Huawei MediaPad M5 10,8'' - jemný displej a silná batéria

Recenzia tabletu s 11'' 2K displejom a štvoricou reproduktorov. Poteší čítačkou odtlačkov podporujúcou gestá aj 7500 mAh batériou.

Tablety z centra záujmu zákazníkov výrazne ustúpili. Zrejme za to môžu neustále sa zväčšujúce uhlopriečky bežných mobilov.

Práve tablet ale v mnohých rodinách nahradí klasický počítač či notebook. Ak internet využívate iba na kontrolu e-mailov a občasné vyhľadanie receptov na kuchárskych portáloch, takéto 10,8-palcové zariadenie môže byť tým pravým. Je vždy po ruke a na prebudenie stačí odtlačok prsta. Zvládne ale samozrejme aj cestovanie, prácu a sledovanie filmov.

ikona

Základné info: Huawei MediaPad M5 10.8Väčšia verzia 2K tabletu s Androidom 8 Oreo ponúkne 4 GB RAM, 32 alebo 64 GB úložisko a štvoricu priestorových reporoduktorov. K dispozícii bude aj dotykové pero, pripojiteľná klávesnica a 7500 mAh batéria.

Na smartfónoch a tabletoch môžete všetky obrázky v článku priblížiť pomocou dvoch prstov. Na počítači môžete obrázok klikom presunúť do popredia a šípkami na klávesnici preskočiť na ďalší.

10,8-palcovú uhlopriečku môžeme považovať za optimálny štandard. Je to výrazne viac ako pri ktoromkoľvek poriadnom mobile, no stále prenosnejší spoločník než 13-palcový notebook. Navyše je tenší, neprodukuje toľko tepla a už vôbec neobťažuje ventilátorom.

O konzumovanie obsahu sa stará displej s rozlíšením 2560 x 1600 bodov. Po krátkych skúsenostiach ho označujem ako optimálne. Pamätajte, že na takto veľkej ploche má MediaPad M5 hustotu bodov na úrovni približne 280 ppi. Pri mobiloch sme zvyknutí aj na viac než 400 ppi. Tabletová Full HD konkurencia vám síce poslúži tiež, náročnejšie oko však raster a jednotlivé body určite uvidí. Nižšie už ísť neodporúčam a na lacné modely s 1280 x 900 b. radšej zabudnite.

K tabletu sme dostali príjemný obal. Ten v zatvorenom stave dôsledne chráni obrazovku a zároveň poslúži ako stojan pre sledovanie filmov so sklonom približne 45°.

Vo vnútri beží starší Android 8.0. Na verziu 9.0 sa stále čaká a operačný systém od Google aj tak hýri prívetivosťou ovládania skôr na menších obrazovkách smartfónov. Aby sme sa pochopili: Prácu s poštou v Gmaili zvládne rovnako dobre tablet ako aj váš mobil, Chrome sa vďaka zobrazeniu otvorených kariet vedľa seba vzhľadovo blíži svojmu súrodencovi z počítačov a pri sledovaní videí si môžem vybrať, či si video pustím z webu YouTube, android aplikácie YouTube alebo z .avi / .mp4 formátu cez niektorý z prehrávačov v obchode Google Play.

Domáca obrazovka však na takto veľkom displeji ponúka iba obrovské ikony a neubránim sa pocitu, že sa všetko dalo využiť efektívnejšie. Nie je to ani tak vinou grafickej nadstavby EMUI od Huaweiu, ale skôr Androidom samotným. S tým sa asi najlepšie vysporiadal Samsung v modeli Galaxy Tab S4.

Android na tabletoch je pre mňa v použiteľnosti až na treťom mieste. Na prácu i zábavu sú lepšie pripravené aj iPady s iOS, a dokonca aj placky s OS Windows. Nedávno testovaný Yoga Book C930 je síce cenou úplne niekde inde, lacnejšie alternatívy by ste ale do hľadáčika mali umiestniť tiež.

Huawei MediaPad M5 so 64-gigabajtovým úložiskom a s Wi-Fi konektivitou (bez SIM slotu) začína na 389 eurách.

Windows vyniká ľahkým používaním viacerých okien, iOS zase skôr intuitívnosťou a lepšie vyladenými aplikáciami. A ešte perom Apple Pencil.

A hoci je Apple známy odvážnou cenovou politikou, trochu menší (9,7'') iPad v 32 GB konfigurácii môžete mať už za 349 eur. Aj k nemu si môžete dokúpiť všade vychvaľované pero, ktorému sa v odozve na kreslenie a presnosti rozpoznávania tlaku nemôže merať nič podobné.

MediaPad M5 je jasne orientovaný na používanie na šírku. Prezradí to logo výrobcu, no hlavne umiestnenie vypínača a ovládania hlasitosti. Čítačka odtlačkov je v polohe na ležato napravo vedľa obrazovky. Môžete ju využiť na odomknutie tabletu aj na ovládanie gestami. Ale pozor, nežiaduci dotyk čítačky sa môžete zrazu ocitnúť o krok späť, resp. na domácej obrazovke.

