Takto fotí Huawei P30 Pro (VOG-L29)

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Huawei P30 Pro s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (27 mm ekv.)

40 Mpix (4:3) / 10 Mpix (4:3) / 6 Mpix (20:9), RYB senzor 1/1,7'' (uhlopriečka 15 mm), Leica, clona f/1.6, OIS, video 4K 30 fps, AF, pomocný laserový fotoaparát Time-of-Flight (TOF) pre výpočet vzdialenosti

Zadný širokouhlý fotoaparát (16 mm ekv.)

20 Mpix (4:3) / 12 Mpix (20:9), clona f/2.2, AF

Zadný tele fotoaparát (135 mm ekv.)

10 Mpix (4:3) / 6 Mpix (20:9), 5-násobný optický zoom, clona f/3.4, AF, OIS

Predný fotoaparát

32 Mpix (4:3) / 20 Mpix (20:9), FF (zaostrené na portrét), OIS, clona f/2.0

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Huawei P30 Pro.

Krátky komentár:

Fotoaparát na P30 Pro spúšťam dvojitým stlačením hlasitosti nadol. Samozrejme, len z uzamknutej alebo rozsvietenej odomykacej obrazovky, a len v prípade, ak nepočúvam hudbu. Samsungy či mnohé iné nové androidy spustia foťák dvojitým stlačením vypínača kedykoľvek, čo považujem za lepšie riešenie.

Fotoaparát sa takmer vždy spustí v základnom režime (občas si zapamätal poslednú voľbu, ale neprišiel som na to, kedy). Ak máte radi snímanie širokouhlým zadným foťákom, musíte naň vždy prepnúť.

S pomerom strán 4:3 snímate buď 10 alebo 40 Mpix zábery. Menšie budú veľké 2 - 3 MB, tie väčšie okolo 7 MB. Po nastavení 40 Mpix sa vypne možnosť približovať či prepnúť na širokouhlý fotoaparát.

Určite vyskúšajte nočné zábery z ruky. Pri podopretých končatinách som dokázal ostro nasnímať 8-sekundovú expozíciu tmavého detského kupé vo vlakovom tuneli. Softvér úžasne pracuje s gyroskopom a pohybmi ruky tak, že snímka je v konečnom dôsledku ostrá a prekvapivo svetlá. Mnohí odporúčajú skúšať režim Noc aj počas dňa.

Režim Portrét funguje pekne, ak chcete rozostriť pozadie za inými objektmi, vyskúšajte režim Clona. Ten sa síce spustí s dvojnásobným priblížením, ale môžete ho oddialiť aj na základnú úroveň. Netuším dôvod počiatočného priblíženia, z trojice zadných fotoaparátov totiž ani jeden neponúka dvojnásobný optický zoom.

V režime Pro môžete nastaviť všetky parametre okrem clony, ktorá je pre všetky tri zadné fotoaparáty nemenná. ISO až 6400, expozičný čas 1/4000 - 30 sekúnd, a dokonca aj teplota WB v Kelvinoch, a to aj pri zázname videa.

Nijak sa mi nepodarilo uzamknutie expozície a zaostrenia. Aj pri fotografovaní, aj pri videu môžem označiť prstom objekt, či skôr oblasť na ktorú má fotoaparát zaostrovať a počítať expozíciu, no bez možnosti uzamknutia. Riešením je len trápenie sa s manuálnym režimom. Samsungy a iPhony sú v tomto smere trochu ďalej, hoci chápem, že väčšine používateľov to chýbať nebude a zrátal by som na prstoch jednej ruky, koľko ľudí okolo mňa uzamyká expozíciu a zaostrenie podržaním prsta na displeji.

Podobne, ako vo všetkých nových Huaweioch s natiahnutým displejom, aj tu môžete okrem pomeru 4:3 nastaviť len štvorcový formát 1:1 a pomer strán displeja, čo je v tomto prípade šialených 20:9. Minulý rok som sa už sťažoval na úzky pomer 18:9 na Huawei P20, tu je to ešte užší slíž, navyše s rozlíšením len 6 Mpix. Absencia pomeru 16:9 je pre mňa už druhým rokom nepochopiteľná. Videá majú pomer strán 16:9, monitor vášho notebooku má taký pomer, televízor pravdepodobne tiež.

Mimochodom, videá. Chýba záznam 4K 60 fps. Väčšina z vás dá aj tak prednosť Full HD 30 fps, kedy môžete využiť aj farebné filtre či umelé rozostrenie pozadia alebo vyhladenie tváre. Nahrávať môžete tiež do efektívnejšieho kodeku H.265. Základná foto aplikácia pri zázname videa nerozpozná pripojený externý mikrofón, Filmic Pro by to mala zvládať.

Z chýbajúcich funkcií by som ešte ocenil vodováhu. Ak nie tú bežnú, tak aspoň pri snímaní záberov rovno zhora (dokumenty, jedlo). Nájdete ju na iPhonoch a najnovších Samsungoch série S10.

A ešte jeden postreh. Pri takto veľkom zahnutom displeji vzniká pri fotografovaní jeden problém. Ak sa nejakou časťou ľavej ruky neúmyselne dotýkam displeja, fotoaparát neposlúcha pravú ruku (zaostrovanie, ladenie expozície...). Telefón vyhodnotí situáciu ako ovládanie dvomi prstami.

Poďme na devízy P30 Pro. Už roky vyzdvihujem širokouhlé fotoaparáty, hlavne v smartfónoch LG. Vlani sme sa konečne dočkali akceptácie tohto trendu aj ostatnými veľkými výrobcami. Huawei Mate 20 Pro naznačil, že ideálnym riešením bude, keď majiteľom ponúkne všetky tri možnosti - bežný fotoaparát, širokouhlý aj približujúci.

Širokouhlý v P30 Pro ponúka ohniskovú vzdialenosť po prepočte na kinofilm okolo 16 mm. Samsungy série S10 ponúkajú približne 13 mm, LG smartfóny až 12 mm, čo sa už podobá záberom zo športových kamier či objektívov typu rybie oko. V Huawei P30 Pro však širokouhlý fotoaparát ponúka rozlíšenie až 20 Mpix (4:3) a ponúka tiež zaostrovanie, ktoré na LG či Samsungoch chýba. Dokonca ním môžete snímať unikátne makro zábery z tesnej vzdialenosti. To nedokáže asi žiaden mobil na trhu. Širokouhlý fotoaparát ma teda milo prekvapil, oproti konkurencii ponúka asi najviac detailov a menej optických vád. Keby dokázal snímať do pomeru 16:9, nemal by som k nemu výhrady.

Päťnásobné priblíženie realizoval Huawei vďaka zrkadlu. Keby tam boli dve zrkadlá, mohli by sme toto riešenie nazývať periskopom, takto je to len objektív s jedným skleneným hranolom, malou sveteľnosťou (f/3,4) a malým 8 Mpix snímačom na konci. Niečo podobné využíval v odolných kompaktných fotoaparátoch Olympus. Cez deň, keď je dostatok svetla, je päťnásobné priblíženie použiteľné a ľuďom sa veľmi páči. Objektív je opticky stabilizovaný a výsledky presvedčivé. Akonáhle je svetla menej, nastáva situácia, že mobil radšej spraví pätinový výrez zo základného 40 Mpix záberu než aby použil miniatúrnu optiku a snímač. 50-násobné hybridné priblíženie je podľa môjho názoru len marketingový ťah, ale 10-násobné (5x optický, 2x digitálny) má občas svoje opodstatnenie a určite viacerých používateľov osloví.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Začať diskusiu