Takto fotí Samsung Galaxy S10+ (SM-G975F)

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy S10+ (SM-G975F) s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. V každej situácii sa snažíme vytvárať aspoň dve snímky, rozumne využívať HDR, výnimočne aj upravovať expozíciu. Po vytvorení už do snímok nijako nezasahujeme.

Hlavný fotoaparát (26 mm)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), clona f/1.5, f/2.4, video 4K (60 fps), super stabilized Full HD, HDR10+ video, super slo-mo HD (960 fps až 0,8 s), AF, OIS, 77° uhol

Tele 2x zoom (52 mm)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), f/2.4, AF, OIS, 45° uhol záberu

Wide 0,5x zoom (13 mm)

16 Mpix (4:3) / 12 Mpix (16:9), clona f/2.2, FF, 123° uhol záberu

Predný fotoaparát

10 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), clona f/1.9, video 4K, 80° uhol záberu

Pomocný predný fotoaparát

RGB, 8 Mpix, FF, f/2.2

Ďalšie parametre nájdete v článku Základné info: Samsung Galaxy S10+ (SM-G975F).

Krátky komentár:

Jednoznačne najlepší fotomobil, aký som mal kedy v rukách. Rýchle spustenie dvojitým stlačení vypínača pravidelne využívam.

Štandardný fotoaparát vytvára veľmi pekné zábery cez deň aj večer. Nočný režim je automatický. Večerné zábery ponúkajú viac detailov než Huawei Mate 20 Pro. Nechýba pomer strán 16:9 či rôzne režimy. Občas som využil Pro (manuálny), párkrát som ocenil dynamické zaostrenie (prekvapivo vydarené rozostrenie pozadia s nastavením intenzity).

Širokouhlý fotoaparát som využíval najradšej. Večer jeho malý snímač už trochu zaostáva, ale cez deň je to paráda. Optická vada v rohoch je pochopiteľná. V režime Panoráma je využívaný práve širokouhlý objektív.

Približujúci fotoaparát využijete skôr pri videu. Vtedy je pri 2x priblížení naozaj použitý takmer vždy. Pri snímkach Galaxy S10+ dáva často prednosť digitálnemu priblíženiu hlavného fotoaparátu s lepším snímačom.

Záznam videa je veľmi slušný, k tomu nemám výhrady. Nechýba možnosť pripojiť externý mikrofón. Počas záznamu môžete prepínať jednotlivé zadné kamery, 1x a 2x sú opticky stabilizované, širokouhlý nie. Určite si pozrite jednotlivé ukážky videí v spodnej časti článku. Super stabilizácia zmení rozlíšenie zo 4K na Full HD a vypne zaostrovanie, no jej výkon je ukážkový.

Počas 10 dní s Galaxy S10+ sa mi nestalo, že by som zatúžil po inom fotomobile. Toto je pre mňa aktuálne to najlepšie, čo sa dá kúpiť. A keďže ide jar a ja trávim čím ďalej tým viac času vonku, vychutnávam si hlavne ten širokáč.

Konečne aj v Samsungu pochopili, čo som hovoril už dávno: širokouhlý fotoaparát nájde v mobile oveľa lepšie využitie než približujúci. V Galaxy S10+ si však príde na svoje úplne každý. A tak je to asi najlepšie.

Mimochodom, keď už toľko chválim, tak musím spomenúť aj rozumnú veľkosť fotografií. Ak nepoužijete dynamické zaostrenie, zaberie vám snímka s pomerom strán 16:9 len 2,5 - 4,5 MB. Umelé rozostrenie zväčší súbor na dvojnásobok.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ

Všetky fotografie v článku sú v plnej kvalite, preto môže pri pomalom internetovom pripojení chvíľu trvať ich načítanie. Otvorenie obrázkov kliknutím / dotykom prináša len pohodlie listovania medzi jednotlivými zábermi (klikom myši alebo dotykom obrazovky otvoríte ten istý súbor). Ak máte v ruke smartfón či tablet, detaily si pozriete aj klasickým priblížením snímky dvomi prstami. Pravým tlačidlom myši alebo podržaním prsta na obrázku môžete slobodne snímky uložiť do vášho zariadenia, skúmať detaily a analyzovať EXIF.

GALÉRIA VIDEÍ

Diskusia k článku:

Tomas 07.03.2019 - 15:04

Hm, tolko chvaly som fakt necakal. Vravi sa, ze sw update by mal priniest samostatny nocny rezim, nieco na sposob Pixelov alebo Mate 20 pro. Tak som zvedavy

Richard Hombauer07.03.2019 - 16:03 Trvalý odkaz

Po vytvorení večernej snímky prejde táto akýmsi postprocesom, jemnou úpravou. Na statíve sa môže človek hrať s manuálnym režimom. Mne teda hračkárska úprava známa z Huaweiov úprimne nechýba. Ak ju však bude možné vypnúť, hlasujem za. :)

Tomas07.03.2019 - 16:46 Trvalý odkaz

Na OP 6T mam tiez nocny rezim, ale ten funguje velmi biedne. Snimku sice zosvetli, ale zaroven zleje vsetky detaily a vznikne z toho len velka mazanica ako by to bolo namalovane vodovymi farbami. Google camera port vsak funguje o dost lepsie a vysledne snimky su pouzitelne, tiez je to vsak tak 50:50. Raz sa snimka podari, inokedy treba viac pokusov.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.03.2019 - 22:38 Trvalý odkaz

Google Cam je bomba. ALe raz ulozi snimku raz neulozi, je to cirkus.. ale ked sa fotka podari tak je perfektna, portret ci panorama normalne znesie A3 tlac v pohode

Celá diskusia 4 príspevky