Tablet dokáže pracovať s viacerými používateľskými kontami. Môžete ho mať v obývačke na gauči a každý člen rodiny sa rýchlo dostane k vlastnej ploche s vlastnou sadou aplikácií. Toto iPadom stále nepochopiteľne chýba.

Trochu väčšie okraje mi nevadia, aspoň zabraňujú nechceným dotykom pri manipulácii v ruke. Spracovanie je úplne bez výhrad. Odolné kovové telo, navyše veľmi tenké (7,5 mm) a ľahké (512 gramov).

Zadná časť odhalí trojicu pinov, takže predpokladám, že budú kompatibilné s Keyboard cover-om z modelu MediaPad M5 Pro. Gearbest ho ponúka za viac než 110 eur, čo je podľa mňa dosť veľa. Ak ho chcete, celková cena za zariadenie sa predraží asi o tretinu.

Vzhľad nastavení, základných aplikácií a ani hornej notifikačnej lišty s rýchlymi prepínačmi sa nijako nelíši od smarfónov Huawei / Honor. Ak je váš mobil od rovnakej značky, nezískate ale ani nič navyše. Chýba mi tu riešenie podobné samsungáckemu Flow alebo Continuity či Handoff od Apple. Konkurenti vďaka nim dokážu odpisovať na SMS-ky alebo kopírovať obsah textovej schránky z tabletu na mobil a naopak. iPad pripojený na jednej Wi-Fi dokonca bude zvoniť spolu s iPhonom pri prichádzajúcom telefónnom hovore.

MediaPad M5 je teda solídnym tabletom a vďaka 4 GB operačnej pamäti či Kirinu 960 aj poriadne rýchly. Oproti smartfónom ako Huawei P20 Pro alebo Mate 20 Pro ale neviem nájsť funkcie, ktorými výrazne preskakuje konkurentov.

Aj pri práci s dvoma oknami vedľa seba (podržanie tlačidla Multitaskingu a potiahnutie obrazovky od pravého okraja) sa spolieha iba na riešenia od Googlu. Napríklad Samsung Galaxy Tab S4 vie Android aplikácie zobraziť v oknách s prispôsobiteľnou veľkosťou, rovnako ako Windows. Ilustruje to táto fotografia. Považujem to za najlepší výmysel pre android tablety vôbec, keďže optimalizácia niektorých aplikácií na veľkú obrazovku je doslova mizerná.

Instagram alebo Facebook na MediaPade M5 (ale aj ostatných bežných android tabletoch) vyhlasujem doslova za nepoužiteľné. Facebook si aspoň môžete otvoriť v Chrome a používať ho ako na počítači.

Bohužiaľ, cenovo porovnateľný Galaxy Tab A má horšiu výbavu, menšiu batériu a výrazne horší displej. Menej jemné obrazovky má aj Lenovo vo svojich IdeaPadoch, takže konkurencia medzi Androidmi rýchlo odpadá.

Drobnou nevýhodou je absencia 3,5 mm audio jacku, ktorý má dokonca stále aj iPad (2018). USB-C - 3,5 mm redukcia v balení je podľa môjho názoru slabou náplasťou, ale uznávam, mnohým bude stačiť.

Ťahákom budú hlavne výborné reproduktory, údajne od Harman / Kardon. Sú celkovo štyri, dva hore a dva dolu. Okrem stereo zvuku teda sľubujú aj 3D zážitok, Teší ma ich maximálna hlasitosť aj kvalita prednesu. Nasmerovanie dozadu však pôsobí trochu čudne, a stereo efekt je kvôli ich pozícii úplne stratený. Hrana je síce zaoblená, takže sa mriežky reproduktorov nebudú dotýkať stola, na gauči alebo v posteli však môže dôjsť k utlmeniu a celkovo vyzerá toto riešenie lepšie na papieri než v realite.

Kvalita fotografií asi nebude tým najdôležitejším prvkom, spomeňme ale 13-megapixelový fotoaparát so schopnosťou nahrávania Full HD (až 60 fps) alebo 4K videí. Predná kamera má 8 Mpix a zvládne Full HD videá. Pre prípadné video hovory určite postačí.

Škoda, že Huawei nepoužil novšie prostredie, ktoré už má k dispozícii vo svojich smartfónoch. Obrazovka by v režime Fotoaparátu tiež nemusela zhasínať po 60 sekundách.

O pohon tabletu sa stará 7500 mAh batéria. Bonusom je nízka spotreba pri pripojení na Wi-Fi a zhasnutom displeji, kedy sa tabletu nedotýkate. V takomto stand-by režime, ktorý bude v domácnostiach typický, si systém vezme približne 10 % za deň.

