Honor 10 Lite - odľahčený kúsok nám narástol

Recenzia 6,2'' androidu s minimálnym výrezom v displeji a silnou 3400 mAh batériou. Vďaka microUSB a 3 GB RAM mieri skôr na lacnejšiu konkurenciu.

Ponuka smartfónov s logom Honor sa poriadne zahusťuje. Pri pohľade do sekcie výrobcov na našom webe, som pri značke Honor napočítal za posledných 12 mesiacov 14 nových modelov. A to ešte nespomínam, že takmer identické deriváty nájdeme aj pod logom sesterskej značky Huawei.

Apple razí presne opačnú stratégiu a napríklad Samsung už pred pár rokmi príliš široké portfólio označil za svoju chybu.

ikona

Základné info: Honor 10 LiteDual SIM android so 6,21'' natiahnutým Full HD+ displejim, čipsetom Kirin 710, až 6 GB RAM, duálnym 13 + 2 Mpix fotoaparátom, microUSB a 3400 mAh batériou bez podpory rýchleho nabíjania.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

Ani Honor 10 Lite teda neprináša žiadnu prevratnú novinku, práve naopak, ide o ďalší pokus poskladať známy hardvér v trochu inom vydaní. Za najväčšie sklamanie musím označiť microUSB konektor, na ktorý by už výrobcovia mali konečne zabudnúť a nahradiť ho pohodlnejším a pri nabíjaní rýchlejším USB-C. Navždy.

Honoru 10 Lite nie je vodeodolný a neprináša ani infraport pre ovládanie televízie namiesto diaľkového ovládača, ktorým sa občas telefóny z Ázie radi hrdia.

Za najzaujímavejší teda považujem 6,21-palcový IPS displej, ktorý dnes populárny výrez vytlačil do úplne minimalistickej podoby. Pri hornom okraji chýba iba maličká časť tesne obopínajúca objektív prednej kamery.

Takto je to dobre a ak už výrez, ide snáď o jediné správne riešenie. Android totiž na rozdiel od iOS vrchnú časť obrazovky využíva na zobrazovanie ikon zmeškaných notifikácií. Pokusy iných o slepé kopírovanie trendov, hoci používateľovi zostane priestor na sotva dve ikony upozornení, je preto poriadne trápne a kontraproduktívne.

Honor relatívne dobre využíva celú prednú stranu. Notifikačná dióda sa však výrazne zmenšila a presunula úplne dole. Teraz susedí so spomínaným microUSB portom.

Obrazovka dostala štandardné Full HD+ rozlíšenie (1080 x 2340 bodov) a moderný natiahnutý pomer strán 19,5 : 9. Farbami, maximálnym jasom a ďalšími vlastnosťami nevybočuje z radu dnešnej konkurencie. Nič jej ani nechýba.

Má režim Ochrany zraku (zožltnutia) v noci, možnosť zväčšenia písma a ručného prispôsobenia teploty farieb v Nastaveniach.

Opatrných majiteľov poteší nalepenou ochrannou fóliou, ktorej sekunduje jednoduchý číry silikónový obal v balení. Po kúpe vám tak nevzniknú žiadne náklady navyše.

Honor 10 Lite síce neprináša nič prevratné, čítačku odtlačkov prstov má však na dobre prístupnom mieste na chrbte, zaoblené hrany spríjemňujú držanie v ruke a nezabúda sa ani na 3,5 mm audio jack pre vyznávačov klasických slúchadiel. V balení síce žiadne nedostanete, jeho postupné odstraňovanie je ale častým predmetom kritiky.

Chválim dostupnosť mobilu v pekných farbách. Marketéri Honoru si určite všimli úspechu odvážnejších motívov na drahších modeloch a ani tu už neponúkajú len nudnú čiernu. Náš Honor 10 Lite bol modrý, pričom intenzita lakovania bledla smerom hore. Lesklý chrbát je ale večným magnetom na odtlačky, pokiaľ mobil nemáte v puzdre.

Vo vnútri beží nový Android 9 Pie, spolu s mierne upravenou verziou známeho grafického prostredia EMUI 9.0.1. Na prvý pohľad viditeľné zmeny sú len kozmetické, typicky sa jedná o presunutie pár ponúk v nastaveniach na iné miesto.

Celkový dojem je každopádne trochu rozpačitý. Veľmi často sa mi stávalo, že som si niekoľko hodín nevšimol neprijatý hovor alebo neprečítanú SMS. Na ikonách aplikácií mám notifikačné bodky, nie sú však príliš kontrastné a pri viacerých upozorneniach v notifikačnej lište som si ich nevšimol ani tam. Informácií by v notifikačnom centre malo byť určte viac, pri dôležitých udalostiach napríklad s fotografiou kontaktu a podobne. Tie najdôležitejšie, ako práve neprijatý hovor, očakávam vždy navrchu.

Neviem presne vystopovať, čo sa oproti starším verziám EMUI zmenilo, no s predchádzajúcimi modelmi Huawei / Honor som snahu o moje kontaktovanie známymi takto často neprehliadal.

