaných prvkov pôsobí elegantne. Ľavá stena je doplnená o dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti, pravá o tlačidlo s Push to talk, pod ktorým je okienko infraportu. Z hornej steny vystupujú melódie. Väčšinu zadnej steny tvorí kryt batérie, ktorí sa dníma veľmi ľahko. V spodnej časti je nezmenený Pop-Port konektor so zmeneným vstupom pre nabíjačku. Tento krok Nokie nechápem, budem sa ho však snažiť akceptovať.

Po otvorení prístroja vidíte na displeji presne to isté, čo ste videli pri jeho zavieraní (s výnimkou hovoru, ktorý sa otvorením prístroja prijme a zavretím ukončí). To je celkom sympatické vylepšenie. Na otvorenom prístroji vás upúta veľká rozľahlá klávesnica a uspokojivý displej. Konštrukčne je Nokia 6101 na vysokej úrovni, ale ani kryt akumulátora by vŕzgať nemusel.

Klávesnica

Výborná klávesnica s modrým podsvietením a veľkými tlačidlami ma milo prekvapila. Jej horná časť je zložená z troch úrovní ovládacích prvkov. Prvý obvod akéhosi štorhranu tvorí štvorica ovládacích prvkov: polyfunkčné tlačidlá a v spodných rohoch tlačidlá pre prijatie a ukončenie hovoru. Smerom do stredu štvorhranu vidíte štvorec, ktorý plní funkciu štyroch šípok. V ich strede je štvorcové potvrdzovacie tlačidlo. Vyzerá to pekne, a dobre sa s tým aj pracuje. Ku klávesnici teda nemám výhrady. Jednotlivým alfanumerickým tlačidlám je, ako v každej Nokii, možné priradiť rýchlu voľbu (telefóne číslo). Chýba samostatné tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja, ktoré v tomto prípade nahradilo červené tlačidlo. To nie je na prvý pohľad nič zvláštne. Ale takto nemáte možnosť jediným hmatom prepnúť profil.

Displej

Displej, s akým som sa stretol už pri predchádzajúcej generácii véčok Nokie ma v tejto triede uspokojuje. Externý podobne. Ich viditeľnosť na slnku je dobrá, informácie na externom displeji sú plnohodnotné. Na malom displeji nastavujete tapetu, šetrič, šetrič energie, farebnú škálu. Na hlavnom displeji meníte tapetu, šetrič displeja i energie, farebnú škálu, farbu písma v pohotovostnom režime (na modrej tapete môžete mať čierny text, ale menu môže byť modré). Pri písaní správy vidíte 4, 6 alebo 10 riadkov textu, podľa vášho nastavenia. Najmä pri 4 riadkoch je písmo nadštandardne väčšie, čo privítajú dámy s horším zrakom. Indikátor stavu signálu aj batérie je zložený len zo 4 častí.

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát s bleskurýchlym spustením šípkou nahor spĺňa svoj účel. Rýchle reakcie a prekresľovanie záberov na displeji by mali byť základom dobrého fotoaparátu v telefóne. Ako hľadáčik pri autoportréte je možné použiť aj malý displej. Do nastavení kamery vstúpite priamo z funkcie Fotoaparát. V nastaveniach môžete upraviť rozlíšenie (640 x 480 b., 80 x 96 b.) kvalitu (3 stupne), dĺžku videa, zapnúť/vypnúť zvuky fotoaparátu a predvolený režim (fotenie/video). Digitálne priblíženie chýba, pamäť prístroja je žalostne malá.

Obrázky

Prezeranie obrázkov snímok na Nokiách patrí k tradične dobre spracovaným funkciám. Pri náhľade na zoznam obrázkov môžete vidieť 6 alebo 3 položky zoradené pod sebou či 9 zmenšenín, v závislosti od veľkosti zmenšenín záberov. Po zväčšení je možné aj priblíženie snímky a jej jednoduchá úprava. Samozrejmosťou je možnosť odoslať snímku cez IrDA, MMS, priradiť ju ku kontaktu či dať ako tapetu.

Melódie a prehrávač hudby

Nového majiteľa poteší aj skupina rôznych MIDI a MP3 melódií, podobne aj skupina tónov upozornenia. Zvonenia sú dostatočne hlasné a pestré.

