Skúsenosti so smart hodinkami Huawei Watch GT

Takmer dva mesiace nosím na ruke vydarené inteligentné hodinky s dvojtýždňovou výdržou na jedno nabitie. Tu sú všetky moje postrehy.

Už dlho sa mi nestalo, aby som bol taký spokojný s nejakým produktom. To neznamená, že je dokonalý, no často sa mi stáva, že sa moje očakávania s predstavami výrobcov elektroniky akosi nezhodujú. Aj hodinkám Huawei Watch GT niektoré funkcie chýbajú, no prekvapilo ma, že výrobca začal pekne od začiatku - podstatnými parametrami.

Z mnohých strán totiž už roky počúvam, že smart hodinky pripojené k mobilu by mali vydržať na jedno nabitie aspoň týždeň, ideálne mesiac. Mali by zobrazovať čas, počet krokov a vibrovať. Toto všetko väčšinou spĺňajú rôzne náramky ako Xiaomi Mi Band (aktuálne v tretej generácii), no hodinky s veľkým displejom od veľkých značiek ako Samsung či Apple musíte nabíjať každý druhý deň.

Uznávam, že tie ponúkajú plnohodnotné využitie. Poslúžia ako hlasné handsfree, môžete v nich listovať históriou aktivít, vyhodnocujú dlhodobé merania, ponúkajú množstvo rôznych ciferníkov aj možnosť inštalácie aplikácií. Môj kamarát napríklad používa na Apple Watch 4 dokonca funkciu vysielačky - s druhým kamošom si posielajú krátke hlasové správy. Je to celkom milé.

Lenže ja som nikdy nič také nepotreboval. V mojich predstavách by mali inteligentné hodinky spĺňať tieto vlastnosti:

- výdrž aspoň týždeň na jedno nabitie

- rýchle nabíjanie malou nabíjačkou

- kovovú obrubu, aby som nepoškodil sklíčko a displej

- ľahko vymeniteľné remienky

- rôzne ciferníky

- zobrazenie prijatých správ a mena volajúceho

- pohodlné ovládanie

- senzor tepu srdca (pre presnejšie meranie a odhadovanie aktivít)

- automatické meranie spánku

- budík s úpravou času budenia priamo v hodinkách

- integrované GPS

- presné meranie športových aktivít (beh, turistika, bicykel, lyžovanie, plávanie)

Všetko ostatné je druhoradé. Nikdy som s hodinkami netelefonoval, hoci som mohol. Listovanie záznamami spánku či rôznych aktivít v Samsung Galaxy Watch je výborné, ale pokiaľ si viem všetky záznamy pozrieť na displeji mobilu, stačí mi aj to. Skrátka, Huawei Watch GT ponúkajú všetko dôležité. Až sa mi nechce veriť, že sa konečne na trhu objavili hodinky, ktoré vyzerajú dobre, nie sú extrémne ťažké, nabíjam ich raz za týždeň (aj keď si v ňom idem párkrát zabehať) a stoja menej než 250 eur. Uznávam, že ešte viac by sa mi páčila cenovka pod dvestoeurovou hranicou.

Recenziu týchto hodiniek písal kolega Matej a nájdete v nej všetky potrebné informácie. Ja sa preto pokúsim Matejov test doplniť, prípadne potvrdiť jeho postrehy.

Začnem najväčšou devízou: výdržou na jedno nabitie. Pri bežnom používaní, pri ktorom viackrát za hodinu kontrolujem čas aj intenzívnymi vibráciami ohlásené upozornenia vydržia Huawei Watch GT naozaj bez problémov viac než týždeň používania. Je dokonca celkom možné, že ich budete nabíjať raz za dva týždne. Celý čas pritom hodinky sledujú a zaznamenávajú tep vášho srdca, automaticky rozpoznajú spánok a počítajú kroky.

Pri športových aktivitách s GPS, a to som skúšal beh aj bicykel, ako aj pri meraní plávania klesne stav batérie len o asi 3 % za hodinu.