Pri sledovaní hodinového videa z YouTube klesle batéria zo 100 % na 90 %, podobne ako pri sledovaní videí v stavanom prehrávači. Užijete si teda takmer 10 hodín filmov a seriálov na jedno nabite. To pribalenej nabíjačke trvá dve a pol hodiny.

Výhody:

+ displej s vysokým 2K rozlíšením

+ rýchly procesor, 4 GB RAM a 64 GB úložisko.

+ známe prostredie zo smartfónov Huawei / Honor

+ USB-C

Nevýhody:

- starší Android 8.0 a staršia verzia EMUI

- OS Android a neprispôsobené aplikácie na veľkej obrazovke len rozťahujú obsah na celú šírku

- chýba 3,5 mm audio jack aj slúchadlá

- štyri reproduktory na nešťastnom mieste

- nepodporuje dotykové pero

Orientačná cena: od 389 eur (Wi-Fi verzia, 64 GB)

Záver

Rýchly odpočet hardvérových parametrov ukáže, že väčšina podobne drahej konkurencie s Androidom ponúkne iba Full HD displeje. 2K panel v MediaPade M5 je príjemným bonusom. Za cenu od 389 eur to doplní 64 GB úložisko a dostatok operačnej pamäte.

Chválim značkové reproduktory Harman / Kardon, ale ich poloha je naozaj nešťastná. Čítačka odtlačkov prstov spolupracuje s viacerými používateľmi v Androide a ponúka šikovné gestá, takže tlačidlá v spodnej časti môžete úplne vypnúť. Sklamaním je chýbajúci 3,5 mm jack, hoci v balení nájdete redukciu z USB-C.

Chýbajúcu konkurenciu medzi Android tabletmi s potešením nahradí základný iPad (2018), ktorý prekvapivo začína ešte nižšie, na 349 eurách za 32-gigabajtové vydanie. iOS je na veľké obrazovky pripravený oveľa lepšie a to isté platí o záujme vývojárov aplikácií. Menej komfortné môže byť kopírovanie multimédií na dlhé cesty. Ak nechcete využívať offline režim v Spotify a Netflixe, skúste presun audia a videa do iOS cez aplikáciu VLC. Z počítača ich tam v priebehu pár sekúnd dostanete cez Wi-Fi, čo odstraňuje známy nedostatok tejto uzavretej platformy.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 15.02.2019 - 10:47

Tie software výčitky v recenzii sa dajú eliminovať použitím správnej apk, alebo Launcheru. Napríklad Desktop Launcher for Windows 10 Users [img]https://image.winudf.com/v2/image1/Y29tLnppbnFzLmRlc2t0b3Aud2luZG93c19zY3JlZW5fNV8xNTUwMTM2NDQ1XzAyMg/screen-5.jpg?h=800&fakeurl=1&type=.jpg[/img] [img]https://image.winudf.com/v2/image1/Y29tLnppbnFzLmRlc2t0b3Aud2luZG93c19zY3JlZW5fOF8xNTUwMTM2NDQ2XzA2OA/screen-8.jpg?h=800&fakeurl=1&type=.jpg[/img]

peter3415.02.2019 - 16:41 Trvalý odkaz

"iOS je na veľké obrazovky pripravený oveľa lepšie a to isté platí o záujme vývojárov aplikácií" To autor myslí napr. maticu ikon 4x5 na 9.7" obrazovke bez možnosti to zmeniť? Alebo aplikácie ako CSFD alebo Instagram čo sú len zväčšené verzie z iPhonu s čiernymi pásmi po bokoch? :-D V prípade pochybností môžem screenshoty dodať

Matej Krajčovič15.02.2019 - 17:31 Trvalý odkaz

Mental - vďaka za tip na apku. Pociťuješ nejaké zhoršenie reakcií a rýchlosti tabletu? Vyzerá to ako dosť masívna nadstavba. Funguje bez problémov?

Peter - no, väčšej matice sa obvykle nedočkáš ani na Android tabletoch (bez iného Launchera) a problém s appkami je ešte výraznejší. iOS aspoň zvládnuté natívne aplikácie a gestá - viď napr. https://www.youtube.com/watch?v=rdjm4yKetz8

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease15.02.2019 - 19:52 Trvalý odkaz

To bol iba príklad, ja to nepoužívam. Inštalácia má 17MB, sú aj obdobné, lepšie hodnotené s 8,5MB..
Facebook má podľa verzie okolo 60MB a kuk do správcu rozpína sa mi vo fone na 549MB :(
Ja mám zakúpený Nova Launcher Prime a keď mi niečo nesedí cpem to aj do Android TV boxu :D

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne15.02.2019 - 20:45 Trvalý odkaz

Ja som si kúpil tento týždeň hyperion launcher. Páči sa mi.

Celá diskusia 6 príspevkov