Trochu chaoticky sa správa tiež regulácia hlasitosti bočnými tlačidlami + a -. Niekedy jej zníženie na úplné minimum aktivuje vibračný režim, inokedy nie.

Najotravnejší je beh aplikácií na pozadí. Honory a Huaweie sú známe vynikajúcou výdržou na jedno nabitie. Vďaka dobrej optimalizácii, ale aj prísnemu vypínaniu aplikácií na pozadí. V novej verzii EMUI stúpla aktivita energetickej polície na novú úroveň.

Nepotešilo ma, keď som si v Google Mapách vyhľadal trasu na cieľové miesto, spolu s otvorenou informáciou o tom, kde a na ktorú linku MHD prestúpiť. Stačilo odpísanie na 1 správu v Messengeri a po návrate do Máp boli všetky informácie vymazané…

Naťukanie cieľa ešte raz, vyrátanie trasy, medzitým kontrola e-mailu a trasa bola vymazaná znova. To sa opakovalo veľakrát, s rôznymi apkami.

Náš Honor 10 Lite síce disponoval "len" 3 GB operačnou pamäťou, no v minulých verziách EMUI som sa s tým nestretol. Pomôcť by mohli nastavenia Batérie, položka Spustenie aplikácie a vypnutie možnosti "Spravovať všetko automaticky", ktoré by podľa textu v menu mala povoliť beh viacerých aplikácií bez ich vypínania. Situácia sa trochu zlepšila, nie však vyriešila.

Chcem veriť, že za to môžu nedotiahnuté novinky v aktuálnom EMUI, ktoré ďalšie aktualizácie rýchlo vyriešia.

Na domácej obrazovka môžete mať všetky aplikácie, alebo ikony upratať do klasického menu. Na plochu sa ich vďaka najmenšej mriežke 5 x 6 ikon spolu s widgetami zmestí naozaj dosť.

V hornej lište nechýbajú rýchle prepínače vrátane bezdrôtového premietania na kompatibilné smart televízory, režimu Nerušiť, Wi-Fi, GPS a nahrávania obrazovky, voliteľne spolu so zvukom z mikrofónu.

Okrem odomykania odtlačkom prsta môžete využívať aj skenovanie vašej tváre, ktoré samozrejme funguje iba pri dostatku okolitého osvetlenia, keďže mobil nemá drahé infračervené prisvetlenie. Tieto prvky by sa do maličkého výrezu okolo prednej kamery ani nezmestili. Nastavenia sú, našťastie, dostatočne bohaté, takže si môžete vybrať, či sa má mobil odomknúť hneď, alebo počkať, kým si prečítate notifikácie a vydáte pokyn posunutím prsta.

Dnes už len priemernú 3 GB RAM dopĺňa aspoň 32 alebo 64-gigabajtové vnútorné úložisko, takže s priestorom na aplikácie a stovky fotografií problém nebude. V našich e-shopoch som našiel obe verzie, pričom ich od seba delí iba 10-eurový rozdiel.

Väčšinu práce vykonáva 12-nanometrový čipset Kirin 710. V našom teste s benchmarkom AnTuTu dosiahol Honor 10 Lite skóre 115 828 bodov. To ho radí napríklad za Asus ZenFone 5, ale aj sesterské modely Huawei Nova 3i a Huawei Mate 20 Lite. Ich cena je však vyššia a ponúkajú viac operačnej pamäte, takže je to v poriadku. Odozva a otváranie aplikácií zostáva stále svižné.

Grafický výkon dodáva čip Mali-G51 patriaci skôr k priemeru. Novšie hry z Google Play si teda bez problémov zahráte, avšak na nižších detailoch.

Ľavá karta na domácej obrazovke patrí Asistentovi Google s ponukou noviniek z relevantných webov na základe vášho prechádzajúceho vyhľadávania. V systéme okrem neho nájdete aplikáciu Zdravie počítajúcu kroky počas dňa a s podporovaným príslušenstvom (najmä hodinky a náramky Huawei / Honor) tiež spánok a tep srdca. Dokáže zaznamenávať beh, chôdzu a cyklistické výlety na základe zabudovaného GPS, nahradí teda Endomondo či Stravu.

Bohatá ponuka ostatných aplikácií od výrobcu zahŕňa diktafón, FM rádio (bez funkcie RDS), Kompas, Počasie, Poznámky a prieskumníka súborov v úložisku. Aplikácia Wallet u nás nefunguje, s mobilom ale vďaka NFC môžete využívať bezkontaktné platby cez Google Pay.

Honor 10 Lite dokáže svoj obsah zálohovať na pamäťovú kartu, USB disk a dokonca tiež domáce NAS úložisko. Bežní používatelia si však vystačia z integrovanou zálohou na servery Googlu, ktorá je už v androidoch pravidlom.

Ak ste v minulosti vlastnili niektorý z modelov Huawei / Honor, aplikácie pre vytáčanie, kontakty a SMS správy vás ničím neprekvapia. Správy podporujú aj odosielanie textov cez počítač a web messages.android.com.

