Dilema: Huawei Mate 20 Pro vs. Samsung Galaxy S10+

Horúca novinka od Samsungu zbiera chválu všade, kde sa objaví. Ako by podľa nás obstála proti zástupcovi z Číny?

Ak si ani vy neviete dať rady pri výbere nového mobilu a máte dvoch favoritov, nezdráhajte sa nám napísať. Kontaktovať nás môžete e-mailom na redakcia@fony.sk, do predmetu správy napíšte "Dilema". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku, ktorej sa budeme venovať formou takéhoto článku.

Stanislav sa nás pýta na rozdiely medzi Huaweiom Mate 20 Pro a Samsungom Galaxy S10+. Možno môže byť zaujímavé pripomenúť, že aktuálne vlastní predchádzajúcu generáciu Galaxy S9.

Displeje oboch konkurentov sú prakticky rovnako veľké, rozdiel medzi 6,39'' a 6,4'' uhlopriečkou považujeme za zanedbateľný. Oveľa zaujímavejší je rozdielny prístup k umiestneniu predných fotoaparátov.

Samsung siahol po unikátnom laserom vyrezanom otvore na dvojicu objektívov, čo pôsobí elegantnejšie a z plochy pre aplikácie, videá alebo hornú lištu s notifikáciami odkrajuje výrazne menej priestoru. Široký výrez v Huawei však nie je samoúčelný. Obsahuje infračervené vysielače, vďaka ktorým skenovanie tváre zvládne aj v úplnej tme. Galaxy S10+ si musí vystačiť bez nich a navyše sa už objavili zmienky o tom, že systém oklame aj video namiesto skutočnej osoby.

Namiesto skenovania tváre môžete v prípade oboch vlajkových lodí použiť čítačky odtlačkov prstov integrované priamo v displejoch. V recenzii Huawei Mate 20 Pro - to najlepšie z ázijskej kuchyne tento spôsob hodnotíme ako nie veľmi spoľahlivý. Aj ultrazvukový snímač v Galaxy S10+ je však pomalší ako klasický senzor Galaxy S9.

Dlho očakávaný test kórejského zástupcu hľadajte na Fony.sk pod názvom Samsung Galaxy S10+ - pár krokov vpred, ani jeden späť.

Dôvodov na výmenu za vlaňajší Galaxy S9 na prvý pohľad nie je veľa. Hodnotiť rýchlosť systému, kapacitu operačných pamätí a použité čipsety nemá príliš zmysel, chybu totiž nespravíte so žiadnym z moderných high-endových smartfónov.

V prospech Galaxy S10+ by nás možno nalákali klasické pamäťové karty namiesto pochybného experimentu s Nano Memory Card štandardom v Huaweii Mate 20 Pro. Ten si u nás kúpite len vo verzii so 6 GB RAM a 128 GB úložiskom od 989 eur. Rovnako veľká Galaxy S10+ s 8 GB RAM vás vyjde na 999 eur, čo je na novší model príjemne malý rozdiel.

Keramická verzia s vyššími kapacitami v oficiálnom obchode Samsung.sk ešte dostupná nie je.

Galaxy S10+ ponúkne audiojack, jednoduchšie zadávanie textu vďaka širšiemu displeju a novšie prostredie One UI je podľa nás lepšie prispôsobené na ovládanie jednou rukou.

Reverzné nabíjanie, vodeodolnosť, stereo reproduktory či podobne veľké batérie (4200 mAh vs. 4100 mAh) u oboch, by naše misky váh nijako nenaklonili.

Zrejme aj vďaka neskoršiemu dátumu výroby sa nám viac páčia fotoaparáty v Galaxy S10+. Testovacie snímky hľadajte v článku Takto fotí Samsung Galaxy S10+. Poctivý 12-megapixelový základ s meniteľnou clonou (f/1.5 a f/2.4) patrí k tomu najlepšiemu, čo si v súčasnosti môžete kúpiť. Dopĺňa ho 12 Mpix teleobjektív a 16 Mpix širokouhlý foťák. Ten čaruje s množstvom objektov, ktoré do záberu dokáže dostať aj pri nahrávaní videí. Ak zo 4K videa prepnete na Full HD, elektronike a funkcii Superstabilizované video ponúkne body navyše na korigovanie otrasov. Funguje to výborne.

Huawei Mate 20 Pro na papieri nijako nezaostáva. Primárny snímač má až 40 Mpix, teleobjektív 10 Mpix a širokouhlý 20 Mpix. Ovládanie je však trocha kostrbaté a o možnosti zachytávať obrovské 40-megapixelové, alebo dnes už trochu primalé 10-megapixelové fotografie si myslíme svoje. Snímky sú navyše niekedy trochu neprirodzene presaturované. Kritizovať ich však určite nemôžeme, nie nadarmo totiž Mate 20 Pro stále kraľuje nezávislému rebríčku DxOmark. Víťaza môžete vyberať aj podľa vkusu a súzvuku s každým z tipov post procesových úprav.

My by sme vzhľadom na zanedbateľný cenový rozdiel a o pár mesiacov novší rodný list Stanislavovi odporučil Samsung Galaxy S10+.

Diskusia k článku:

jarpo 17.03.2019 - 12:31

Ani jeden. Oba vyborne, ale kazdy z nich ma vyrazne poskodeny displej v jeho hornej casti

Tomas17.03.2019 - 14:06 Trvalý odkaz

Vzhladom na cenu... Huawei

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.03.2019 - 10:42 Trvalý odkaz

Ani jeden
Samsung Galaxy S10+ liter
Huawei Mate 20 Pro 670€
LG V30 310€ komplexnosť
Google Pixel 2 429€ fotoaparát

Celá diskusia 4 príspevky