Galaxy Buds - ďalšia generácia Bluetooth slúchadiel zabojuje proti Apple AirPods

True Wirelles slúchadlá vážia necelých 6 gramov a spolu s dokovacou krabičkou ponúknu 13 hodín výdrže. Dok je možné nabíjať aj bezdrôtovo.

Okrem nových mobilov Samsung predstavil aj slúchadlá Galaxy Buds. Tie patria do kategórie označovanej ako True Wireless, čo znamená, že im okrem bežného káblového pripojenia k mobilu chýba aj prepojenie alebo most medzi ľavým a pravým meničom.

Výrobca nie je v tomto segmente žiadnym nováčikom. Na našom webe si môžete prečítať recenziu slúchadiel Samsung Gear IconX (2018). Galaxy Buds vnímame ako ich nástupcu. Sú trochu ľahšie, no najmä lacnejšie.

Základné parametre Galaxy Buds (BCM43014):

rozmery 18 x 23 x 19 mm, hmotnosť 5,6 gramu (jedno slúchadlo), 70 x 39 x 27 mm, 39,6 gramu (nabíjacia krabička), OS RTOS, Bluetooth 5.0, A2DP, AVRCP, HFP, AAC, SBC, akcelerometer, proximity senzor, dotykový senzor, batéria: 58 mAh (slúchadlá), 252 mAh (krabička)

Zacielenie proti Apple AirPods čakajúcim na príchod druhej generácie je zjavné. Galaxy Buds majú veľmi podobne riešené rýchle párovanie s mobilom, kedy by malo stačiť otvoriť dokovaciu krabičku nachádzajúcu sa v tesnej blízkosti. Tento spôsob ale bude fungovať iba na smartfónoch od Samsungu s Androidom 7.1.1 a novším po nainštalovaní aplikácie SmartThings. Majitelia iných značiek a iPhonov budú musieť otvárať Nastavenia a prejsť bežným párovacím procesom. Galaxy Buds podporujú najnovšiu špecifikáciu Bluetooth 5.0.

Neprekvapí, že slúchadlá sú v krabičke neustále dobíjané. Dok s hmotnosťou takmer 40 gramov má 252 mAh akumulátor, v každom 5,6-gramovom slúchadle je potom 58 mAh baterka.

Samsung hovorí o 6 hodinách výdrže na jedno nabitie. Malo by ísť o údaj zohľadňujúci nepretržité počúvanie predtým, než ich vyberiete z uší opätovne vložíte do krabičky. Gear IconX (2018) nám totiž takto vydržali 4 hodiny. Z krabičky potom dostanete ďalších 7 hodín výdrže, respektíve približne ďalších 100 % kapacity samotných slúchadiel.

Súčasné AirPods oproti tomu sľubujú do 5 hodín počúvania na jedno nabitie, no vkladanie do puzdra im predĺži život opakovanie, spolu až na viac než 24 hodín.

Galaxy Buds majú byť pohodlné aj pri dlhom nosení so zvukovou stránkou vyladenou spoločnosťou AKG. O vodeodolnosti sa produktové materiály nezmieňujú. Nemajú ani aktívne potláčanie zvuku (Noise-Canceling), no hluk by mala blokovať ich in-ear konštrukcia a duálne mikrofóny sa postarajú o čistý prenos hlasu pri telefonovaní. Krátke podržanie prsta môže do slúchadiel poslať vaše vlastné vety, alebo naopak prepustiť vonkajší zvuk. To zabezpečí bezproblémovú konverzáciu s okolím aj bez ich vyberania z uší.

Otázne zatiaľ zostáva ovládanie hlasitosti priamo na slúchadlách. Dotyková plocha IconX takéto gestá podporovala, no nefungovala vždy spoľahlivo.

Ak vlastníte niektoré z hodiniek Galaxy a smartfón od Samsungu, prepínanie zvukového zdroja by malo byť plynulé a jednoduché, bez opätovného spúšťania párovacieho procesu. V ekosystéme Apple má takýto prechod na starosti čip W1 alebo W2 a okrem AirPods ho podporujú aj viaceré slúchadlá Beats.

Puzdro dobijete cez USB-C konektor alebo bezdrôtové nabíjanie. Februárové novinky Galaxy S10 a Galaxy S10+ na tento účel ponúkajú reverzné bezdrôtové nabíjanie, takže krabičku postačí položiť na chrbát telefónu.

Predaj začne 29. marca 2019 a dostupné budú v čiernej, bielej a žltej farbe za 149 eur. Ak si do 7. marca predobjednáte Galaxy S10 a Galaxy S10+, Galaxy Buds k nim dostanete zadarmo ako darček.

Diskusia k článku:

Peter 21.02.2019 - 15:42

Zaujímalo by ma ci sa dajú tieto slúchadlá sparovat aj s počítačom s windowsom a mac os, a taktiež či tie staršie iconx sa dajú prepojit s PC softvérom tiež. Neviete?

Peter Fejfar24.02.2019 - 09:56 Trvalý odkaz

Mám iconX 2018 a tie sa dajú v pohode spárovať s PC. Máju v sebe dokonca aj aplikáciu na prenášanie hudby do slúchadiel.

Peter Fejfar24.02.2019 - 09:57 Trvalý odkaz

BTW, tie staršie iconX sú drahšie ako tieto Buds.

Celá diskusia 3 príspevky