FM rádio

Prijímač pracuje s dodávaným stereo handsfree. Jeho kvalita je výborná, hlasitosť sa mení stláčaním štvorsmerného ovládacieho tlačidla vpravo a vľavo. Prepnutie stanice môžete uskutočniť štvorsmerným tlačidlom, alebo tlačidlom na headsete. Názvy rozhlasových staníc musíte zadávať ručne. Automatické vyhľadávanie staníc je bleskurýchle, v podstate ani netreba ukladať stanice do pamäti, pretože automatické vyhľadávanie je omnoho rýchlejšie ako prepínanie už uložených staníc. Problémom však môže byť vyhľadávanie len najsilnejších staníc, a tak prístroj pri automatickom vyhľadávaní často ?prehliadne? aj počúvateľnú frekvenciu. Maximálna hlasitosť rádia v headsete je jednoznačne dostatočná. Rádio môžete počúvať aj cez reproduktor v tranzistorovej kvalite, ale musí byť v každom prípade pripojené handsfree, ktoré sa pri voľbe ?reproduktor? automaticky vypne a slúži len ako anténa. FM prijímač je možné použiť aj pri budení.

Pamäť

2,8 MB pre fotky, melódie, Java aplikácie, MMS správy je veľmi slabá hodnota a netuším, kam ňou Nokia mieri. Snáď podporiť operátorov, keďže pre uvolnenie pamäte budete nutení snímky mazať alebo odosielať.

Telefónny zoznam

Rýchly vstup už tradične uskutočníte šípkou nadol v pohotovostnom stave. Nechýba vyhľadávanie kontaktov podľa viacerých znakov. Už v niekoľkých modeloch Nokie na našom trhu sa objavila funkcia Moja účasť, fungujúca na základe dátových prenosov cez GPRS. Nokia už tradične ponúka zobrazenie kontaktov na SIM, v telefóne alebo ich kombináciu. Aj v tomto prípade sa nachádzajú 4 spôsoby zobrazenia kontaktov. Chýba mi tu však zobrazenie viacerých mien pod sebou aj s telefónnym číslom. Poteší rýchla voľba a skupiny volajúcich. K menu je možné zadať okrem niekoľkých čísiel aj PTT adresu, e-mail, webovú a poštovú adresu, užívateľské ID (napr. pre ICQ) a poznámku.

Hovor

S véčkom sa vždy telefonuje príjemnejšie než s klasickým telefónom. Musím pochváliť prítomnosť bočných tlačidiel na reguláciu hlasitosti. Nechýba možnosť zapnúť počas hovoru hlasný reproduktor, pričom aj maximálna hlasitosť bežného reproduktora je dostatočná. Nokia 6101 umožňuje vytvoriť až 5-minútový záznam hovoru. Aktuálnu dĺžku hovoru zistíte len vstupom do Menu - Register - Trvanie hovoru. Možné je však aktivovať súhrnné info po ukončení hovoru. V registri som si všimol prítomnosť zoznamu posledných adresátov SMS.

Písanie textov

Na kvalitnej klávesnici sa píše veľmi dobre. Prítomný je aj slovník T9, ktorý píše s diakritikou, čo môžete využiť napríklad pri písaní poznámok a ich odosielaní do PC. Tam sa objavia ako bežný textový dokument. Diakritika v správach bude pred odoslaním odstránená. Slovník T9 je normálny, dokonca ani neskracuje správy (toto spomínam napríklad kvôli problémom s Nokiou 6230i).

SMS

Veľký displej ešte vylepšil už dovtedy výborný editor správ. Textové správy vidíte podľa veľkosti písma na 4, 6 alebo 10 riadkoch. Reakcie telefónu sú bleskové a rozľahlá klávesnica ešte zvyšuje komfort pri písaní správ. Nechýba odpočítavanie znakov. Už dlhší čas Nokia do svojich telefónov pridáva aj počítadlo odoslaných a prijatých správ, to môže byť v niektorých prípadoch veľmi užitočné. Pri písaní SMS aj MMS vidieť neustále zobrazený aktuálny čas, stav batérie a signálu. Pri odosielaní správy si vyberáte aj z čísiel, na ktoré boli správy posielané naposledy.

MMS

Klasický editor správ zhodný s editorom v prípade SMS-iek umožňuje stránkovanie MMS. Na každú stránku je možné vložiť 1 000 znakov textu, obrázok, zvuk, novú nahrávku, video, vizitku, poznámku z kalendára, meno kontaktu a telefónne číslo zo zoznamu. Je možné aj interaktívne vytvoriť snímku a vložiť ju do rozpísanej MMS bez nutnosti prerušenia jej editácie a následného uloženia. Predmet správy sa upravuje netradične až pri požiadavke užívateľa, pričom túto voľbu musí nájsť hlboko v možnostiach úprav multimediálnej správy.

V správach nájdete aj novinku - zvukovú správu. Je to multimediálna správa obsahujúca 2 minúty zvukovej nahrávky.

