Pozeráte do mobilu príliš často? Hodila by sa vám táto pomôcka

Funkcia Lookout samozrejme neexistuje, no krátke video upozorňuje na čoraz častejšiu závislosť od smartfónov a sociálnych sietí.

Američan Alex Cornell, ktorý pracoval ako produktový dizajnér pre Facebook, no vie to aj s kamerou a videom, sa na svojom Twitteri pochválil krátkym klipom.

V ňom si strieľa z používateľov, ktorí do svojho mobilu pozerajú až príliš často. Do virtuálneho iPhonu XS pridal prostredníctvom 3D počítačovej animácie fiktívnu funkciu Lookout. V slovenskom preklade toto slovo znamená "vyhliadka", alebo tiež čosi ako "bdelý strážca" či "pozorovateľ".

V zásade v ňom zadnú kameru smartfónu, ktorá pri neustálom ťukaní do displeja alebo skrolovaní sociálnych sietí smeruje do zeme, otočil naspäť tak, aby znova snímala svet pred nami.

Obraz z kamery sa dokonca prenáša do hornej časti displeja, takže by sme sa vďaka nej mohli znova rozprávať so svojimi priateľmi, chodiť na prechádzky do prírody či dokonca hrať tenis a šoférovať aj bez toho, aby sme museli zrak opäť zdvihnúť z obrazoviek našich mobilov.

Samozrejme, divák po zhliadnutí videa rýchlo pochopí, že Alex nás takto chce upozorniť na čoraz viac spomínanú závislosť od smartfónov a internetu.

Na túto tému reflektujú už aj výrobcovia. Do iOS aj Androidu totiž pred časom pribuli funkcie, ktoré majú monitorovať čas, ktorý strávime v jednotlivých aplikáciách. Vďaka nim môžeme pre seba alebo naše deti určiť limity, po ktorých vyčerpaní sa už Instagram alebo YouTube v daný deň skrátka nespustí.

Prílišné používanie smartfónov ale môže mať aj zdravotné riziká. Fyzioterapeuti poznajú predsunutý krk (text-neck) z dôvodu nesprávneho držania tela a príliš sedavého života, ktorý sklonená hlava a časté používanie smartfónov ešte zhoršuje.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu