Poradňa: Aký je rozdiel medzi USB-C a microUSB konektorom v mobile?

USB-C má na svojej strane prakticky všetky výhody. Uznávame však, že nemusí ísť o dôvod, prečo mobily so starším konektorom microUSB prehliadať.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberáme najzaujímavejšiu otázku a tej sa venujeme formou takéhoto článku.

Miroslav nám píše: "Dobrý deň, pozrel som si recenziu aj videorecenziu Samsungu Galaxy A7 (2018), no mám jednu nejasnosť. Ako nevýhodu spomínate starý microUSB konektor namiesto modernejšieho USB-C. V čom tá nevýhoda spočíva a aké sú rozdiely, resp. ako to ovplyvňuje každodenné používanie? Ďakujem za odpoveď."

Výrobcovia sa postupne začínajú presúvať k USB-C konektorom a mobily so starším microUSB štandardom vidíme na trh v roku 2019 prichádzať len zriedka. Dôvodov je niekoľko.

Podhodlnosť používania - rozdielnu konštrukciu určite vidíte už na prvý pohľad. Kým microUSB kábel musíte do telefónu vložiť správnou stranou nahor, USB-C konektor je tzv. reverzibilný. Je teda úplne jedno, či ho pripojíte napríklad logom výrobcu smerom k vám, alebo otočený o 180°. Možno nejde o nič zásadné, no nabíjanie v noci, keď nechcete rozsvietiť svetlo a zobudiť osobu spiacu vedľa vás, bude pohodlnejšie. Spomeňte si tiež na pripájanie USB kľúča do klasického desktopového počítača. Kedže nebol "obojstranný" komu z nás sa to vždy podarilo na prvýkrát?

Všeobecná rozšírenosť - tento bod súvisí s tým, či svoj smartfón nabijete aj v prípade, že si vlastný kábel zabudnete doma. USB-C je čoraz častejšie, je teda veľká pravdepodobnosť, že vám správny kábel požičia niekto zo známych alebo kolegov, ktorých mobil podporuje rovnaký štandard. V minulosti bola táto výhoda jasne na strane microUSB, dnes už to neplatí a budúcnosť jasne nahráva USB-C.

Rýchlosť nabíjania - s microUSB sme boli zvyknutí na pomalé nabíjanie, s maximálnym prúdom väčšinou 5 V / 2 A (10 W), výnimočne 15 W. S USB-C konektormi prišlo rýchle nabíjanie QuickCharge a preteky výrobcov o čo najrýchlejšie dopĺňanie energie sa mohli začať. Nový Samsung Galaxy S10 potrebuje na plné nabitie 3400 mAh batérie iba hodinu a pol, P30 Pro to vďaka 40 W adaptéru zvládne za 60 minút.

Rozšírené funkcie - USB-C konektory ponúkajú viac možností. Obyčajne nahradia aj HDMI kábel, takže so správnou redukciou môžete svoj mobil pripojiť k televízoru alebo počítačovému monitoru. Tie novšie to dokonca zvládnu priamo, ak majú USB-C vstup. Samsung vďaka tomu ponúka dokovaciu stanicu DeX s možnosťou využitia klávesnice a myši, podobné rozšírenie umožňuje aj Mate 20 Pro od Huaweiu. MicroUSB nič takéto v rukáve nemá, neprenesie totiž taký veľký objem dát. Kedysi bola v telefónoch rôznych značiek rozšírená funkcia HDMI cez MHL, ktorá vďaka redukcii z microUSB na HDMI dokázala pripojiť smartfón k televízoru alebo externému monitoru. S príchodom USB-C od nej výrobcovia postupne upustili.

Výhody sú teda prakticky výhradne na strane novšieho USB-C. No na druhej strane, ak zvyšok parametrov telefónu spĺňa všetky vaše požiadavky, nemusí byť staré microUSB dôvodom k tomu, aby ste si kúpu rozmysleli. Navyše, ak si dnes kúpite mobil s microUSB konektorom, môžete mať nabíjačku z jeho balenia doma a nabíjačku zo staršieho mobilu (s rovnakým konektorom) môžete presunúť do práce či do cestovnej tašky.

Kolega Richard má však pri sebe vždy malú redukciu z microUSB na USB-C (nájdete ju napríklad v balení niektorých nových Samsungov), takže svoj mobil kdekoľvek nabije aj z novej USB-C nabíjačky, aj zo starej microUSB (do ktorej len zasunie malú redukciu).

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

viperman 13.04.2019 - 12:42

quick charge az s usb-c? micro usb pomale nabijanie? moja 4 rocna nabijacka splnajuca qualcomm quick charge 2.0 ma output 5V 1800 mA, 9V 1700 mA, 12V 1275 mA..:) mi nabijala z3 compact do cca 90 per (zelena dioda u sony) dale je to uz neefektivne a pomale) cez micro usb do hodky a pol. so standardnou dodavanou nabijackou to trvalo o hodinu dlhsie. to iste z4 Tablet, cas nabijania skratila pri tablete tak o hodinu a pol az tristvrte.

Richard Hombauer13.04.2019 - 14:11 Trvalý odkaz

takze maximum bolo 15 W, nie 10 W. opravime, doplnime :) vdaka za koment

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease14.04.2019 - 01:28 Trvalý odkaz

Moto G5 plus zvláda quick charge 3.0.
Taktiež micro USB zvláda HDMI výstup

shaggy14.04.2019 - 09:35 Trvalý odkaz

Pre mna usb c zatial znamena len nevyhodu a dalsie vydavky. Musim kupit kabel do prace a do oboch aut. Pripadne komplet autonabijacku. Redukciu nosit nebudem, ta sa strati hned. Zaroven musim zachovať povodne kable kvoli zene a sluzobnemu telefonu. Nas*at.

Celá diskusia 8 príspevkov