Dilema: Nokia 8 Sirocco vs. Huawei P20 Pro

Nokia ešte skúša preraziť displejom s pomerom strán 16:9, Huawei už nasadol na všetky aktuálne trendy. Ktorý z nich by sme si vybrali?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Zuzana túto možnosť využila tiež: "Ahojte! Chcela by som vás poprosiť o názor. Neviem sa rozhodnúť medzi kúpou Nokie 8 Sirocco a Huaweiom P20 Pro. Preštudovala som si vaše aj iné recenzie, no nejako mi z nich jednoznačne nevyplynulo, ktorý telefón mám chcieť. Ktorý z nich by ste mi odporúčali vy? Vďaka za odpoveď!"

Značka Nokia ohlásila veľký návrat a až do príchodu tohtoročného modelu 9 PureView, bola Nokia 8 Sirocco tým najlepším kúskom v portfóliu.

Pre Huawei P20 Pro platí prakticky to isté. Ide o top model, ktorý ale na jeseň prekonal Mate 20 Pro.

Nokia je dobre známa z minulosti a na konzervatívne trendy sa odvoláva aj Sirocco. 5,5-palcový OLED displej s QHD rozlíšením by bol hit, no kedysi samozrejmý pomer strán 16:9 už dnes neponúka prakticky nikto. Ak nemáte radi výrezy okolo predných fotoaparátov v hornej časti obrazovky, tento smartfón by pre vás mohol byť tým pravým.

My sa však skôr hlásime k trendu užších a natiahnutých displejov (19:9), vďaka ktorým sa dnes veľké smartfóny pohodlnejšie držia v jednej ruke. Aj zaoblené sklo na bokoch považujeme za zbytočné.

Veď len na porovnanie, Huawei P20 Pro je len o zanedbateľný 1 milimeter širší, no jeho obrazovka sa chváli až 6,1-palcovou uhlopriečkou (+0,6''). Dopredu sa okrem nej zmestila aj spoľahlivá čítačka odtlačkov prstov, takže v tomto smere sme nášho víťaza už našli.

Nižšie Full HD+ rozlíšenie nám neprekáža. Stále totiž ide o dostatočne jemný štandard, ktorý navyše šetrí energiu. A keďže má P20-tka Pro až 4000 mAh akumulátor a Nokia 8 len 3260 mAh, určite je vám jasné, ktorý z nich budete nabíjať častejšie.

Oba smartfóny ponúknu odolnosť voči vode. Nokia k nej pridá aj bezdrôtové nabíjanie, Huawei zas stavil na infraport pre ovládanie televízora alebo domáceho set-top-boxu. S pamäťovými kartami alebo káblovými slúcadlami si však nerozumie ani jeden z našich duelantov.

Obaja však ponúknu 6 GB RAM a 128 GB vnútorné úložiská, čo bude určite dosť aj v rokoch 2019 a 2020.

Zuzanou spomínané recenzie na našom webe nájdete pod názvami Nokia 8 Sirocco - to najlepšie, len trocha pozadu a Huawei P20 Pro - útok na prvú ligu.

Dnes sú v smartfónoch mimoriadne dôležité fotoaparáty. Huawei P20 Pro boduje hneď trojicou objektívov. Hlavný čip má unikátne 40-megapixelové rozlíšenie, druhý 20 Mpix snímač zachytáva čierno-biele spektrum farieb a tretí 10 Mpix sa stará o trojnásobné optické priblíženie scén. V článku Takto fotí Huawei P20 Pro chválime aj 24 Mpix predný fotoaparát.

Nokia 8 Sirocco si opäť ide svojou cestou a ponúkne len 12-megapixelový základ s 13-megapixelovým teleobjektívom. Predná kamera má iba 5 Mpix. Na dnešné pomery je to už trochu nuda, no výsledné zábery, ktoré môžete vidieť v článku Takto fotí Nokia 8 Sirocco sú bez výhrad. A jednoduchšie ovládanie oproti Číňanovi, kde nemusíte špekulovať s prepínaním z 40 Mpix na 10 Mpix rozlíšenie, niekedy nie je na škodu.

Voľbou redakcie by sa v tomto prípade stal Huawei P20 Pro, ktorý v overených e-shopoch kúpite za približne 700 eur. Nokia 8 Sirocco by mohla stáť o stovku menej, e-shopov, ktoré ju majú na sklade, je však podozrivo málo.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu