Samsung Galaxy S10e - na toto sme čakali

Recenzia kompaktného high-endu s natiahnutým 5,8'' displejom, stereo zvukom, top fotoaparátmi a plnou odolnosťou voči vode.

Výkonných kompaktných telefónov je na trhu ako šafránu a na konkurenta (a vlastne aj nástupcu) iPhonu 8, nehovoriac o SE, čakáme už asi márne. O šírke 67 či menej milimetrov, hrúbke pod 8 mm a hmotnosti pod 150 g si môžu v prípade výkonného smartfónu už nechať snívať aj fanúšikovia Applu. iPhone X a XS narástli na 71 x 143 x 8 mm, ich natiahnuté obrazovky dostali 5,8-palcovú uhlopriečku, hmotnosť stúpla na 177 gramov a rastu sa nevyhli ani ich cenovky.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy S10eKompaktná verzia s 5,8'' natiahnutým FHD+ displejom, Androidom 9 Pie, výkonným čipsetom, 6 GB RAM, duálnym 12 Mpix fotoaparátom s OIS, certifikáciou IP68 a 3100 mAh batériou s bezdrôtovým nabíjaním.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Medzi androidmi nie je situácia o nič lepšia. Práve naopak. A tak, keď sa pozerám na Galaxy S10e, najmenšiu z trojice nedávno predstavených es-desiatok, vidím, prekvapivo, práve konkurenta iPhonu X, resp. XS. Oproti nim je Galaxy S10e o milimeter menší, o milimeter užší, o 27 gramov ľahší, a pritom ukrýva o 17 % silnejšiu batériu.

Podobný AMOLED displej S10e ponúka v hornej časti podstatne menšie vykrojenie a oveľa viac informácií. Nechýba tu ani Always On funkcia. iPhone môže Samsungu závidieť aj podporu dvoch SIM kariet či pamäťovej karty, snívať môže o širokouhlom fotoaparáte či zaostrovaní prednej kamery. Skrátka, S10e nám za menej peňazí ponúkne viac parametrovej muziky. To sú na začiatok celkom dobré vyhliadky, nie?

S10e narozdiel od ostatných es-desiatok neponúka čítačku odtlačkov v displeji, ale vo vypínači v bočnej stene. Prisahám, že mi to ani raz neprekážalo, naboku mi pripadá dokonca spoľahlivejšia.

Natiahnutý 5,8'' AMOLED displej nezobrazuje 4,4 mil. pixelov (QHD+) ako na dvoch ďalších es-desiatkach, ale "iba" 2,5 mil. (Full HD+). Šetrí to batériu a viac naozaj nepotrebujete. Výnimkou sú len rozmaznaní majitelia smartfónov s jemnejšími displejmi, ktorým vrelo odporúčam klasickú S10-ku.

Tá je rovnako hrubá aj úzka ako S10e, akurát je o pár milimetrov predĺžená. Z vrecka už môže trochu vytŕčať a horná lišta bude vášmu palcu ešte o čosi viac vzdialená.

Len doplním, že na domácej obrazovke nových Samsungov môžete zapnúť stiahnutie hornej lišty ťahom prsta od stredu obrazovky. Je to šikovná vec, ktorá by podľa mňa mala byť zapnutá od výroby. Celá nadstavba One UI od Samsungu ponúka ešte niekoľko ďalších vylepšení pre pohodlnejšie ovládanie v jednej ruke. Napríklad po otvorení zoznamu prijatých správ je tá najnovšia v strede obrazovky, nie úplne hore.

Na rovný displej Samsungu Galaxy S10e (trikrát hurá) ľahšie zoženiete ochranné sklo, v puzdre bude menej náchylný na poškodenie pri nešťastnom páde a nič sa v ňom zbytočne neodráža tak, ako na zahnutých displejoch S10 a S10+. Batéria je síce o takmer štvrtinu menšia než v najmocnejšom Galaxy S10+, ale v praxi som s S10e dosahoval podobnú výdrž na jedno nabitie, pričom som ho zakaždým nabil oveľa rýchlejšie a zo záložného zdroja mi na cestách vždy ukrojil menší diel.

Ani najmenšej verzii S10e nechýba bezdrôtové nabíjanie. Navyše, môžete ním nabiť iný mobil. Ak by ste na S10e položili rovnaký telefón a nabili ho o 10 %, klesne batéria vo vašej S10e o asi dvojnásobok. S týmito stratami musíte počítať. Oveľa zaujímavejšie je nabíjanie príslušenstva. Stačí zapnúť v hornej lište Wireless PowerShare, smartfón otočiť displejom nadol a na stred zadnej steny položiť krabičku slúchadiel Galaxy Buds alebo hodinky Galaxy Watch (Active). Tie sa za 15 minút nabijú o asi 10 %. Využíval som to veľmi často, prakticky denne.

Ako iste viete, Galaxy S10e neponúka tretí zadný dvojnásobne približujúci fotoaparát. Už pár rokov chválim širokouhlé fotoaparáty na smartfónoch LG, a ak by som mal prísť o jeden z troch fotoaparátov na Galaxy S10, bol by to práve ten približujúci. Rozostrovanie pozadia (dynamické zaostrenie) si poradí aj bez neho, dokonca prekvapivo dobre, ale bez širokouhlých záberov si už neviem predstaviť moje fotografické bláznenie. Na bežnom fotoaparáte som po takom objektíve túžil už dávno, dočkal som sa až na smartfónoch.

Tak tu teda mám S10e, teda o pár milimetrov kratší a o 7 gramov ľahší Samsung Galaxy S10, s menším rozlíšením obrazovky bez zahnutia po stranách, bez približujúceho fotoaparátu a čítačky odtlačkov v displeji, s trochu menšou RAM-kou, trochu slabšou batériou a o 150 eur nižšou cenovkou. Toľko stručné a jasné zhrnutie.

Aj napriek lepšej cenovke je Galaxy S10e stále mimoriadne výkonný stroj s moderným čipsetom a 6 GB RAM. 128 GB úložisko rozšírite pamäťovou kartou, vtedy však prídete o dual SIM funkciu.

V balení nájdete to isté, ako pri S10 a S10+. Nechýba malá, ale rýchla 15 W nabíjačka, USB -> USB-C kábel, káblové slúchadlá AKG, redukcia z microUSB na USB-C (pre upgrade staršej nabíjačky) či redukcia z USB-C na samicu USB (napríklad na káblový prenos všetkých údajov z jedného mobilu do novej es-desiatky).

Dnes sa už prechodu z iPhonu či staršieho androidu nemusíte báť, pomocou aplikácie Smart Switch a káblového prepojenia je to otázka niekoľkých minút. A kontakty či údaje v kalendári snáď máte už dávno synchronizované v Google konte.

V ruke sa S10e drží veľmi pohodlne. Rozloženie prvkov je rovnaké, ako na S10. V hornej stene SIM karty, vpravo vypínač (tu aj s čítačkou odtlačkov), vľavo regulácia hlasitosti a Bixby tlačidlo. V nastaveniach mobilu (Pokročilé funkcie) som hneď zmenil jeho správanie - jednoduché stlačenie nespustí nič, logo Bixby sa na obrazovke objaví až po dvojitom. V nastavení zabezpečenia som zase vypol odomknutie telefónu priložením prsta k vypínaču. Ak chcem mobil odomknúť, musím vypínač fyzicky stlačiť. Predchádzam tým neúmyselným odomknutiam. Aj tak som najradšej prístroj odomykal tvárou.

Fotoaparát na Samsungoch už roky spúšťam dvojitým stlačením vypínača. V jeho nastaveniach si môžem vybrať, či sa spustí naposledy použitý foto režim, alebo zakaždým ten základný. Presne takéto maličkosti spríjemnia používanie telefónu, základom je len dôkladné prebehnutie nastavení mobilu aj jednotlivých aplikácií. Nebojte sa toho, venujte nastaveniam a pátraniu po nich čas, oplatí sa to.

Počas testovania Samsungu Galaxy S10+ aj S10e ma trápilo množstvo notifikácií a upozornení v hornej lište. Tam pripojené hodinky, neskôr zase vytvorená snímka obrazovky, potom upozornenie na nadmernú spotrebu energie či odpojenie Wireless PowerShare. Stále voľačo. Nebojte sa na upozorneniach podržať prst a tie, ktoré nepotrebujete, povypínať. Po týždni sa vám budú objavovať len hlásenia, ktoré vyžadujete.

Mimochodom, podobne, ako na iných Androidoch verzie 9, aj tu dostanú na odomykacej obrazovke či v hornej lište občas prednosť staršie upozornenia pred novšími. Je preto dôležité prečítané udalosti odsúvať a uvoľniť priestor pre neprečítané.

Podobne, ako S9 po aktualizácii, aj S10 všetkých verzií rozsvietite obyčajným zodvihnutím mobilu, resp. vybratím z vrecka. Chýba mi tu len rozsvietenie po prijatí správy. Našťastie mám na ruke hodinky Galaxy Watch, ktoré vždy zavibrujú. Ak mám však v danom momente vedľa seba mobil, nepozerám na ruku, ale naň. A čo vtedy vidím? Čiernu obrazovku, resp. Always On, ak by som ho mal zapnutý. Čo nikdy nemám. Týmto zistením ma asi väčšina z vás začala považovať za blázna, ale mňa fakt neustále preblikovanie času na obrazovke otravuje.

Viem, že rozsvecovanie obrazovky po prijatí správy dokáže vyriešiť nejaká aplikácia, podobne ako nahrávanie obrazovky, ale nie je to ono. K nadstavbe One UI od Samsungu tak mám ešte zopár výhrad. Ale to, vlastne, ku každej.

Fotoaparát som dostatočne vychválil v recenzii Galaxy S10+ a v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10e. Užívam si rovný displej bez odleskov a malé rozmery i hmotnosť. Menší mobil mám vždy skôr poruke, neprekáža mi ani vo vrecku na turistike, na menšie mobily existuje viac držiakov na bicykel, nehovoriac o manipulácii s mobilom v ruke.

S10e sa predáva vo viacerých farbách, testovaná zelená mi bola od začiatku sympatická. Jedinečná žltá má tiež niečo do seba, žiaľ, na dobrom svetle som ju doteraz nemal možnosť nafotiť.

Z chýbajúcich funkcií ma mrzí absencia FM rádia. Stále máme veľa čitateľov, ktorí túto funkciu využívajú pri dochádzaní do práce v oblastiach s pomalým internetom či pacienti na nemocničných lôžkach, ktorí nemajú peniaze na veľké dátové balíky mobilných operátorov.

Príjemným prekvapením je hlasná reprodukcia zvukov. Stereo efekt je citeľný a kvalita zvuku sa rovná najlepším stereo smartfónom na trhu (väčšinou od Applu).

Aj napriek tomu, že Galaxy S10e nepatrí k mobilom s najlepšou výdržou na trhu, nie je to v tomto smere ani žiadna tragédia. Huawei sa naučil drasticky zatvárať spustené aplikácie a predlžovať výdrž na jedno nabitie o čosi efektívnejšie. Intenzívne ukončovanie nepoužívaných aplikácií máte k dispozícii aj tu, ale Galaxy S10e je vtedy schopné vypnúť aj Spotify, z ktorého práve počúvam hudbu či navigáciu Waze spustenú na pozadí. Takže radšej žiadne experimenty, celý deň S10e bez problémov potiahne a najnáročnejší používatelia zrejme aj tak siahnu po Galaxy S10+.

Výhody

+ šikovné rozmery a nízka hmotnosť

+ veľmi slušné fotoaparáty, vpredu aj vzadu

+ výkon najlepších telefónov na trhu

+ bezdrôtové nabíjanie aj wireless powershare

+ veľmi slušná stereo reprodukcia zvuku

+ odolnosť voči vode IP68

+ bohaté balenie

Nevýhody

- priveľa upozornení nadstavby One UI

- chýba mi rozsvietenie displeja po prijatí správy

- výdrž na jedno nabitie mohla byť trochu lepšia

- chýba FM rádio

Orientačná cena: 749 eur

Záver

Jednoznačne najpríjemnejšie prekvapenie z trojice Galaxy S10. Kompaktné rozmery, slušná cenovka, vysoký výkon a žiadne zbytočné kompromisy. Čítačka odtlačkov v displeji mi nechýba, podobne, ako Quad HD rozlíšenie drahších súrodencov. Oveľa viac si užívam rovnú obrazovku, príjemné rozmery, ešte príjemnejšiu hmotnosť a zábavný aj užitočný širokouhlý objektív. Už len popracovať na nadstavbe One UI, doladiť softvérové nedostatky a neustále otravné notifikácie, ešte trochu zlepšiť manažment batérie a bude to dokonalé.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10e.

Diskusia k článku:

david hulák 02.04.2019 - 11:52

To už nikto na fony.sk nekomentuje články?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne02.04.2019 - 12:59 Trvalý odkaz

Tak vidíš. Už iba ty nám píšeš aký je iphone cool a Samsung drek.

Lenka Ivančíková02.04.2019 - 13:13 Trvalý odkaz

Nastastie mame citatelov, ktori pisu zvycajne len vtedy, ked maju naozaj co povedat. :) Preto si dovolim napisat, ze mame kultivovanejsie diskusie nez niektore ine weby.

david hulák02.04.2019 - 14:14 Trvalý odkaz

Diskusie máte veľmi veľmi moc dobré to musím uznať....Ja som váš veľký fanúšik a hlavne Richardov :)

Nightmare02.04.2019 - 18:12 Trvalý odkaz

Ale tento S10e sa mi velice paci...asi si ho zaobstaram a hlavne ze to nie je placka

Celá diskusia 41 príspevkov