Dual SIM verzia spoľahlivo zvláda prácu s dvojicou rozdielnych telefónnych čísel. Slot je ale iba hybridný, takže s dvomi SIM prídete o možnosť využívania pamäťovej karty. Motorola či Samsung už na tento problém myslia a ich novinky ponúknu tri samostatné pozície.

Pre Facebook a Messenger môžete použiť paralelné prihlásenie dvomi rôznymi používateľskými kontami, Digitálna rovnováha ponúkne náhľad na najvyužívanejšie aplikácie a ich prípadné blokovanie v určitých časoch. To sa môže hodiť najmä v prípade, že telefón vložíte do rúk detí.

O základné ovládanie sa stará trojica tlačidiel Späť, Domov a Multitasking, tie ale môžu nahradiť aj gestá, ktoré v Androide 9 Pie a smartfónoch zo série Google Pixel zažili svoju premiéru. V nastaveniach hľadajte položku Systémová navigácia.

Chrbát s dvojicou objektívov nás už ničím neprekvapí. Honor tentoraz siahol po 13-megapixelovom snímači za objektívom so sľubnou svetelnosťou f/1.8. Sekunduje mu lacný 2 Mpix či (f/2.4), ktorého jedinou úlohou je počítať hĺbku záberov a pomáhať pri softvérovom rozostrovaní pozadia na fotografiách.

Aj v tejto cenovej kategórii patria fotografie k priemeru. Záberom sa dá vyčítať nižší dynamický rozsah v komplikovaných svetelných podmienkach. HDR si dobre poradí s jasnou oblohou aj tmavými tieňmi, takže sa nedočkáte prepálených miest, no stred bude potom trochu mdlý a málo farebný.

S videami je to ešte horšie. Chýba akákoľvek stabilizácia a už v horšie osvetlených interiéroch nastupuje výrazný šum, viditeľný aj na malom displeji telefónu. So šumom bojuje Full HD záznamu v 60 aj 30 fps. Schopnosť zachytávať 4K záznam som, samozrejme, vzhľadom na nižší výkon ani nečakal.

Pre cieľovú skupinu majú byť očividne zaujímavejšie statické zábery a selfies z 24-megapixelového predného fotoaparátu. Tomu môžem vyčítať len automatické zapínanie umelého skrášľovacieho režimu.

Viac som však predsa len fotil cez zadný objektív. Intenzitu rozmazávania v režime Clona môžete regulovať, čo zmierni občasné nepresnosti pri výreze objektov v popredí. Pohrať sa dá tiež s režimom AI (umelej inteligencie) ktorý má farby trochu vylepšovať a prekvapivo detailným Pro režimom, ponúkajúcim aj ručné nastavenie času uzávierky a presného bodu zaostrenia.

Druhý názor kolegu Richarda na kvalitu fotoaparátov nájdete v článku Takto fotí Honor 10 Lite.

Prísna energetická politika systému a silná 3400 mAh batéria sľubujú výbornú výdrž na jedno nabitie. V praxi nie je problém dosiahnuť dva dni prevádzky, bez akékohoľvek obmedzovania sa.

O to viac ma mrzí pomalé nabíjanie. Z nuly na virtuálnych sto percent sa mobil cez obyčajný 2 A adaptér a microUSB kábel nabíja približne dve hodiny.

Príjemným prekvapením je naopak zvuk z jednoduchého mono reproduktora v spodnom ráme. Je čistý a pomerne hlasný, pričom nerezonuje ani vo vyšších hlasitostiach. Je umiestnený v pravej časti, takže by ste si ho nemali zakrývať rukou pri sledovaní videí našírku alebo hraní hier.

Výhody:

+ odomykanie tvárou

+ iba minimálny výrez v displeji

+ solídna konštrukcia a zaujímavé farebné verzie

+ jednoduchý ochranný obal a fólia na displej v balení

+ výborná výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- microUSB konektor

- v balení nie sú slúchadlá

- príliš agresívne vypínanie aplikácií na pozadí

- videá majú množstvo šumu

- ťažší než drahší Honor 10

- pomalé nabíjanie

Orientačná cena: 219 eur (32 GB verzia) alebo 229 eur (64 GB)

Záver

Honor 10 Lite ničím neprekvapí. Nemá nový procesor ani žiadnu neobvyklú funkciu navyše. Do nižšej triedy za málo peňazí ale priniesol displej využívajúci takmer celu prednú stenu, minimálny výrez okolo prednej kamery fotoaparát a silnú výdrž batérie. Navyše jej vdýchol život odvážnymi farebnými verziami.

Nenápadný mobil teda náročnejšieho používateľa neohúri, no lacným konkurentom môže poriadne znížiť predaje.

Prial by som si iba schopnejšie videá, menej agresívne vypínanie aplikácií na pozadí a rýchlejšie nabíjanie cez USB-C konektor.

Videorecenzia

Skúšobné fotografie z mobilu:

Všetky skúšobné snímky a videá nájdete v článku Takto fotí Honor 10 Lite.

Diskusia k článku:

Nightmare 17.02.2019 - 20:25

Som za..ked uz vyrez (notch) tak taky ako 10 Lite alebo aj moj Sharp S2

Celá diskusia 1 príspevok