Odľahčenejší Messenger príde s novým šifrovaním a verziou pre desktop

Nová verzia aplikácie bude mať prerobený kódový základ, vďaka ktorému zaberie menej než 30 MB a spustí sa do dvoch sekúnd. Okrem toho dostane end-to-end šifrovanie, prepojenie na ďalšie sociálne siete a verziu pre Windows či Mac.

Facebook nedávno usporiadal svoju tradičnú konferenciu pre vývojárov F8, kde predstavil novinky vo svojom portfóliu. Tento rok boli kľúčové najmä témy bezpečnosti a rýchlejšej interakcie s blízkymi priateľmi či rodinou.

Veľa priestoru dostal Messenger, ktorý doteraz prešiel niekoľkými viac či menej výraznými zmenami. Sociálna sieť chce s úpravami pokračovať a prerobiť ho od základov.

Prvou významnou zmenou je odľahčenie aplikácie, ktorá po novom zaberie menej než 30 MB (veľkosť je závislá od zariadenia) a spustí sa do dvoch sekúnd.

Pridané bude aj end-to-end šifrovanie, ktoré sa postará, aby bola každá správa zabezpečená od odosielateľa k prijímateľovi. Server, cez ktorý bude prechádzať obsah správy neuvidí, pretože počas celej svojej cesty bude šifrovaný.

Medzi novinky patrí aj prepojenie Messengeru s Instagramom a WhatsAppom, ktoré umožní bezproblémové písanie správ medzi platformami. Pribudne tiež karta Blízki priatelia, kde uvidíte obsah od ľudí, s ktorými sa spájate najčastejšie. Funkcia je však stále vo vývoji a má byť k dispozícii do konca roka. Ďalšie detaily k nej sa zrejme dozvieme postupne.

Noviniek sa dočkajú aj videohovory, ktoré podľa Facebooku cez Messenger využíva každý mesiac viac než 410 miliónov používateľov. Sociálna sieť im chce umožniť počas hovoru zdieľať video obsah.

Vlastnej aplikácie Messenger sa dočkajú aj Windows a Mac desktopy. Všetky novinky sú buď v príprave, alebo v testovacej fáze a zatiaľ nemajú stanovený dátum vydania. Ak vás zaujíma odľahčená chatovacia aplikácia, môžete vyskúšať Messenger Lite. Má okolo 10 MB a menšiu spotrebu dát. Ponúka však iba základné funkcie, teda písanie správ a videohovory. Svoju Lite verziu má aj samotný Facebook.

Zdroj: Facebook

Diskusia k článku:

Začať diskusiu