Waze: do cieľa vás bude sprevádzať aj Gertrúda

Slovenská komunita Waze zverejnila pred pár dňami na svojom Facebooku výzvu na výber vhodného mena pre pripravovaný TTS (text-to-speech) hlas. Po zverejnení pätice ženských mien sa vzhľadom na povahu Slovákov dal výsledok očakávať.

Okrem štyroch bežných mien Katka, Lenka, Monika a Veronika, bola v zozname aj Gertrúda. A podobne, ako kedysi pri hľadaní názvu nového mosta spájajúceho brehy Rakúska a Slovenska, kedy zvíťazil Most Chucka Norrisa, aj Waze "narazilo" na recesistickú povahu Slovákov a viac než polovica hlasovala za netradičnú Gertrúdu.

Nový most sa síce nakoniec oficiálne volá Cyklomost Slobody, no veľa bratislavčanov mu aj tak nepovie inak, než Most Chucka Norrisa. Waze však akceptoval hlasy používateľov, a tak privítajte Getrúdu.

Hlasovanie prebiehalo na facebookovej stránke Waze Slovensko od 7. - 10. 2. Pomocou zvoleného smajlíka mohli členovia komunity vyjadriť svoje sympatie vybranému menu. Najmenej zaujala Monika, jednoznačnú prevahu získalo meno Getrúda.

Ako sa dalo čakať, reakcie používateľov v diskusiách boli rôzne. Od vtipných až po nahnevané. Výsledku možno napomohlo aj naoko nesúhlasné stanovisko českej komunity Waze, ktorá nabádala k výberu krajšej alternatívy. Márne. Virálna kampaň zrodila Gertrúdu a pritiahla nových fanúšikov Waze.

Zdroj: facebook.com/waze.sk

Používateľov obľúbenej navigácie bude počas jazdy sprevádzať TTS hlas Gertrúda. Pri odbočení prečíta názvy ulíc, povie konkrétny typ nebezpečia na ceste alebo odhadovaný čas zdržania.

Kým bude nový slovenský TTS hlas oficiálne súčasťou aplikácie, môžete sa stať beta testerom. Stačí sa zaregistrovať na stránke www.wazer.sk/tts.

Pre odporcov výsledkov hlasovania má Waze riešenie, stále môžu mať v aplikácii nastavenú slovenskú Aďku. Waze si bezplatne stiahnete z obchodov Google Play a App Store.

Zdroj: facebook.com/waze.sk

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 13.02.2019 - 14:20

Táto slovenská akože-recesia mi pripadá trápna ako celá slovenská malosť. Budem priaznivcom Aďky pred Trudy. Čo už.

Richard Hombauer13.02.2019 - 16:59 Trvalý odkaz

Ale, ale...bola taká možnosť? Bola. Vybrali ľudia poctivo? Vybrali. Tak bude Gertrúda. :)

Celá diskusia 2 príspevky