Poradňa: Ktoré smart hodinky merajú lyžovanie?

Lyžovanie prekvapivo chýba v Apple Watch, Huawei Watch GT aj Samsung Galaxy Watch. Niekedy pomôže inštalácia ďalších aplikácií, no naši čitatelia aj tak preferujú značku Garmin.

Zimné mesiace sú obdobím lyžiarskych dovoleniek a výletov do tatranských, či iných lyžiarskych stredísk. Správny fanúšik technológií sa ani tam nevzdá svojho mobilu alebo inteligentných hodiniek. Práve naopak, bude rád, ak jeho jazda z kopca zostane detailne zaznamenaná.

Po obutí do lyžiarok ale môžete zostať nemilo prekvapení. Takmer všetky smart hodinky dokážu zaznamenávať beh, cyklistiku, aktivitu v posilňovni a desiatky iných športov, no lyžovanie pomerne často chýba. Podobný problém môžete mať pri plávaní, ak zároveň potrebujete meranie tepu.

Nie je v našich silách podrobne preklepnúť všetky inteligentné hodinky na trhu a prehľadať menu ich podporovaných aktivít. Spolu s vami to však dokážeme. Minulý týždeň ste nám s takýmto prieskumom pomohli na facebookovej stránke Fony.sk.

Zapojilo sa 74 z vás a mnohí poslali aj fotografie svojich hodiniek. Čo sme teda zistili?

Lyžovanie v základnej ponuke aktivít podporujú:

- Fitbit Ionic (od OS verzie 3.0)

- Fossil Q Explorist (3rd gen)

- Garmin Fénix 3 (HR)

- Garmin Fénix 5S

- Garmin Fénix 5X

- Garmin Instinct

- Garmin vívoactive 3

- Suunto 9 Baro

- Withings Steel HR (GPS len z mobilu)

- Withings Steel Sport (GPS len z mobilu)

- Xiaomi Amazfit Pace

- Xiaomi Amazfit 2 Stratos

- Xiaomi Amazfit Verge

Bez natívnej podpory:

- Apple Watch

- Huawei Watch GT

- Samsung Gear S3

- Samsung Galaxy Watch

- Xiaomi Amazfit Bip

Samozrejme, najjednoduchšie bude stiahnuť si tie správne aplikácie (napríklad Endomondo alebo Strava) do vášho mobilu, ktorý má silnú batériu a spoľahlivé GPS. Z našich skúseností môžeme potvrdiť, že by malo fungovať aj vo vrecku pod bundou a bez zapnutého displeja sa obvykle batéria nevybíja až tak dramaticky.

Hodinky ale zrejme niektorí z vás preferujú kvôli meraniu tepu, ktoré mobil nezvládne. Smartwatch so zabudovaným GPS zvládnu celé meranie samostatne. Prekvapivo veľká skupina našich čitateľov vlastní niektorý z modelov od Garminu. Tie medzi športovými nadšencami s prehľadom vyhrali.

Ak hodinky GPS nemajú (Whithings, Fitbit Versa), údaje o polohe by si mali načítať cez Bluetooth z pripojeného mobilu. Vo výsledku možno ani nespoznáte rozdiel. Ochýľka však môže byť v presnosti a pochopiteľne v rýchlejšom vybíjaní smartfónu.

Prekvapením je absencia lyžovania v základnej ponuke aktivít na drahých hodinkách od Huaweiu, Samsungu a Apple. S Huawei Watch GT máte spolu, vďaka uzavretému operačnému systému ich funkcie už nijako nevylepšíte. Apple Watch ponúkajú aspoň množstvo aplikácií z App Store, ktoré zimné športy zvládnu (Slopes, Snoww atď.). Na Samsungoch môžete skúsiť napríklad Endomondo, no verzia pre OS Tizen príliš pozitívne hodnotenia nemá.

Vo svojich hodinkách a ponuke aktivít zrejme nájdete aj položku Ostatné alebo Iné. V núdzi na záznam lyžovačky možno pomôže, no niekedy tieto režimy nedokážu priradiť k trase tepovú frekvenciu a už vôbec nebudú rozlišovať zjazd a stúpanie na vleku či lanovke.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Miro 16.02.2019 - 13:51

Neviem či to sú Smartwatch,alebo asi len sporttester, TomTom Adventurer má: Režimy pro různé outdoorové sporty.Túry nebo kolo, plavání nebo posilovna, lyže nebo běhání – vždy pro vás máme to pravé řešení.Automatická detekce lanovek.Zobrazte souhrn svého posledního sjezdu na lyžích.

Celá diskusia 2 príspevky