Taxify sa mení na Bolt. Chce ponúkať viac než len jazdy taxíkmi

Aplikácie pre Android a iOS dostanú v krátkom čase aktualizácie. Po ich nainštalovaní sa zmení názov aj ikona na domácej obrazovke.

Zákazníci Taxify dnes ráno dostali e-mail, ktorý im oznamuje, že služba čoskoro zmení svoj názov a dizajn.

Mobilné aplikácie pre Android a iOS dostanú v najbližších dňoch aktualizácie a estónsky startup založený v roku 2013 začne používať meno Bolt. Pôvodná doména už bola presmerovaná na internetové stránky bolt.eu.

Za rebrandingom má byť rozšírenie palety ponúkaných služieb. Okrem pôvodného ridesharingu (zdieľaných jázd autom) majú pribudnúť aj motorky a elektrické kolobežky.

Podobné služby to na Slovensku nemali jednoduché. Klasickí taxikári totiž protestovali proti tomu, že v nich jazdili vodiči bez riadnych koncesií podmienených prísnymi pravidlami, ktoré oni spĺňať musia. Pred rokom si na súde vymohli zákaz prevádzky známejšieho Uberu, no pri Taxify, paradoxne, podobný postup neaplikovali a služba fungovala ďalej.

Rovnako ako pri Airbnb a iných službách tzv. zdieľanej ekonomiky často platí, že legislatíva jednotlivých štátov na nové formy podnikania nie je pripravená a tie tak operujú v šedej zóne.

1. apríla 2019 by však mala začať platiť novela zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave, ktoré fungovanie takýchto alternatívnych taxislužieb jasne upravuje. Všeobecne sa 1. apríl považuje za dátum, kedy by sa Uber na Slovensko mohol vrátiť.

Taxify u nás aktuálne pôsobí v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Nitre, Prešove, Trnave a Žiline.

Služba na Slovensku nedávno čelila problémom, kedy vyšlo najavo, že na rozdiel od Uberu vodičom sprístupňuje osobné telefónne čísla zákazníkov a zákazníčok, prípadne naopak, prepravovaným osobám sprístupní čísla na taxikárov. Obe strany následne zaznamenali nevhodné SMS-ky. Taxify prisľúbilo preprogramovanie aplikácie.

Zmena názvu na Bolt s tým však iste nesúvisí, prebehne totiž globálne.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 07.03.2019 - 22:03

Ten nadpis.... Mi hned napadlo; Akoze co viac? Obtazovanie cestujucich?

Peter Bumbaldek08.03.2019 - 15:48 Trvalý odkaz

Som zvedavý na kolobežky, či sa to sem dostane.

A nebolo by odveci, keby začali spolupracovať so "žltými bicyklami" v ba a požičiavanie bicyklov by bolo pohodlnejšie :)

Celá diskusia 2 príspevky