Huawei predal minulý rok 206 miliónov smartfónov (hospodárske výsledky)

Čínsky výrobca zaznamenal medziročne vyššie tržby aj zisk. Oproti predchádzajúcemu roku predal o 37 % smartfónov viac.

Celkové ročné príjmy spoločnosti predstavovali 105,19 miliárd USD, čo je oproti predchádzajúcemu roku o viac než 12 miliárd dolárov viac. Zisk vzrástol na 8,66 miliárd USD (o 1,36 mld. viac). Ide o historicky najlepšie výsledky firmy.

Vo výskume sa Huawei okrem iného zameral na inovácie v oblasti umelej inteligencie, dizajnu a fotografovania. To najlepšie aktuálne nájdeme v nedávno uvedenej produktovej sérii P30, najmä v modeli P30 Pro.

Medzi najdôležitejšie inovácie, s ktorými sme sa v smartfónoch uplynulého roka stretli, patrí výkonný čipset Kirin 980 s podporou umelej inteligencie, GPU Turbo pre graficky náročné úlohy, trojitá kamera Leica s AI, systém grafénového chladenia SuperCool, 40 W rýchle nabíjanie a 15 W bezdrôtové reverzné nabíjanie.

Najvyšší ohlas zaznamenaly modely série Huawei P20 a Mate 20, ktoré zaujali nielen výbavou, ale aj dizajnom a farebným prevedením. Do konca roka 2018 predal Huawei viac než 16 miliónov kusov smartfónov radu P20, čo bolo novým rekordom výrobcu. Mladých používateľov oslovil model Huawei Nova 3 a stal sa jedným z najpopulárnejších modelov roka 2018.

Dobre sa darilo aj nositeľnému zariadeniu, medziročný nárast dodaných kusov o viac než 120 % hovorí jasne. Napriek globálnemu poklesu tabletov Huawei zvýšil predaje o 14 %.

Huawei minulý rok predbehol Apple a stal sa druhým najväčším dodávateľom smartfónov na svete. Za celý rok 2018 dodal 206 miliónov kusov smartfónov (Huawei a Honor spolu), čo bolo o 35 % viac než v roku 2017. Dcérska značka Honor vykázala medziročne vyšie tržby o viac než 170 %.

Aj v tomto roku chce spoločnosť pokračovať v nastavenom trende a udržať si svoju pozíciu na trhu.

Zdroj: huawei.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu