Poradňa: Hľadáme tlačidlový mobil s Wi-Fi, dlhou výdržou a 4G

Pre Vlada sme vybrali niekoľko modelov s cenou do 100 eur. Ani jeden z nich ale nesplní úplne všetky požiadavky, na rozdiel od ľubovoľného staršieho smartfónu.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Tentokrát poradíme Vladovi, ktorý píše: "Dobrý deň milí fóňáci, vedeli by ste mi prosím poradiť aj trochu staršou radou? Aké sú rozdiely medzi v súčasnosti vyrábanými tlačidlovými Nokiami? Hľadám niečo, čo bude mať čo najdlhšiu výdrž. Podmienkou je Dual SIM. Potešilo by ma, keby v nich bežalo 3G, prípadne 4G a Wi-Fi. Samozrejme len pre prípad nutnosti v horách, nie každodenné surfovanie.

Super by bola aj vodeodolnosť (snehu a blato) a ideálne tiež prisvetľovacia baterka, príjemné držanie v ruke a kvalitnejšie prevedenie, nie z úplne lacných plastov. Staré Nokie boli aj kovové."

O radu sme opäť požiadali aj vás, fanúšikov Fony.sk na Facebooku.

Rád na tlačidlové mobily ale nebolo veľa, možno preto, že tieto zariadenia vychádzajú z módy aj z centra pozornosti zákazníkov. Vlado si musí položiť otázku, či by mu lepšiu službu neurobil hocijaký modernejší, hoci aj pôvodným majiteľom vyradený smartfón, ktorý sa doma váľa niekde v skrini.

S vypnutými dátami alebo dokonca v šetriacom režime, ktorý ponechá aktívne len hovory, SMS a fotoaparát, určite tiež vydrží v pohotovosti niekoľko dní.

Ak ale naozaj trvá na (určite niekoľkonásobne odolnejšom) tlačidlovom variante, mal by sa pripraviť na to, že foťák pravdepodobne nebude mať automatické zaostrovanie a Wi-Fi alebo 3G či 4G konektivita mu aj tak možno nebude príliš nápomocná. Naše skúsenosti s modernou verziou Nokie 8810 ukazujú, že dosah Wi-Fi bol žalostný a pohyb po stránke načítanej cez 4G na malom displeji mimoriadne zdĺhavý. Na zložitejších weboch prehliadač často kapituluje vďaka slabému hardvéru a maličkej operačnej pamäti, ktorá sa rýchlo zahltí. Zafixovania GPS polohy v upravenej verzii Máp Google sme sa tiež nedočkali ani po niekoľkých minútach.

Napriek tomu ale dávame do pozornosti napríklad Nokiu 210 za necelých 40 eur. Je to dual SIM, má dobre ovládateľné vystúpené tlačidlá, LED baterku, kompaktné rozmery a niekoľkodňovú výdrž. Len zabudnite na Wi-Fi a čokoľvek rýchlejšie než 2G.

Závan klasiky mu môže priniesť obnovená Nokia 3310 dostupná ako dual SIM. Možno sa dočítate aj o verzii so 4G a Wi-Fi, tá sa však u nás nepredáva a zhltne len jednu SIM kartu.

Takmer všetky Vladove požiadavky spĺňa napríklad CAT B35 z minulého roka. Nie je to práve fešák, no na hory sa hodí. Je odolný voči vode, prachu, extrémnym teplotám aj nárazom. Má Wi-Fi i 4G konektivitu, no prekvapí absencia prisvetľovacej LED.

Operačný systém KaiOS v spolupráci so 512 MB RAM by mohol byť sľubne svižný, no zároveň príliš nezaťažovať 2300 mAh batériu. Hmotnosť zostala na príjemných 130 gramoch. Jeho cena ale atakuje 100-eurovú hranicu.

Vladovi teda radíme nasledovné: uistiť sa, že naozaj túži po tlačidlovom mobile a nie hoci aj staršom a pôvodným majiteľom vyradenom smartfóne, ktorý ponúkne výrazne viac možností. Najviac jeho požiadaviek splní CAT B35, no nie je práve lacný. Ako low-cost variant mu odporúčame Nokiu 3310 alebo Nokiu 210, hoci bez Wi-Fi a rýchlych dát.

Má aspoň šťastie, že v tejto cenovej hladine nemusí nad výberom špekulovať až príliš a využiteľnosť všetkých vyššie spomenutých zariadení nebude zas až tak rozdielna.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

david hulák 27.04.2019 - 13:02

Nomia n95 8GB síce len 3G ale legenda mobil

marek123427.04.2019 - 13:37 Trvalý odkaz

Vlado, nech sa najskor uisti, co vobec chce. Spaja nove technologie ako je 4G zo starymi predstavami o tlacitkach. K tomu realne nikdy ani nedojde, pretoze sa to defakto ani neda. Nik do ani retro Nokie 3310, 3210 atd nebude vkladat 4G a zaroven dodavat baterku na 2 tyzdne vydrze. Proste sa to neda z fyzikálnych principov. Stare Nokie bezali na 2G, kde bola uplne ina spotreba napajania. 4G je hustejsie s inymi narokmi na spotrebu baterie. Vlado, hladaj realne dual sim, to najdes, avsak nanajvys v 3G, na ostatne zabudni. Neziadaj technologie, ktore su urcene pre smartfony, nakolko sa bavime o inej hardware zatazi a tym padom aj narocnosti na bateriu.

Celá diskusia 4 príspevky