Huawei Mate X naživo

Na technologickej výstave IXPO 2019 v Bratislave mali návštevníci možnosť vyskúšať si v stánku Orangeu aj prvý smartfón s ohýbateľným displejom od Huawei. Horúcu novinku sme si nenechali ujsť ani my. (živé fotografie + video)

Huawei Mate X bol uvedený koncom februára na tohtoročnom MWC v Barcelone a prvé informácie sme vám vtedy priniesli v článku Skladací Huawei Mate X je prepracovanejší aj drahší než Galaxy Fold.

O novinku prejavili záujem aj naši operátori, a tak je možné, že po oficiálnom štarte predaja, ktorý je naplánovaný na jeseň tohto roka, si budete môcť Huawei Mate X kúpiť k niektorému z paušálov.

Huawei hovorí o revolučnom zariadení, pričom ide o skladací smartfón s podporou 5G sietí, výkonným hardvérom, odolným mechanickým závesom Falcon Wing, trojitým fotoaparátom Leica a veľkou 4500 mAh batériou so super rýchlym 55 W nabíjaním. Len 30-minútové nabíjanie stačí na dosiahnutie 85 % kapacity. Kompletné informácie o hardvérovej výbave sa dočítate v základnom infe.

Mate X patrí medzi ťažké zariadenia, hmotnosť takmer 300 gramov v ruke určite pocítite. V zatvorenom stave má tvar bežného, ale hrubého smartfónu. Disponuje však OLED displejmi (6,6'' a 6,38'') na obidvoch stranách. Menší z nich je určený najmä na snímanie selfie.

Po rozložení sa Mate X zmení na osempalcový tablet s pomerom strán 1:1,1, na ktorom si môžete nechať zobraziť obsah na celú obrazovku, prípadne dve aplikácie naraz. Tie sú zobrazené vždy v rovnakej veľkosti, nedá sa určiť, že jednu chcete mať napríklad cez dve tretiny displeja a druhú na zvyšnej tretine.

Pozeranie máp, prípadne čítanie správ na webe, nám na takto veľkom displeji dáva zmysel, no pri sledovaní YouTube videí máte na tomto štvorcovom formáte veľký čieny pás nad aj pod videom.

Telefón v zatvorenom stave rozpozná, ktorým displejom ho držíte otočený k sebe a iba ten je aktívny. Druhý je vypnutý.

K dispozícii sme mali len nefinálnu vzorku, takže zopár chybičiek pri zlej odozve na dotyk mu odpustíme. Smartfón rozložíte stlačením hardvérového tlačidla, na jeho úplné otvorenie vám ale jedna ruka stačiť nebude. Budete potrebovať obidve.

Kĺb pri otváraní vydáva jemné pukanie. Pri určitom uhle a správnom svetle bolo na obrazovke vidno miesto, kde sa displej ohýba. Zástupca Huawei nás uistil, že na finálnych kusoch sa tento pás v strede nachádzať nebude.

Odporúčaná cena Huawei Mate X je stanovená na 2299 eur a ako sme už spomínali, na Slovensku by sa mal objaviť na jeseň tohto roka. Či bude dostupný aj vo voľnom predaji alebo len u operátorov, zatiaľ nie je isté.

Diskusia k článku:

Jeff 29.04.2019 - 14:02

Absolútne nerozumiem použiteľnosti tohto telefónu. Ale že ani najmenej. A ešte za tú cenu.... to si snáď radšej kúpim nejaký super telefón a super tablet...A nie tento hybrid, čo sa nedá použiť ani ako telefón a ani ako tablet.

jarpo29.04.2019 - 14:37 Trvalý odkaz

Suhlasim Jeff. Vsetky tieto doteraz predstavene prototypy mi pridu ako nezmysel. Toto aspon vyzera lepsie ako to od samsungu, ale je to tiez neprakticka blbost. Podla mna...

Lenka Ivančíková29.04.2019 - 14:40 Trvalý odkaz

Do clanku som pridala kratke video. Ano, zatial ide len o prve pokusy, ohybny displej ma podla mna buducnost, aj ked skor v inej forme nez v zlozeni a rozlozeni smartfonu. :)

Tomas29.04.2019 - 16:29 Trvalý odkaz

Co je na tom neprakticke? Budes mat vo vacku male zariadenie velkosti bezneho vacsieho mobilu a v pripade potreby to rozlozis a ziskas 2x taku velku obrazovku.

Co sa tyka velkosti a ceny.
Spomen si, ake velke a neprakticke boli prve mobilne telefony. Kufrik spojeny drotom so sluchadlom. Tiez boli velke, nepraktice a tiez boli extremne drahe a dovolit si ich mohlo len zopar vyvolenych. A pozri sa, kde sme dnes. Dnes si bez mobilu uz ani nevies zivot predstavit. Vsetko chce cas a nadsenie pre nove technologie, ktore vam uplne chyba, co by som od ludi na fore o smartfonoch necakal.
Kazdy sa stazuje, ze vsetky telefony vyzeraju rovnako, ako placky, a ked niekto pride s niecim novym, tak ani to sa vam nepaci.

Mne sa pacia obe koncepcie, od Samsungu aj Huaweiu.
Prva generacia je mozno draha a neprakticka s mnozstvom nedostatkov, ale uvidime, mozno o 10 rokov to bude mat vo vacku vacsina ludi.
Mne sa ten napad velmi paci, mat vo vacku tak velku, zlozenu obrazovku.

Železomej29.04.2019 - 17:01 Trvalý odkaz

Súhlas s Merrickom, začiatky su ťažké...ale nejako začať treba!! Myslím, že keď príde tretia-štvrtá generácia “skladačiek” tak to už bude iná káva :)

Celá diskusia 9 príspevkov