Nechýba ani tzv. blesková správa, po anglický flash SMS. Tá môže obsahovať len 70 znakov, ale zobrazí sa priamo na displeji adresáta.

Instant messaging

Info o tejto funkcii: Chat a Moja účasť

Push to Talk

Info o tejto funkcii: Push to talk

WAP

Tradičný wapový prehliadač v Nokiách vo verzii 2.0. Je charakteristický rýchlymi reakciami, umožňuje nastaviť až 3 veľkosti písma, čo je pri takomto displeji perfektná vec. K wapovému prehliadaču Nokií som nikdy nemal väčšie výhrady.

Prenos dát

GPRS 4+2 s počítadlom dát, EDGE 4+2, IrDa a kábel. Chýba tu čip Bluetooth, ktorý by sa v takto vybavenom zariadení určite nestratil. Samozrejmosťou je Pop-Port konektor, vedľa ktorého nájdete zmenený vstup pre nabíjačku.

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík s nastaviteľnou ľubovoľnou melódiou, ktorá sa v čase budenia plynule zosilňuje. Odklad opätovného budenia v minútach je možné nastaviť.

Kalendár - základom je mesačný alebo týždenný náhľad (podľa nastavenia), do ktorého vstúpite v pohotovostnom stave šípkou doprava. Nechýba automatické mazanie starých záznamov a nastavenie dňa, ktorým týždeň začína.

Z ďalších organizačných funkcií nájdete v Nokii 6101 aj úlohy, poznámky (dlhé až 3 000 znakov, ktoré je možné odoslať cez IrDA), synchronizáciu, kalkulačku a stopky.

Hry a Java aplikácie

Canal control - stavanie potrubia,

Golf tour - golfový turnaj,

Solitaire - obľúbená kartová hra.

Z ostatných Java aplikácií je tu len prezentácia telefónu.

Výdrž, batéria

Nokia 6101 vám pri striedmom používaní pár dní na jedno nabitie určite vydrží. Nabije sa za necelé 2 hodiny. Pripravte sa na nový typ nabíjačky s drobnou koncovkou.

Výhody:

- netradičný dizajn,

- perfektná klávesnica,

- výhody displeja,

- FM rádio.

Nevýhody:

- malý vstup pre nabíjačku,

- chýba Bluetooth,

- malá pamäť.

Cena: 8 858 Sk (Agora plus)

Nokia 6101 je pekný telefón, no viac sa páčil ženám. Existujú jeho dve zaujímavé farebné verzie, čierna a biela. Ak by mala Bluetooth a väčšiu pamäť, nemal by som problém ju odporučiť za danú cenu akejkoľvek dáme. Vonkajší aj vnútorný displej si svoju úlohu spĺňajú dobre, text je vžd jasný a väčšinou si jeho veľkosť môže majiteľ prispôsobiť. Nokia 6101 je výborný nástroj na telefonovanie, prácu so správami a počúvanie rádia.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu (Nokia SK)

- nastavenie SMS-kou (Nokia)

- nastavenie SMS-kou (T-Mobile)

Nastavenia služieb ručne:

T-Mobile

Orange World

Orange MMS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.09.2005 - 00:00

JeSuA_mAsTeR: Risulo hral som sa s nou tou s T-cka a je to elegant :)

anonymous05.09.2005 - 19:21 Trvalý odkaz

Quo: preco sa v recenzii na 6101 spominaju 3min videa na 7270? ked sa to dalej nikde nevysvetli-opravte to ;) Mne sa ten mt paci,hoci nie som dama ;) A nechapem,preco Riso pise,ze keby ma bt,tak ho kludne odporuci akejkolvek dame? Bt nie je zrkadielko,ani nic vyslovene zenske,tak preco ta veta... :D

anonymous05.09.2005 - 19:23 Trvalý odkaz

Quo: nie 3min videa ale hovoru ;) sorry

anonymous06.09.2005 - 01:15 Trvalý odkaz

Kelby: Táto nokia zaznamenáva 5 minút hovoru a nemá pe?aženku ako sa píše v recenzii . Pod?a m?a vé?kové mobili niesú len dámska záležitos? a táto nokia v ?iernom prevedení už vôbec nie ale v každom prípade je to vec názoru a niektorý ?udia sú dos? konzervatívny a tak ako sa u nás vo ve?kom predávajú í?kové mobili tak inde zase vé?ka .

anonymous06.09.2005 - 19:32 Trvalý odkaz

VlaDino: Nema e-mail??? To akoze vazne? Aj na sme, aj na zive, pisu, ze MA e-mail klienta, dokonca s podporou priloh. Tak ako je to?

Celá diskusia 5 príspevkov