Dilema: Samsung Galaxy Note 9 vs. Samsung Galaxy S10+

Galaxy Note 9 dnes už môže lákať zrejme iba na dotykové pero, zvyšný balík výhod je jasne na strane nového modelu Galaxy S10+.

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Ján je podľa všetkého rozhodnutý pre značku Samsung, nevie však, ktorý z dvojice top modelov je pre neho ten pravý: "Zdravím, zvažujem kúpu Samsungu Galaxy Note 9 alebo Galaxy S10+. V súčasnosti mám dva iPhony (pracovný aj súkromný) a v minulosti som používal aj Huawei, aj Samsung. Mobil mám najmä na správy, fotky a hudbu."

Porovnávanie týchto dvoch modelov určite nie je náhodné, oba totiž ponúknu rovnako veľký 6,4-palcový displej s natiahnutým pomerom strán. Na papieri ponúka v prípade Galaxy Note 9 aj Galaxy S10+ až QHD+ rozlíšenie, no to by ste si museli aktivovať v nastaveniach sami. Výrobca preferuje len bežnejšie Full HD+.

Obrazovky ale v žiadnom prípade nie sú rovnaké. Tá v Galaxy Note 9 zaujme podporou tradičného dotykového pera ukrývajúceho sa priamo v tele smartfómu. Umožňuje kreslenie priamo na displej, tzv. anotáciu a presný výrez screenshotov či rýchle písanie poznámok aj bez odblokovania operačného systému. Tlačidlo na ňom dokonca nahradí diaľkovú spúšť fotoaparátu. Viac o jeho funkciách sa dočítate v texte Samsung Galaxy Note 9 - ešte čarovnejšia palička.

Note 9 je ťažší, s hmotnosťou až 201 gramov. Čítačka odtlačkov prstov je navyše na chrbte, čo nepovažujeme za najšťastnejšie.

Galaxy S10+ skener integroval priamo pod obrazovku, vďaka čomu môže byť trochu kompaktnejší. A hmotnosť 175 gramov je na každodenné nosenie vo vrecku príjemnejšia. Displej sa chváli špeciálnou technológiou Dynamic AMOLED, ktorá má potláčať žiarenie modrého svetla aj bez aktívneho nočného filtra, alebo ak chcete zožltnutia prostredia pre pohodlnejšie čítanie v noci.

Ján by mal zvážiť, či by dotykové pero využil. Ak nie, prikláňali by sme sa skôr k novinke. Samozrejme, prekážkou by mohol byť tiež kontroverzný otvor pre dvojicu predných fotoaparátov. V recenzii Samsung Galaxy S10+ - pár krokov vpred, ani jeden späť však uvádzame, že je na rozumnom mieste a dá sa naň rýchlo zvyknúť. Prekážať bude asi len pri sledovaní videí na celej obrazovke.

Note 9 poháňa staršia generácia čipsetov Exynos 9810. Nechýba jej chýbal výkon, ale teória tvrdí, že 10-nanometrová technológia bola o niečo energeticky náročnejšia než novší 8 nm Exynos 9820 v Galaxy S10+.

Prirátajte si k tomu väčšiu 4100 mAh batériu (oproti 4000 mAh v Note 9), a už v základnej verzii 8 GB RAM. To všetko za 999 eur. Note 9 stojí rovnako, ale za túto cenu ponúkne len 6 GB RAM.

Ak si budete chcieť priplatiť za 8 GB RAM a 512 GB úložisko, dostanete sa na rovnakú cenu, za ktorú môžete z krabice rozbaliť rovno keramickú verziu S10+.

Note 9 z roku 2018 okrem pera a trochu zbytočného snímača očnej dúhovky nemôže vytiahnuť nič, čo by Galaxy S10+ nemal. Naopak, novinka pridáva reverzné bezdrôtové nabíjanie príslušenstva a hlavne šikovný 16-megapixelový širokouhlý fotoaparát, ktorý vám dodá nové možnosti pre hry so svojou kreativitou. Krajinky, fotografie interiérov a architektúry s ním dostanú nový rozmer. Pár ukážok nájdete v našom článku Takto fótí Samsung Galaxy S10+.

52-milimetrový teleobjektív (12 Mpix, f/2.4) a 26-milimetrový základný fotoaparát s 12 Mpix rozlíšením, unikátnou meniteľnou clonou medzi f/1.5 a f/2.4, ktorý dokáže nahrávať až 4K videá pri 60 fps, je v Galaxy S10+ aj Galaxy Note 9 podľa všetkého rovnaký.

Ak však nakrúcate veľa videí, oplatí sa vám siahnuť po novšom modeli. V režimoch s frekvenciou 30 fps (Full HD / 4K) totiž dokáže využívať širokouhlý objektív ako pomocníka pri mimoriadne účinnej elektronickej stabilizácii obrazu.

Z dvojice predných foťákov získate kvalitnejšie fotografie, najmä kvôli vyššiemu 10 Mpix rozlíšeniu. Aj Note 9 ale zaostruje a nahráva UHD videá, pričom sekundárny snímač v Galaxy S10+ pre snímanie hĺbky a pomáhajúci pri rozostrovaní poziadia, by nám takmer vôbec nechýbal.

Táto dilema však ukazuje, že medziročná evolúcia pri vývoji série Galaxy S10 nebola vôbec kozmetická. Za rovnakú cenu získate ľahší, kompaktnejší a trochu výkonnejší mobil, ktorého hlavným lákadlom bude širokouhlý fotoaparát.

Note 9 je naďalej mimoriadne zaujímavý smartfón, za rovnakú cenu sa však podľa nás neoplatí. Škoda, že neklesla o pár stoviek nižšie. Jána by mohlo zlákať dotykové pero, podľa popisu jeho požiadaviek ale odhadujeme, že siahne radšej po ďalšom objektíve navyše.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Sategi_82 05.05.2019 - 13:55

Hmm v nay predajni mi núkali note 9 tento týždeň za 599 eur. Pozerám ale že sa jedná o kusy z predajne. Na ich e-shope za 699. Podľa mňa dobrá ponuka.

Jan Hruska05.05.2019 - 14:32 Trvalý odkaz

Note 9 sa da kupit do 700€ co je oproti cene s10+ znacny rozdiel.
Rovnako by niekomu mohla chybat notifikacna dioda.
Pri S10+ je dost draha pripadna vymena displeja.
Ale inak ma samozrejme S10+ navrch.

K.M.05.05.2019 - 14:34 Trvalý odkaz

V nay majú akciu na Note 9 128 GB verzia je za 599€. čo je pekná cena. :) v podstate o 400€ lacnejšie ako S10+. Keby nebola akcia, šiel by som do S10+. ale tých 400€ čo je možné ušetriť, myslím si,že nieje o čom.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.05.2019 - 12:36 Trvalý odkaz

Tiež mi tá nezmyselná cena 999€ za Note 9 udrela do očí.
V Nemecku ofiko cena cena klesla na 649€. Takže sa nedivím, že 10 e-shopov na svk sa pohybuje pod touto sumou.

Celá diskusia 4 príspevky