Poradňa: Hľadáme tablet do 400 eur

Do výberu sme zaradili jeden tablet od Huaweiu, konkurenta od Samsungu a tiež najlacnejší iPad pre fanúšikov iOS.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Jeden z vás nás oslovil so žiadosťou o pomoc pri výbere tabletu do 400 eur. Podľa jeho slov mu ide o čo najväčší displej, kvalitné reproduktory a šikovnú prácu s viacerými aplikáciami naraz.

V diskusii pod videom na našom YouTube kanáli Fony.sk mu radíte napríklad Huawei MediaPad M5 s 10,8-palcovým displejom. Cena Wi-Fi verzie so 64 GB vnútorným úložiskom nedávno klesla 389 eur.

Jeho displej už ponúkne 2K rozlíšenie (2560 x 1600 b.), takže bude dostatočne jemný na prehrávanie filmov a seriálov aj prácu s webovými stránkami a dokumentami plnými textov. Odomyká sa praktickou čítačkou odtlačkov prstov, ktorá v prípade lacnejších tabletov vôbec nie je štandardom.

No a vďaka až štvorici reproduktorov by mal s prehľadom splniť aj požiadavku na kvalitný zvuk, hoci v recenzii Huawei MediaPad M5 10,8'' - jemný displej a silná batéria spomíname, že toto riešenie vyzerá trochu lepšie na papieri než v realite. S Kirinom 960, 4 GB RAM a silnou 7500 mAh batériou si poradí aj s náročnejšími aplikáciami a intenzívnejším používaním.

Huawei k vyrába aj puzdro s integrovanou klávesnicou, no jeho cena je pomerne vysoká a v slovenských e-shopoch ho prakticky nezoženiete. Bežný obal bez tlačidiel stojí asi 30 eur. Upozorňujeme, že tablet už dostal aktualizáciu na Android 9 Pie.

Samsung má v ponuke spĺňajúcej určené požiadavky iba slabšie vybavený Galaxy Tab A (10,5 Wi-Fi) za 315 eur. Len 3 GB RAM, horší Full HD TFT displej z neho ale nerobia nášho favorita. Huawei bude lepšia voľba, najmä ak sa do štyristoeurového limitu tiež zmestí.

Za 408 eur napríklad v Mall.sk, alebo 429 eur v Hej.sk je tu ale pravý konkurent, Galaxy Tab S5e s rovnako jemným displejom ako Huawei. Aj on bude mať 64 GB úložisko, štyri reproduktory tento raz s posvätením od AKG a 4 GB RAM.

Kapacita batérie bude mierne nižšia, len 7040 mAh, no jeho 10,5-palcový displej je vyrobený technológiou Super AMOLED. Pri sledovaní filmov teda môže priniesť vyšší kontrast, či dokonca nižšiu spotrebu energie. Okrem čítačky odtlačkov prstov podporuje aj praktickejšie odomykanie tvárou.

Spolu s Androidom 9 prináša tiež rozhranie Samsung One UI známe z nových smartfónov série Galaxy S10. Poháňať ho bude Snapdragon 670.

Ak máte telefón od Samsungu, poteší vás možnosť odpovedať na SMS a prijímať telefónne hovory aj z tabletu. Viac hľadajte na Fony.sk v základnom infe.

Do 400 eur sa zmestí tiež základný iPad (2018), no len 32 GB verzii a so starším hardvérom. Čip Apple A10 debutoval ešte v iPhone 7 a 7 Plus. 9,7-palcový displej s rozlíšením 2048 x 1536 bodov nemusí byť stále zlou voľbou, najmä ak od Apple vlastníte viac zariadení, vyhovuje vám iOS a uvažujete o používaní dotykového pera Apple Pencil (za ďalších 100 eur).

Aké je teda naše odporúčanie? Ak ste ochotní mierne prekročiť 400-eurovú hranicu, siahnite po Samsungu Galaxy Tab S5e so Super AMOLED displejom a trochu praktickejším prostredím.

Ak chcete šetriť, voľbou bude Huawei MediaPad M5 a pokiaľ trváte na ekosystéme od Apple, ani iPad (2018) nemusí byť zlou voľbou.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

mobo06 04.05.2019 - 16:39

Toto som riesil pred vianocami, ked som hladal tablet pre rodicov. Jednoznacne vyhral Huawei M5 10,8. A su maximalne spokojni. Nie su narocni uzivatelia a preto viem, ze vykon bude hodny na par rokov

markos904.05.2019 - 18:28 Trvalý odkaz

ak tablet tak jedine iPad, siel by som do noveho iPad mini alebo noveho iPadu Air, vykonu aj spolahlivosti tam bude dost aj na niekolko rokov

Nightmare04.05.2019 - 20:52 Trvalý odkaz

Zdravim..ako si spokojny s tym Honorom?

david hulák05.05.2019 - 11:33 Trvalý odkaz

Kupuj len ipad omfg

Celá diskusia 6 príspevkov