Takto fotí Huawei P30 (ELE-L29)

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Huawei P30 (ELE-L29) s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (27 mm ekv.)

40 Mpix (4:3) / 10 Mpix (4:3) / 6 Mpix (20:9), 1/1,7", clona f/1.8, video 4K (30 fps) / Full HD (60 fps), slo-mo HD 960 fps, AF (PDAF, laser), AIS

Zadný fotoaparát (16 mm ekv.)

16 Mpix (4:3) / 10 Mpix (20:9), clona f/2.2, AF

Zadný fotoaparát (80 mm ekv.)

10 Mpix (4:3) / 6 Mpix (20:9), clona f/2.4, AF, 3-násobné priblíženie, OIS

Predný fotoaparát

32 Mpix (4:3) / 20 Mpix (20:9), clona f/2.0, video Full HD (30 fps), FF

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Huawei P30 (ELE-L29).

Krátky komentár:

Fotoaparát na P30 spustíte okrem štandardného spôsobu aj dvojitým stlačením hlasitosti nadol, ale to len z uzamknutej alebo rozsvietenej odomykacej obrazovky, a len v prípade, ak nepočúvate hudbu. Spustenie foťáku dvojitým stlačením vypínača na konkurencii považujem za lepšie riešenie. Fotoaparát sa takmer vždy spustí v základnom režime (občas si zapamätal poslednú voľbu, ale neprišiel som na to, kedy). Ak máte radi snímanie širokouhlým zadným foťákom, musíte naň vždy prepnúť.

S pomerom strán 4:3 snímate buď 10 alebo 40 Mpix zábery. Menšie budú veľké 2 - 3 MB, tie väčšie okolo 7 MB. Po nastavení 40 Mpix sa vypne možnosť približovať či prepnúť na širokouhlý fotoaparát.

Určite vyskúšajte nočné zábery z ruky. Mnohí odporúčajú skúšať režim Noc aj počas dňa. Režim Portrét funguje pekne, ak chcete rozostriť pozadie za inými objektmi, vyskúšajte režim Clona.

V režime Pro môžete nastaviť všetky parametre okrem clony, ktorá je pre všetky tri zadné fotoaparáty nemenná. ISO až 6400, expozičný čas 1/4000 - 30 sekúnd, a dokonca aj teplota WB v Kelvinoch, a to aj pri zázname videa.

Podobne, ako vo všetkých nových Huaweioch s natiahnutým displejom, aj tu môžete okrem pomeru 4:3 nastaviť len štvorcový formát 1:1 a pomer strán displeja, čo je v tomto prípade šialených 20:9. Minulý rok som sa už sťažoval na úzky pomer 18:9 na Huawei P20, tu je to ešte užší slíž, navyše s rozlíšením len 6 Mpix. Absencia pomeru 16:9 je pre mňa už druhým rokom nepochopiteľná. Videá majú pomer strán 16:9, monitor vášho notebooku má taký pomer, televízor pravdepodobne tiež.

Chýba tu záznam 4K videa so 60 fps, pri Full HD rozlíšení si môžete vybrať medzi 30 a 60 fps. Nahrávať môžete tiež do efektívnejšieho kodeku H.265. Základná foto aplikácia pri zázname videa nerozpozná pripojený externý mikrofón, Filmic Pro by to mala zvládať.

Z chýbajúcich funkcií by som ešte ocenil vodováhu. Ak nie tú bežnú, tak aspoň pri snímaní záberov rovno zhora (dokumenty, jedlo). Nájdete ju na iPhonoch a najnovších Samsungoch série S10.

Oproti P30 Pro tu máme rovný displej, čo je príjemnejšie aj pri snímaní, aj pri prezeraní záberov.

Širokouhlý v P30 ponúka ohniskovú vzdialenosť po prepočte na kinofilm okolo 16 - 17 mm. Samsungy série S10 ponúkajú približne 13 mm, LG smartfóny až 12 mm, čo sa už podobá záberom zo športových kamier či objektívov typu rybie oko. V Huawei P30 Pro širokouhlý fotoaparát ponúka rozlíšenie až 20 Mpix (4:3), v P30 "len" 16 Mpix. To naznačuje, že tu bude aj mierny rozdiel v kvalite záberov. Oba ponúkajú zaostrovanie, ktoré na LG či Samsungoch chýba. Dokonca nimi môžete snímať unikátne makro zábery z tesnej vzdialenosti (viď záber fialových zvončekov). To nedokáže asi žiaden mobil na trhu. Širokouhlý fotoaparát P30 Pro aj P30 ma teda milo prekvapil, oproti konkurencii ponúkajú asi najviac detailov a menej optických vád. Keby dokázal snímať do pomeru 16:9, nemal by som k nim výhrady. Ak chcete čo najlepšie široké zábery, zvážte však kúpi P30 Pro pred P30. V článku Takto fotí Huawei P30 Pro nájdete potrebné ukážky aj parametre.

Trojnásobné priblíženie P30 mi nepripadá nijak prevratné, ale mnohých z vás poteší a hlavne platí - kto chce záber odtialiť, môže, kto priblížiť, tiež. A to je asi to najlepšie. Cez deň, keď je dostatok svetla, je trojnásobné priblíženie použiteľné a ľuďom sa páči. Akonáhle je svetla menej, nastáva situácia, že mobil radšej spraví tretinový výrez zo základného 40 Mpix záberu, než aby použil miniatúrnu optiku a snímač.

V galérii záberov vám preto ponúkame dvojice a trojice záberov z jedného miesta, ktoré vám ukážu možnosti 0,6x, 1x a 3-násobného priblíženia. Napríklad záber streetart motýľa má ukázať, že širokouhlý fotoaparát má význam aj pri menších a bližších objektoch, pri ktorých chcete poukázať aj na okolité prostredie.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Začať diskusiu