Internet, ako ho poznáme, oslavuje 30 rokov

Prvá webová stránka, ktorú by sme mohli prirovnať k tým dnešným, vznikla v marci 1989 v švajčiarskom CERN-e.

Internet nám dnes slúži na vyhľadávanie informácií, zábavu aj komunikáciu s priateľmi. Webové stránky by mali byť čo najjednoduchšie pre rýchle načítavanie a podporovať najrôznejšie veľkosti a rozlíšenia displejov.

YouTube a mnoho iných služieb totiž hlási, že prístupy zo smartfónov pomaly začínajú predbiehať počet používateľov surfujúcich na klasických počítačoch.

Dátumov považovaných za deň, kedy vznikol internet, je viacero. Prvé prepojenia dvoch počítačov sa diali už v roku 1969. Práve marec 1989 ale zrejme určil spôsob, akým budú fungovať dnešné webové stránky.

Britský inžinier Tim Berners-Lee chcel vytvoriť katalóg informácií uložených na rôznych počítačoch v švajčiarskom Centre pre jadrový výskum, dnes oveľa známejšom ako CERN.

Použil na to písmená a odkazy v HTML kóde, ktoré smerovali na iné adresy. Netreba veľa predstavivosti a okamžite pochopíte, že tieto tzv. "linky" používame dodnes a na desiatky takýchto preklikov ukážete myšou alebo klepnete prstom každý deň.

Berners-Leeho výtvor dokonca nájdete online dodnes. Visí na adrese info.cern.ch.

Neskôr prišiel prvý verejne dostupný prehliadač a odvtedy internet rástol doslova raketovým tempom. Ťažko však povedať, či objemy obrázkov a videa pribúdali v závislosti od zvyšovania rýchlostí nášho pripojenia, alebo tomu bolo naopak.

Ak vás zaujíma, ako vyzerali vaše obľúbené weby kedysi, skúste ich adresu zadať do vyhľadávacieho poľa na stránke web.archive.org. Odhalí sa vám aj pohľad na Fony.sk z roku 2006, kedy rubrika Operátori poznala iba Orange a T-Mobile.

Ak by ste chceli nájsť našu úplne prvú recenziu, pomôžeme vám. Bol ňou test odvážnej Nokie 3650.

Dnes však čoraz viac ľudí tvrdí, že text odchádza do úzadia a nahrádzajú ho videá. Tie naše nájdete na YouTube kanáli Fony.sk. Sledovať nás môžete aj na Facebooku a Instagrame.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 14.03.2019 - 11:12

Internet je Mega vynález min. storočia. I tak som rád, že som väčšinu svojho života prežil bez neho..

Tomas14.03.2019 - 14:47 Trvalý odkaz

Mozme zan podakovat americkej armade:)

Celá diskusia 2 príspevky