GPS meranie je pritom presnosťou zhodné s iPhonom XR, s ktorým sa pri behu okolo bratislavskej Kuchajdy zhodli takmer na meter presne. V ťažkom a členitom teréne som ich neskúšal.

Celý deň hodinky sledujú nielen aktivitu (kroky), ale aj tep srdca, ktorý zobrazujú na prehľadnom grafe. Žiaľ, ani kroky, ani srdcovú aktivitu v uplynulom dni si po polnoci nijak nepozriete, na taký účel musíte otvoriť aplikáciu Huawei Zdravie (Huawei Health) v pripojenom smartfóne. Tá je graficky prehľadná, zahŕňa aj pripojenie hodiniek, aj meranie aktivít, skrátka všetko v jednom. A funguje aj na iOS.

Hodinky môžem dokonca pripájať k rôznym smartfónom, netreba ich resetovať ako Galaxy Watch od Samsungu. Stačí sa v apke Huawei Zdravie prihlásiť do vášho Huawei konta a všetko je hneď synchronizované. Prechod z Honor View 20 na iPhone XR bol v tomto smere otázkou minúty. Stiahol som aplikáciu, prihlásil sa, na jednom mobile hodinky odpojil, na druhom pripojil a zrazu som v novom mobile videl počet krokov aj spálených kalórií od rána až do daného momentu.

Pripojenie k smartfónu bolo podľa mojich pozorovaní o čosi stabilnejšie s iPhonom než s viacerými androidmi od Huaweiu a Honoru. S tými som musel občas (raz za týždeň) hodinky reštartovať, lebo prestali prijímať niektoré upozornenia. Stalo sa to naozaj zriedkavo, no od prvého pripojenia k iPhonu XR ani raz.

Ten do (každých nie-apple) hodiniek odosiela všetky notifikácie, ktoré sa zobrazujú v hornom centre hlásení vášho iPhonu. Ide o jednoduché riešenie. Stačí navštíviť nastavenia iPhonu - Hlásenia - otvoriť nejakú aplikáciu, napríklad Messenger a skontrolovať, či má potvrdené zobrazovanie v Centre hlásení. Ak áno, budú vám messengerové správy chodiť aj do hodiniek.

V aplikácii Huawei Health v androidoch máte pestrejšie možnosti prispôsobenia hlásení jednotlivých udalostí. V jednoduchosti je krása, a tak musím naozaj povedať, že spoľahlivejšie boli hlásenia z iPhonu XR než z Huawei P20 či Honor View 20. Išlo však o minimálne rozdiely, hodinky som za pár týždňov len asi dvakrát reštartoval, apku Huawei Zdravie zatvoril a znovu otvoril a bolo vybavené. Nerád by som robil z komára somára.

Okrem výbornej výdrže, ktorá viacnásobne prekonáva Apple Watch aj Samsung Galaxy Watch, musím pochváliť aj nabíjanie. Malá biela placka s USB-C konektorom je to pravé orechové. A nielen, že zaberá minimum miesta a môžete ju pripojiť aj k nabíjačke svojho nového mobilu, narozdiel od kolísky ku Samsung Galaxy Watch so zastaraným microUSB konektorom, ale ešte aj nabije vaše hodinky rýchlejšie než konkurencia. Fotky oboch nájdete v recenzii Huawei Watch GT.

Všetky namerané aktivity (beh, bicykel a plávanie), teda až na lyžovanie, ktoré som musel merať ako beh, sa ukladajú aj do pamäte hodiniek, aj do aplikácie Huawei Zdravie. Z posledného cyklo merania vidím v hodinkách vzdialenosť, trvanie, spálené kalórie, priemerné tempo aj rýchlosť, maximálku, nadmorskú výšku, priebeh tepu srdca, rýchlosti, nadmorskej výšky...skrátka, prekvapivo detailnú analýzu.

