Poradňa: Ako vypnúť spoplatnené SMS správy?

Obyčajne stačí odoslať text v tvare STOP alebo VYP na rovnaké telefónne číslo. Ak to nepomôže, musíte vyhľadať poskytovateľa tejto služby. Ten vám ju na požiadanie zruší.

"Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Naša čitateľka sa nám ozvala s nasledovnou prosbou: "Dobrý deň, chodia mi spoplatnené SMS každý večer. Sú z čísla 7807. Chcela by som ich zrušiť, ale neviem, ako na to. Po odoslaní príkazu STOP príde oznam o nesprávnom tvare SMS. Ďakujem veľmi pekne."

SMS-ky sú rovnakým druhom elektronickej komunikácie, ako e-maily. Aj tu teda platí, že reklamné správy vám môžu byť doručované iba v prípade, že ste s tým vopred súhlasili.

Možno by sa mohlo zdať, že obchodníci a marketingové agentúry tieto pravidlá bez problémov obchádzajú, no odhadujeme, že s prijímaním väčšiny takýchto SMS-iek používatelia súhlasili. Mohli tak však spraviť z nevedomosti alebo nepozornosti pri zaškrtnutí malých políčok pri objednávaní tovaru online, vypĺňaní údajov pre vernostnú kartu v kamennom obchode s oblečením alebo hlasovaní v rôznych TV súťažiach.

Otravné správy môžete na väčšine smartfónov s Androidom alebo iOS ľahko zablokovať. Spravíte tak po rozkliknutí daného telefónneho čísla priamo v aplikácií Správy alebo v zozname kontaktov. Na vašu SIM kartu síce prídu, ale telefón ich vôbec nezobrazí.

Avšak pozor. Tento návod platí iba pre bežné SMS. Ak dostávate spoplatnené SMS správy, tento trik vám nepomôže! Nebudú vás síce otravovať na displeji telefónu, ale operátor vám ich naúčtuje aj tak.

Každá takáto služba by vám mala (zväčša v úplne prvej prijatej SMS) oznámiť, ako posielanie správ zastavíte. Obyčajne ide o odoslanie SMS v tvare STOP alebo VYP na rovnaké telefónne číslo, no v ten v prípade našej čitateľky nefungoval. Odporúčame pohľadať úplne prvú správu a zistiť presný tvar takéhoto pokynu. Ak ju už nemáte, môže pomôcť aj Google a vyhľadanie webových stránok poskytovateľa takejto služby. Potrebné informácie pre deaktiváciu by mal mať na svojich stránkach.

Ak vaše snahy zlyhajú, obráťte sa na vášho mobilného operátora. Posielanie takýchto správ zo skrátených čísel na Slovensku prevádzkujú tzv. agregátori. Ide o firmy, u ktorých si marketing tohto typu jednolivý obchodníci objednávajú. Operátor vám s identifikáciou agregátora pomôže, prípadne jeho meno uvidíte priamo na mesačnej faktúre.

Agregátora už na internete určite nájdete. Každý z nich by vám mal posielanie spoplatnených správ na požiadanie zrušiť.

Nezabúdajte, že po zavedení nových pravidiel ochrany osobných údajov, o ktorých sme už písali v článku GDPR: ešte vyššia ochrana vašich údajov na internete, máte právo na to, aby poskytovateľ takejto služby nielenže s posielaním správ prestal, ale môžete tiež požiadať o kompletné vymazanie všetkých údajov, ktoré o vás služba uchováva.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu