Google sa vás spýta, ktorý prehliadač v mobile chcete používať

Ide zrejme o reakciu na tretiu pokutu od Európskej komisie za posledné tri roky. Podobným problémom v minulosti čelil aj Microsoft a jeho Internet Explorer.

Americký internetový gigant na svojom blogu oznámil, že smartfóny s operačným systémom Android sa budú európskych používateľov pýtať, ktorý internetový prehliadač a aplikáciu pre vyhľadávanie chcú používať ako svoju natívnu voľbu.

Aktuálne sa všetky odkazy, na ktoré v novom androide kliknete, automaticky otvoria v prehliadači Chrome.

Je nepochybné, že Google sa pre tento krok rozhodol na základe diskusií s Európskou komisiou. Tá mu totiž tento mesiac udelila už tretiu miliardovú pokutu za posledné tri roky, hoci za iný prešľap.

Google vraví, že používatelia si popri Chrome a jeho platforme pre vyhľadávanie môžu nainštalovať aj akýkoľvek iný softvér. Priemerný používateľ si vraj takto stiahne okolo 50 aplikácií. Komisii zrejme prekáža to, že ide o krok navyše, o ktorom menej skúsení používatelia nemusia vedieť.

V minulosti sa k podobnému riešeniu musel uchýliť napríklad Microsoft, ktorý takto zvýhodňoval svoj Internet Explorer. Očakáva sa, že pri prvotnom nastavovaní nového mobilu bude výber súčasťou niektorej zo štartovacích obrazoviek podobne ako vypĺňanie prihlasovacích údajov do Gmail konta alebo Wi-Fi siete. Ako Google svoj sľub splní na už aktívnych smartfónoch, zatiaľ nevieme.

Poslednú pokutu vo výške 1,49 miliardy eur od Európskej komisie dostal Google tento týždeň. Bola udelená za zneužitie dominantného postavenia na trhu reklamným systémom Adsense. V roku 2017 bol trest (2,42 miliardy eur) za cenový porovnávač Google Shopping preferujúci vlastné odkazy a v roku 2018 bol na vine operačný systém Android za 4,34 miliardy eur.

Následne sa Google rozhodol od výrobcov smartfónov s jeho operačným systémom (Sony, Samsung, Xiaomi, Nokia a pod.) vyberať malý poplatok za služby ako obchod Google Play a podobné. Čistý Android AOSP je stále zadarmo.

Zdroj: blog.google, Euractiv.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu