Trh s nositeľnými zariadeniami ovláda Apple

Pohľad na tabuľku piatich najväčších dodávateľov wearables za uplynulý rok hovorí jasne. Skokanom roka je Huawei, no stále mu predaje nestačia na to, aby sa stal lídrom.

Napriek tomu, že Apple ponúka len inteligentné hodinky a slúchadlá AirPods, stále je na trhu nositeľných zariadení jednotkou.

Oproti predchádzajúcemu roku americký výrobca zvýšil dodávky o takmer 40 % na 46,2 milióna kusov a ovládol 26,8 % trhu. Dvojkou ostáva Xiaomi s bohatou ponukou hodiniek a náramkov. Za vcelý rok 2018 dodal 23,3 mil. zariadení a patrí mu 13,5 % podiel.

Jediným z pätice výrobcov, ktorému medziročne poklesol predaj, je Fitbit (-10 %). Napriek tomu je s počtom 13,8 milióna dodaných kusov tretí. V predchádzajúcom období sa v tabuľke umiestnili aj Garmin a Fossil, no v rebríčku za rok 2018 túto dvojicu už nenájdeme.

Na ich miesta sa prebojovali Huawei a Samsung. Čínsky výrobca si medziročne s predajom 11,3 mil. kusov nositeľných zariadení polepšil o 147,3 %. Zahanbiť sa nedal ani Samsung, ktorý za celý rok dodal 10,7 milióna kusov, čo je o 85,1 % viac než za predchádzajúce obdobie.

Kým sa v roku 2017 dodalo na trh 115 mil. wearables, v ďalšom roku to bolo o 27,5 % viac - 172,2 mil. kusov. Podľa analytickej agentúry IDC sa nárast pripisuje rozmachu bezdrôtových (True Wireless) Bluetooth slúchadiel do uší s podporou inteligentných asistentov, ktorým patrila štvrtina trhu.

Zdroj: idc.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu