Honor 8X - veľký displej, silná batéria

Veľký 6,5'' android so 4 GB RAM a duálnym 20 Mpix fotoaparátom láka na veľkú 3750 mAh batériu.

Honor 8X môže byť príjemným spoločníkom pre každého, kto hľadá slušne vybavený smartfón, no nechce naň minúť viac než tri stovky.

Do tohto segmentu priniesol koncom minulého roka čerstvý vietor, aspoň z pohľadu dizajnu. Červený chrbát nami testovanej verzie vyzeral naozaj parádne. Zadné sklo sa však poriadne šmýka, preto mnohí z vás siahnu po bezfarebnom silikónovom obale z balenia telefónu. Nabíjačka má štandardný výstup 5V / 2A, t.j. 10 W, slúchadlá sme v krabičke nenašli.

ikona

Základné info: Honor 8XDual SIM android s lesklou konštrukciou, 6,5'' natiahnutým Full HD+ displejom, čipsetom Kirin 710, duálnym 20 Mpix fotoaparátom, až 6 GB RAM a 3750 mAh batériou.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

V dodávanom puzdre už krikľavý chrbát tak nevynikne a šírka 77 mm ešte viac narastie. Na Slovensku je Honor 8X dostupný aj v čiernej a modrej farbe.

Oficiálna cena verzie so 64-gigabajtovým úložiskom je po nedávnom poklese 269 eur, netradične veľký 128 GB variant zoženiete za 299 eur.

Núka sa preto porovnanie napríklad s Moto G7 Plus, ktorá sa vďaka zaoblenému chrbátu lepšie drží aj ovláda.

Inými slovami, prial by som si, aby bol Honor 8X trochu kompaktnejší a možno aj tenší. 6,5-palcová obrazovka sa podľa mňa úplne zbytočne doťahuje na vlajkové lode Samsung Galaxy S10+ (6,4'') alebo iPhone XS Max (6,5''). Sme v úplne inej triede a toto nie je mobil pre maximálnu produktivitu bez kompromisov.

Na druhej strane, veľké rozmery umožnili natlačiť dnu batériu s 3750 mAh kapacitou. V tomto smere teda za konkurenciu môžeme považovať snáď len Nokiu 7 Plus alebo dvojku Pocophone F1 a Redmi Note 6 Pro od Xiaomi.

Displej má natiahnutý pomer strán a kontroverzný výrez, ktorý patrí k tým menším. Ukrýva dva objektívy a slúchadlo pre telefónne hovory.

Vo vnútri testovačky bežal starší Android 8.1 a staršia verzia grafického prostredia EMUI 8.2.

Spoľahnúť sa môžete na vládanie gestami namiesto trojice typických tlačidiel v spodnej lište.

Horná notifikačná lišta zostáva prehľadná s ľahko dostupnými rýchlymi prepínačmi, potiahnutie základnej obrazovky od stredu nadol spustí vydarené vyhľadávanie čohokoľvek, ťah domácej obrazovky doprava odhalí Asistenta Google s prehľadom správ z vašich najobľúbenejších webov.

Honor 8X môžete odomknúť čítačkou odtlačkov prstov alebo čoraz populárnejším skenovaním tváre. To bude samozrejme fungovať iba s dostatkom okolitého svetla. V noci s už verifikáciou neporadí, keďže nemá infračervené prisvetľovanie.

O pohon sa stará svižný Kirin 710 s grafickým jadrom Mali-G6 a 4 GB operačnej pamäte. Pri hraní hier by sa mala aktivovať funkcia GPU Turbo, ktorá sľubuje vyšší výkon a nižšíu spotrebu energie. Testy zahraničných webov ale odhalili, že funguje iba pri niektorých podporovaných hrách.

Populárne PUBG Mobile k nim, podľa tlačovej správy Huaweiu, patrilo už od začiatku. Ak hľadáte výkonný Honor s veľkým displejom na hranie hier, porozhliadnite sa po modeli Honore Play.

Pri každodennom používaní potešia dva sloty pre dvojicu nano SIM kariet a ďalší samostatné priestor pre microSD kartu. Honoru 8X nechýba NFC využiteľné na bezkontaktné platby v obchodoch ani klasický 3,5 mm audio jack. Slúchadlá ale budete potrebovať vlastné.

Nepočítalo sa ani so zvýšenou odolnosťou voči vode a prachu a bohužiaľ, ani s rýchlejším nabíjaním.

Dvojampérovú nabíjačku z krabice pripojíte iba cez starý microUSB konektor. Pri 3750 mAh kapacite je to veľká škoda a batéria sa z nuly doplna dobíja veľmi dlho. Za pol hodinu pribudne iba 30 % energie, na stovku budete potrebovať 2 hodiny a 20 minút.

Na chrbte je overená, ale dnes už trochu nudná kombinácia 20-megapixelového fotoaparátu s 2 Mpix pomocníkom pre rozostrovanie pozadia. Nekoná sa teleobjektív, širokouhlý záber ani novšie prostredie samotnej fotoaplikácie.

Prepínanie na prednú kameru, maximálne Full HD videá pri 60 fps alebo režim portrét je však rýchle a poruke. Dvojica predných objektívov vykúzli 16 Mpix fotografie alebo zábery s rozostreným pozadím. Intenzitu efektu prednou ani zadnou kamerou nemôžete regulovať.

Výhody:

+ veľký displej

+ dve nanoSIM + microSD karta

+ silná 3750 mAh batéria

+ ochranný obal v balení

+ lákavé farebné verzie

Nevýhody:

- starý microUSB konektor

- pomalé nabíjanie

- FM rádio bez slúchadiel v balení

- ochranná fólia na displeji sa poškriabe aj od kľúčov

- starý Android 8.1 a EMUI 8.2

Orientačná cena: 269 eur

Záver

Honor 8X neprináša nič nové. Dobre známy hardvér vrátane duálnych fotoaparátov ale tentokrát prichádza v 6,5-palcovom vydaní, spolu s lákavými farbami.

Budete radi za nízku cenu, dlhú vydrž na jedno nabitie a praktický obal priamo v balení. V porovnaní s konkurenciou do 300 EUR bude patriť k tomu najzaujímavejšiemu na trhu. Tento limit podlezie aj 128 GB verzia.

Starý microUSB konektor a Android 8.1 ale vyvolávajú pochybnosti, či si v Honore nezabudli kalendáre pretočiť o ďalší rok dopredu.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Diskusia k článku:

marek1234 14.03.2019 - 23:08

Nechapem, preco tie Huawei vzdy zaklincuju starym USB konektorom... Co su tam nejake vyssie poplatky za novsi USB?

Lukas24.03.2019 - 00:00 Trvalý odkaz

financna politika nic viac

Celá diskusia 2 príspevky