Hovory a SMS do krajín EÚ majú od 15. mája nový cenový strop

Onedlho začnú v Európskej únii platiť nové telekomunikačné pravidlá, ktoré majú zákazníkom znížiť ceny volaní a SMS správ z domácej krajiny do členských štátov EÚ. Slovenskí operátori už väčšinou cenové podmienky spĺňajú.

Vďaka regulovanému európskemu roamingu nám počas predchádzajúcich rokov klesali poplatky za volanie, esemeskovanie a dátovanie pri návšteve krajín Európskej únie. Aktuálne využívame v zahraničí rovnaké ceny ako na Slovensku a naša komunikácia prebieha v celej EÚ v rámci bežného paušálu.

Teraz nás čaká úprava cien za telefonovanie a posielanie SMS správ z domácej krajiny do iného štátu EÚ. Od 15. mája začnú platiť nové cenové stropy.

Maximálna cena za minútu hovoru z domácej krajiny do niektorého zo štátov Európskej únie bude 19 centov (23 centov s DPH), za 1 SMS zaplatíme najviac 6 centov (7 centov s DPH). Úprava ceny sa týka volaní z mobilu aj pevnej linky. Platí len pre krajiny EÚ, ceny volaní a SMS správ posielaných zo Slovenska do iných štátov sa to netýka.

Slovenských operátorov sa regulácia príliš nedotkne. Už dnes ponúkajú programy, ktoré spĺňajú cenové požiadavky. Výnimkou môžu byť niektoré staré paušály, ktoré sa dnes už nepredávajú, ale časť zákazníkov ich stále môže využívať.

Súčasťou paušálov od Telekomu ÁNO M a vyšších sú aj neobmedzené volania a SMS do EÚ bez príplatku. Paušály S a M Dáta majú zahrnuté volania do EÚ v rámci voľných minút, cena SMS správ je stanovená na 7 centov. Pri predplatených kartách Easy a Juro sa cenová úprava dotkne iba SMS-iek na Easy. Aktuálne je tam nastavená cena 15 centov.

Aj súčasťou paušálov Orange Go sú volania a SMS do krajín EÚ. Cena SMS je pri lacnejších programoch stanovená na 6 centov. Novej regulácii zodpovedajú aj ceny predplatených kariet Šikovná voľba, Prima Go a FunFón.

V O2 máte volania a posielanie SMS správ v rámci paušálov bez ďalších poplatkov. Cenový strop spĺňa aj O2 Fér na faktúru, predplatenka Voľnosť i O2 Fér s kreditom. Nižších cien volaní sa dočkajú zákazníci Tesco mobile, ktorí dnes za minútu hovoru do krajiny EÚ zaplatia 34 centov.

Zákazníci 4ky už dnes využívajú s paušálom Sloboda volania a SMS-ky do krajín EÚ v rámci programu. Predplatenka Moja 4ka má nastavenú cenu za minútu hovoru a SMS správu na 4 centy.

Nová legislatíva bola Európskym parlamentom schválené ešte v novembri minulého roka a venovala sa aj nasadeniu sietí piatej generácie. Podľa vtedajších vyjadrení majú nové pravidlá zabezpečiť telekomunikačným operátorom potrebnú predvídateľnosť, ktorá by mohla prispieť k rastu investícií do vysokorýchlostného internetu a 5G sietí. Členské štáty majú do roku 2020 vyčleniť vhodné frekvenčné spektrum. V budúcom roku má byť podľa plánov v každom štáte EÚ aspoň jedno mesto s podporou 5G sietí.

Súbor právnych predpisov sa venuje aj vytvoreniu varovného systému v prípade nebezpečenstva. Obyvatelia EÚ by mali pri možnosti ohrozenia dostať SMS správu s informáciou o mimoriadnej udalosti, napríklad prírodnej katastrofe alebo teroristickom útoku.

V novembri schválená legislatíva zvýšila aj ochranu používateľov webových sociálnych služieb (Skype, WhatsApp a pod.). Posilnené bezpečnostné požiadavky sa týkajú najmä šifrovania. Ďalšou novinkou je právo zákazníka ponechať si po ukončení kontraktu počas jedného mesiaca telefónne číslo, právo na vrátenie nevyužitého kreditu po vypovedaní zmluvy aj na primeranú kompenzáciu v prípade oneskorenia či zneužitia pri zmene poskytovateľa.

Zdroj: euractiv.sk, europarl.europa.eu

Diskusia k článku:

Dezi 26.04.2019 - 13:22

už by mohli klesnut aj ceny v zone 2 , zone 3 a detto data

Milenec26.04.2019 - 20:04 Trvalý odkaz

Vo vete: "Súčasťou paušálov od Telekomu ÁNO L a vyšších sú aj neobmedzené volania a SMS do EÚ bez príplatku.", nemalo byť uvedené ÁNO M?

Lenka Ivančíková26.04.2019 - 22:25 Trvalý odkaz

Malo. Dakujem za upozornenie. :-)

korps26.04.2019 - 23:29 Trvalý odkaz

posledeny odstavec ale neplati od 15.5. Len ceny sa upravia ak sa nemylim.

Lenka Ivančíková27.04.2019 - 00:33 Trvalý odkaz

Posledny odsek sa tyka legislativnych zmien, ktore boli v novembri schvalene spolu s cenovym stropom. Ide o balik opatreni. Znizenie cien od 15. 5. je len sucastou balika. Kedze sme o tom este neinformovali, chcela som mat v clanku vsetko dolezite, co bolo vtedy schvalene. :-)

Celá diskusia 5 príspevkov