Najväčší problém je, že do aplikácie Huawei Health nedokážete importovať údaje zo služieb ako Strava či Endomondo, nehovoriac o absencii exportu. Čo nameriate, to uvidíte len v aplikácií Huawei Health. A hoci tam vidíte aj vašu trasu na mape, aj jednotlivé merania, export GPX súboru by mal byť v takýchto prípadoch automatickou vecou. Napríklad po zázname aktivity cez Endomondo môžem trasu krásne importovať do Relive, čo mi Huawei Health nijakým spôsobom neponúkne.

Nedostatky:

- lokalizácia v anglickom jazyku (tých pár výrazov zvládne aj začiatočník)

- chýba kalendár (upozornenia v kalendári zobrazí spolu s mobilom)

- chýba možnosť inštalovať aplikácie

- kroky počíta pri pohybe po kancelárii či byte možno trochu optimisticky (ale po polhodine plávania nepribudol ani jeden)

- v aplikácii Huawei Health chýba export a import údajov zo Strava, Endomondo, Runtastic...

- počas športovania upozorňuje na každý prejdený kilometer, pri bicyklovaní by potešil väčší rozsah

Záver

Ak máte nejaké otázky k Huawei Watch GT, pýtajte sa. Ide o pomerne neznámy produkt, ktorý si určite zaslúži viac pozornosti.

Z návrhov na vylepšenie mi napadá stav batérie priamo na domácej obrazovke, ale zas...stačí stiahnuť hornú lištu, v ktorej môžem jediným dotykom vypnúť vibrácie, zamknúť displej či skočiť do nastavení, a vidím aj 45 % stav batérie, ktorú som nabíjal presne pred týždňom. Neuveriteľné. Už len vylepšiť import a export nameraných športových aktivít, pridať k nim aj zjazdové lyžovanie (s vynechaním presunov do kopca) a bude to dokonalé.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

stanleyjr 25.02.2019 - 16:46

cierne aj strieborne pod 200 uz su, staci pohladat napr. digitall.sk, mne je len zahada ako take nieco s podpriemernou HW konfiguraciou vobec funguje :)

Martin25.02.2019 - 23:13 Trvalý odkaz

Som rozmýšlal nad kúpou samsungu galaxy watch, ale teraz keď Richard potvrdil, že tieto huawei watch gt merajú presne tep srdca aj GPS, tak sa asi roozhodnem pre huawei. Lebo samsung pri športovaní moc nie je presný, čo čitam recenzie, tak tep srdca pri záťaži meria úplne odveci aj GPS signál sa načitava pomalšie a sem tam aj vypadne. Len by som chcel vedieť či plne podporujú tieto huawei stravu.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy26.02.2019 - 01:44 Trvalý odkaz

Citácia komentu Ondra H. z fb
"watch gt sa ešte neoplatia kupovať. Mám ich a zatiaľ si z nás Huawei robí beta testerov. Na to, že to je sporttester nedajú sa pripojit iné periférie, nemožnosť exportu do stravy a iné. Hodinky nemajú ani len nijaký plánovač či kalendár. Majú problém sa pripojiť na BT. Nedá sa odpovedať na správy, nie zrovna najvzhľadnejšie watchface."
:)

Richard Hombauer26.02.2019 - 09:53 Trvalý odkaz

presne o tom to je: kazdy mame ine preferencie. mne kalendar nechyba, ten sledujem na mobile. aj ked uznavam, ze v hodinkach mohol byt. odpovedat na spravy som nikdy neodpovedal, mobil mam vacsinou poruke. potrebujem ich len citat. spomedzi cifernikov sa da vybrat. chybajuce prepojenie s inymi sluzbami som ako nevyhodu v clanku jednoznacne spomenul. skratka, vsetko je o kompromisoch. mne viac zalezi na vydrzi nez na kalendari ci odpovedani na spravy. iny potrebuje zase hodinkami telefonovat a vybavovat rychlo esemesky. budme radi, ze si mozeme vybrat. :)

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy26.02.2019 - 09:58 Trvalý odkaz

pre mna je dolezita vodeodolnost aspon pre plavanie, presne a rychle GPS a hlavne moznost instalacie aplikacii. (napr runtastic, endomondo etc..) zostava mi len wearos alebo ios.

Celá diskusia 27 príspevkov